Chirikba’dan ‘dil’ için özeleştiri

0
484
Abhaz Dilini Geliştirme Komisyonu Başkanı Viacheslav Chirikba, Abhaz dilini geliştirme programının başarıyla uygulanması için siyasi bir karar alınması gerektiğine inanıyor.
Chirikba “Uygulanması hükümetin önemli görevlerinden biri olan bir programa yazık ediyoruz. Lafı bırakıp politik düzeyde siyasi kararlara geçmeliyiz. Bana lafı ağzımızda geveleyip hep aynı şeyleri tekrarlıyormuşuz gibi geliyor. Tavsiye kararımız, personelimiz, hatta daha önce sahip olmadığımız finansmanımız bile hazır. Geriye sadece siyasi karar kaldı.” dedi.
Chirikba devletin bu program için tahsis ettiği 12,5 milyon rublenin üçte birinin Abhaz Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin maaşının iyileştirilmesi için kullanılacağını belirtti. Öğretmenlerin maaşlarına aylık bin ruble zam yapılacak. Tahsisatın bir bölümü Abhazya Devlet Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarının yayınlanması ve Abhazcanın bilgisayar teknolojisine girmesi için kullanılacak.
Komisyonun 2010 çalışmalarını ve 2011 planlarını görüştüğü bir toplantıda diplomatik faaliyetlerde Abhazcanın kullanılmasının önemi de tartışıldı. Abhazya’nın halihazırda birçok diplomatik ilişki tesis ettiğini, anlaşmalar akdedip müzakerelerde bulunduğunu ama bunların hepsinde Rusça kullanıldığını belirten Chirikba “Tüm bunları Abhazca, Rusça ve anlaşma akdettiğimiz ya da müzakerede bulunduğumuz ülkenin diliyle yapmalıyız.” dedi.
Devletin Abhaz dilini geliştirme programı 2007 yılında oluşturulmuştu. İki yıl içinde yani 2009’a dek resmi kurumlardaki evrakların tümünün Abhazcaya dönüştürülmesi bekleniyordu. “Ama bunlar sadece lafta kaldı.” diyor Chirikba.
Komisyon toplantısına yazarlar, edebiyat uzmanları, biliminsanları katıldı. Chirikba toplantı sonrasında durumu şöyle özetledi: “Komisyon çatısı altında yeni bir çalışma grubu oluşturacağız. Grup, programın uygulanma yöntemiyle ilgili sorunları ortaya çıkarmak için canla başla çalışacak ve başarıyla uygulanmasıyla ilgili önerilerini sunacak.” (apsnypress.info)
Çeviri: Serap Canbek

 

Sayı : 2011 03