Asimilasyona Hayır!

0
457
Ve ellerinde bayraklarla, pankartlarla Çerkesler Kadıköy meydanında asimilasyona karşı, yok oluşa karşı; anadilde eğitim ve yayın hakkı talep ettiler. ‘Anadilim onurum, savaşırım korurum’ , ‘Eğitim sistemi eritme kazanı’ diye slogan atan katılımcılar hep bir ağızdan ‘Demokratik Türkiye için asimilasyona hayır’ diye haykırdılar.

Kadıköy’de, Et ve Balık Kurumu’nun 17 nisan pazar günü, saat 12.00’de önünde toplanmaya başladılar. Saat 13.00’de yürüyüşe geçen Çerkesler, ellerinde Adıge, Abhaz, Çeçen ve Oset bayraklarıyla ve sloganlarla iskele meydanına yürüyüşe geçtiler. “Anadili eğitimi istiyoruz”,”Çerkesce anadilimi istiyorum”,”Eğitim sistemi eritme kazanı”,”Anadil onurdur, onuruna sahip çık”,”Anadolu daha kaç dile mezar olacak?”, “Demokratik Türkiye için, asimilasyona hayır”, “Anadilim onurum, savaşırım, korurum” “Çerkesce anadilimi istiyorum”, “Eğitim sistemi eritme kazanı”, yazan pankart ve dövizler taşıdılar.
Miting alanına polis araması ve kontrolünden sonra giren katılımcılar alanı doldurdular. Mitingi düzenleyen ‘Çerkes Hakları İnsiyatifi’ adına konuşan Meretıko Kenan, asimilasyona vurgu yaptı. Konuşmasında “Bütün farklı unsurlar ‘Türklük’ potasında eritilip yeni bir ulus ortaya çıkartılmak istenmiştir” diyen Meretıko ‘Biz Türkiyeli Çerkesler olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bu asimilasyoncu politika ve uygulamalara bir an önce son vermesini; pozitif ayrımcılık uygulanarak kimliğimizi, dilimizi ve kültürümüzü yaşatıp, geliştirebileceğimiz şartları sağlamasını istiyoruz” dedi.
Meretıko Kenan, konuşmasında Çerkeslerin taleplerini de sıraladı: “Bu bağlamda, öncelikle 12 Eylül askeri anayasasının değiştirilmesini; buna bağlı olarak vatandaşlık tanımının yürürlükten kaldırılmasını; okul öncesi ve okul dönemindeki örgün eğitim sürecinde ana dili öğretimi/ eğitimi derslerinin seçmeli ders olarak müfredata konulmasını; Devletin, bütün yerel dillerle birlikte Çerkes dilleri için de ulusal düzeyde yayın yapan radyo istasyonu ile televizyon kanalını faaliyete geçirmesini ve 7 gün 24 saat açık tutmasını talep ediyoruz.”
Basın bildirisinin Adıgece, Abazaca ve Osetçesi okunduğu mitinge Kabardey-Balkar’dan gelerek katılan, insan hakları savunucusu Hatejıko Valeriy, konuşmasında anavatanda ve diasporada kültürel ve siyasal haklar için mücadele etmenin zorluklarına dikkat çekti. ÇHİ adına konuşan Habraçu Murat ise Nart ateşinin Ankara’dan sonra Kadıköy’de yakıldığını, anadil eğitim ve yayın haklarını kazanana kadar eylemlerinin süreceğini söyledi.
Mitinge Türkiye diasporasından Kube Nurhan, Adıgey Cumhuriyeti’nden Kumuk Şemsedin, Kaberdey- Balkar’dan Thağeleç Svetlana şarkılarıyla renk kattılar. Geleneksel Çerkes danslarıyla miting olaysız bir şekilde bitti. (Jıneps)

Sayı : 2011 04