Çerkes konseyinden ne çıkar, ne çıkmaz?

0
479

Çerkesk’te kurulan Çerkes Sivil Birlikleri Koordinasyon Konseyi’nin tek bir örgüte dönüşüp dönüşemeyeceği tartışılıyor


Adıgey sivil hareketi Samgur’un başkanı Asfar Kuyek, Konsey’in Rusya’da otoriter bir çatı örgütü olacağını belirtirken tek bir örgüte dönüşme ihtimalini dışlamadı. Kuyek, ‘26 Aralık’ta
Çerkesk’te bazıları birbiriyle selamlaşmayan 18 popüler örgütün bir yıllık çalışmanın ardından birleşmeyi başardığını’ vurguladı. Konsey üyeleri arasında gençlerin yanı sıra yaşları 80’e gelmiş ihtiyarların da olduğunu belirten Kuyek, bir yıl sonra konseyin tek örgüt haline gelebileceğini, Moskova’da kayıtlı Çerkes birliği olabileceğini belirtti. Kuyek ‘Konseye dahil edilecek başka örgütlerin olacağını, Abhazların Konseye girmek istediği halde yabancı bir devlet oldukları için kabul edilemediklerini, Konsey uluslararası hale geldiğinde onları da dahil edeceklerini’ kaydetti.

‘Tek örgüt hayal’

Çerkes Kongresi Başkanı Ruslan Keşev ise ortak Çerkes örgütünün kurulmasını ütopya olarak nitelerken “Ancak eylemleri koordine etmek gerekir. Çerkesk’te Rusya Çerkes örgütleri arasında işbirliği anlaşması sağlandı. Bugün Çerkes halkının tarihinin kritik kavşağında bulunduğu şu dönemde bu oldukça önemli” dedi. Keşev, Çerkes hareketlerinin tek bir örgüt olarak birleştirilmesinin söz konusu olmadığını ve olamayacağını belirtip ekledi: “Çünkü Konsey’e girmiş örgütlerin, Çerkes toplumunun sorunlarının çözümü konusunda farklı fikirleri, farklı ideoloji ve eylem taktikleri var. Bu durum farklı örgütlerin varlığını gerektiriyor. Böyle karışık bir yapıdan herhangi ortak bir örgütün kurulması ütopyadır.”
Örgütler arasında koordinasyona gidilmesinin Çerkes halkının kendi tarihi vatanında birleştirilmesi için gerekli olduğunu anlatan Keşev “Çerkesk’te böyle yapıcı bir işbirliği için iyi bir temel atılmış oldu” dedi.

‘Oturmaktan iyidir’

Khase (Hase-Xase) Başkanı İbrahim Yağan ise, “Konsey, problemlerin Çerkes örgütlerince müzakere edilmesi için yeni bir platform. Bu oturup hiçbir şey yapmamaktan iyidir” yorumunu yaptı. Yağan, Konsey’in Çerkesler için önemli olan konuların çözümü hakkında karar alacağını, kabul edilen kararların tüm üyeler tarafından imzalanacağını, ancak kararlara katılmayanların imzalamama hakkı bulunacağını kaydetti.
Kongrede görüşülen en önemli konu Soçi’deki Olimpiyatlar ve Çerkes jenosidiydi.
Kuyek bu konuda “Olimpiyatlarla ilgili yakın bir zamanda ciddi bir belge hazırlanacak. Sporcuların rahat bir ruh hali ile katılabilmesi için Olimpiyatlara kadar sorunu çözmek lazım” dedi. Yağan; Konsey üyeleri arasında Olimpiyatlarla ilgili, aynı zamanda Çerkes jenosidi ile ilgili şimdilik görüş birliği olmadığını belirtti.
Kongrede cumhuriyetlerde devlet başkanlığı unvanının kaldırılmasına da değinildi. Kongre katılımcılarının genel kanaati “Bugün devlet başkanlığından başladılar, yarın cumhuriyetleri lağvedecekler. Bunun olmaması lazım” şeklindeydi. Kongrede Moskova’daki olaylar ve anadil eğitimi, geleneklerin korunması konuları da ele alındı. (Ajans Kafkas)

 

 

Sayı : 2011 01