Akitu Bayramı’nız kutlu olsun!

0
617
Süryanilerin Akitu Bayramı Kutlu Olsun!

Dünyanın 5670 yıllık en eski bayramı olan Akitu Bayramı, Asur ve Babiller’ den bu yana bayram sevinciyle en güzel, en renkli elbiselerini kuşanırdı bir zamanlar Mezopotamya’da.

Dalga dalga mavi, beyaz, kırmızı (Zarko-Hevoro-Sumoko) renkler dans ederdi Turabdin’ de (Mardin ve çevresi).
Akitu, antik Akad dilinde arpa anlamına gelmektedir. Güvenlik gerekçeleriyle uzun yıllar kutlanmasına izin verilmeyen bu bayram 2005 yılında Midyat’ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde "Süryani Bahar Bayramı" adı altında kutlandı. Süryaniler, Mezopotamya’nın bu en eski bayramlarından birini 2005 yılında kutlamış oldu böylece.
18 Mart’ da baharın müjdecisi olarak başlayan Akitu Bayramı’nın ilk gününde, inançlarına göre Süryaniler yeniden doğduklarına inanıyorlar. Ana rahminden, ana toprağına düşen bir tohum gibi düşüyorlar toprağa. Bu ülkede kendi anayurtlarında Süryanileri öldürdük, katlettik, sanki doğumları da yasakladık ikinci bir emre kadar. Bu toprakların en kadim halkının demografik çoğunluğuna bir bakın; nüfusları Türkiye genelinde 18 bine düştü.
Bu ülkemin ayıbı, o bölgede ötekini yok sayan zihniyetlerin ayıbıdır. Ne çok ayıplarımız, ne çok günahlarımız var bizim. Hala bu ayıbı temizlemek için devlet nezdinde bir girişimimiz bile yok.
Turabdin’de, cumhuriyetten bu yana devletten izin alınarak görkemli bir şekilde bir kez kutlanan 1 Nisan Akitu Bayramı içerik itibarıyla tam 12 gün sürmektedir. Kanla, zulümle örülen Ortadoğu tarihinde 12’ler o kadar önemlidir ki, 12 imamlar gibi, İsa’nın 12 havarisi gibi… Belki de İsa’nın havarileri de bundan 12’dir kimbilir? 18 Mart’ dan 1 Nisan’a kadar süren Akitu Bayramı, doğanın yeşermesi gibi her gün yeni merasimlerle kutlanırdı Mezopotamya’da.
Bugün ise ne yazık ki, Süryaniler kendi bayramlarını dahi kutlayamıyor bu ülkede. Zamanla güçsüz duruma düşürülen ülkesiz ve kimsesiz/ kimliksiz kalan Süryanilere yasak getiren zihniyetler yüzünden, anavatanlarında bu bayram artık yok olmaya yüz tutmuş. Bu gün Süryani halkının kutlayamadıkları buruk bir bayram günüdür. Haydi gelin, bir bayram. (BİA)
 
 

Sayı : 2011 04

Yayınlanma Tarihi: 2011-04-01 00:00:00