“Psetlıho”lar (Yavuklular) Oyunu Sahnelendi

0
482
Adıge dram sanatı içinde yer alan klasik yapıtlardan “Psetlıho”lar (Yavuklular) piyesi, Adıge Cumhuriyeti Ulusal Tiyatrosu’nda sahnelendi. Mamıy Yerecıb’ın (Receb) aynı adlı piyesi K’uraşın Askerbıy tarafından sahneye uyarlandı. Oyunu birkaç kez izleyenler vardı. İzleyicinin piyesi beğendiği her halinden anlaşılıyordu.
Köy yaşamını anlatan bir oyun hiç eskimiyor. Rollerdeki güldürücü öğeler kişiyi düşündürüyor, rolden ders çıkarmasını sağlıyor, kişiyi eğitiyor. Tembeller ve üşengeçler oyunda kendi izdüşümlerini buluyor. Oyunda psetlıhuların, yani kızla evlenme görüşmesi yapmak üzere giden kişilerin davranışları temsil ediliyor, canlandırılıyor. İnsan izlerken aşkın sihirli gücünü kavramış, içselleştirmiş oluyor.
Aile içi ilişkiler, köydeki haberlerin iletiliş biçimi ve daha başka konular oyunda birer birer sunuluyor. Oyuncular rollerini başarıyla oynuyor, tiyatronun olanakları kullanılıyor, izleyici de oyuna yoğunlaşmış oluyor. Perenıko Çetib (Katip), Vısteko Mıhutar, Zıha Zavırbıy, Kuken Murat, Kuşu Svetlan, Zıha Melaiçet, Davır Janne ve Beğ Alkas sahnede rol alan sanatçılar.
Tiyatrodan ayrılırken yaşlılardan duyduğum şu sözler gerçekten düşündürücü.
“Psetlıho’lar, daha çok gençlere yönelik bir oyun, ancak kızlarla görüşmeleri gereken o gençleri salonda görebilmiş değiliz.”
Salonda çok sayıda izleyici güzel kız vardı, oyuncuları alkışladılar. Tiyatronun erkekler ve gençler için de ilginç bir yer olduğunu düşünüyoruz, bundan sonraki oyunları izleyeceklerini ummakla yetiniyoruz.
21 Şubatta “Şuzabeh’er” (Dul Kadınlar), ayın 25’inde de “Deh’ebarine yıhaç’eş” (Deh’ebarine’nin Konuk Odası) adlı oyunlar Adıge Ulusal Tiyatrosu’nda sahnelenecekler. Öğrenciler “Şuzabeh’er” oyununun, bu ay içinde Adıge Devlet Üniversitesi’nde de oynanmasını istiyorlar. (Adıge maq)
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2011 02