AP, en sert Türkiye raporunu onayladı

0
420
Avrupa Parlamentosu raporuna Nedim Şe­ner ve Ahmet Şık’ın tutuklanması da girdi. Dışişleri’ne göre rapo­run ‘bir anlamı yok’, Başbakan’a göreyse ‘dengesizlerin işi’.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurula bugüne kadar yayımlanan­ların en serti olarak değerlendirilen Türkiye raporunu büyük farkla onayladı. Karar tasarısı seklindeki raporda, basın özgürlüğünden adil yargılanma olanaklarına, tutukluluk sürelerinden polis şiddetine kadar pek çok ayrı konuda Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltildi.
Hollan­dalı Hıristiyan Demokrat Raportör Oomen-Rurjten’in kabul edilen sözlü değişiklik önergesiyle ‘Ergenekon ve Balyoz’ davaları kapsamındaki uzun tutukluluk sürelerinden duyu­lan kaygı da dile getirildi. Onaylanan önergede, “Nedim Şener ve Ahmet Şık gibi tanınan gazetecilerin tutuk­lanmasının bu tür yargılamalarda güven kaybına neden olabileceği” kaydedildi, AP’nin, ‘polis ve yargı tacizine maruz kalan’ gazetecilerin davalarını yakından izleyeceği de vurgulandı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu da, Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup göndererek tu­tuklamaları protesto etti.
Dışişleri: Kabul edilemez
Dışişleri Bakanlığı ise rapor için “Tek taraflı, gerçeklerle bağdaşma­yan ve tarafımızdan kabulü müm­kün olmayan unsurlar içermek­tedir” eleştirisinde bulundu. AKP Grup Baskanvekili Bekir Bozdağ da “CHP raporu gibi” nitelendirmesinde bulundu. Başmuzakereci Egemen Bağış da “ön yargılı bir rapor” dedi
Yeni bir anayasa yapılsın, seçim barajı düşürülsün
Raporda öne çıkan baslıklar:
* “Üniversitelerdeki başör­tüsü sorununun kadınların özgür tercihine saygılı şekilde çözülmesi” çağrısı yapıldı. De­mokratikleşme çalışmalarına destek verilirken, reformların yavaş ilerlediği savunuldu.
* 12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği ‘doğru adım’ olarak değerlendirildi Anayasanın bütünüyle değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı ve yeni anayasa sürecine tüm siyasi partilerin ve sivil toplu­mun katılımı istendi.
* Türk basınında internet dahil bazı sansür eylemleri ve artan otosansürün basın özgürlüğü açısından endişe ve­rici olduğu belirtildi. Özellikle ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ ve ‘adil yargılamayı etkileme­ye teşebbüs’ suçlamalarıyla gazetecilere açılan davalardan endişe duyulduğu kaydedildi.
* Sivil-asker ilişkilerinde sağlanan ilerlemeden dolayı Türkiye’nin övüldüğü kararda ayrıca yüzde 10 seçim barajının indirilmesi önerildi ve secim yasasında reform çağrısı yapıldı. Kararda, enerji faslını daha fazla gecikmeden müza­kerelere açmaları konusunda AB üyeleri teşvik edildi.
* Türkiye’nin gittikçe daha aktif hale gelen dış politi­kası ‘not edilerek’, Ankara’dan dış politika konularında AB ile koordinasyonunu yoğunlaştırması talebi de dile getirildi.

Sayı : 2011 03