Adıgey Ekonomi Bakanından Türkiye Çıkartması

0
474
EMİTT Turizm Fuarı nedeniyle Türkiye’ye gelen Adıgey Cumhuriyeti (AC) Ekonomi Bakanı Mahmut Tlihasa; önce Bursa İnegöl’de ardından İstanbul Kafkas Kültür Derneğinde (Bağlarbaşı – İKKD), Kafkas kökenli yatırımcılarla buluştu. Önceki gün Bursa İnegöl Belediye Başkanı ve İnegöllü işadamlarıyla bir araya gelen Bakan Tlihasa, AC ekonomisi ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Genç bakan; Türkiye’ye gelirken AC’deki iş imkanları ile ilgili 64 adet projeden oluşan bir çalışma yaptıklarını belirtti. Bu projeleri içeren bilgiler, konuyla ilgilenen işadamlarına ulaştırılmak üzere İKKD Yönetimine bırakıldı. Toplantıda görüşülen konular özetle:
• AC’nin turizm sektörü hızla gelişiyor. Dörtyüz bin nüfuslu ülkenin yıllık ortalama turist sayısı üçyüzbin civarında. AC’nin tanıtım faaliyetleri de hız kazanmış durumda. İlk kez geçen yıl Çin’de düzenlenen uluslararası turizm fuarına katılan AC; bu yıl da EMİTT İstanbul fuarında stant açtı.
• Geçtiğimiz yıl Rusya Federasyonu Başbakanı Putin’in emriyle yeni kayak tesisleri inşa edilmeye başlandı. Kayak pistleriyle birlikte kayak merkezlerine yakın alanlarda yeni otel ve konaklama tesisleri inşaatları başladı. Şehir içindeki otellerin kapasiteleri arttırılmaya başlandı.
• Ciddi miktarlarda ulaşım yatırımları yapılıyor.
• Geçtiğimiz yıl başkent Maykop’ta ‘Çerkes Peyniri’ festivali düzenlendi. Çerkes mutfağının önemli malzemelerinden olan Çerkes Peyniri için; bu yıl diyasporanın da katkılarıyla uluslararası bir festival düzenlenmesi planlanıyor.
• Küçük ölçekli sanayi imalatı için bir proje hazırlandı. Krosnodar eyaleti yakınlarına inşa edilecek sanayi kompleksi için Rusya’dan önemli miktarda kaynak sağlandı. Bu komplekste yer alacak imalatçılara hem nakit kredi ile destek verilecek hem de ortak hukukçu ve muhasebeci görevlendirilecek.
• Doğalgaz çıkartılması için bir İngiliz firmasıyla, Maykop şehir çöpünün işlenerek enerji üretilmesi için bir Kanada firmasıyla görüşmeler yapılıyor.
• Yer altı sıcak su kaynaklarından yararlanmak için bazı projeler hazırlanmış durumda.
• Tarım sektörü turizmden sonra ülkenin önemli gelir kaynağı. Toplamda iki yüz altmış bin hektar işlenebilir tarım arazisi bulunan ülkede şu an yüz bin hektar arazi boş.
• Tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırımlarda üç yıl vergi muafiyeti, yakıt sübvansiyonu, tarım aletleri ve makinaları için uygun kredi imkanları var.
• Seracılık; gelecek vadeden ve yatırımcılarını bekleyen sektörlerden biri.
• Ülkede; ikibin beşyüz hayvanlık iki büyükbaş hayvan çiftliği var. Bu çiftliklerden elde edilen süt, peynir fabrikalarında değerlendiriliyor. Ancak süt üretimi yetersiz. Öyle ki peynir üretimi için gerekli sütün % 80 i Krosnodar’dan karşılanmak durumunda.
• AC’nin % 40 ı ormanlardan oluşuyor. Yıllık iki yüz yirmi bin m? orman ürünü üretiliyor. Bu üretim miktarının arttırılması yönünde de projeler hazırlandı.
Son olarak yatırımcılar için önemli bir dipnot, AC’de yeni kurulacak şirketler için yerli ortak gerekirken, Türkiye’de kurulmuş şirketler ortak almaksızın doğrudan yatırım yapabiliyorlar. Ayrıca Türkiye’den gidenler için ekonomi bakanlığı bünyesinde bir koordinasyon bürosu kuruldu.
 
(Haber: Sevgi Temgin)

 

Sayı : 2011 02