‘Bu acı hepimizin’

0
539

Taksim Meydanı’nda oluşturulan ‘‘temsili anıta’’ karanfiller atan ve burada mum yakan gruptakiler, alkış tutup çeşitli sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Zeynep Tanbay, 1915’te Türkiye’nin nüfusu henüz 13 milyon iken bu topraklarda 1,5-2 milyon Ermeni’nin yaşadığını belirterek, ‘‘Ermeni vatandaşlar mahalle bakkalımız, terzimiz, kuyumcumuz, marangozumuz, kunduracımız, sınıf arkadaşımız, öğretmenimiz, milletvekilimiz, subayımız, arkadaşımızdı’’ dedi.

Ermeni vatandaşların, kapı komşuları, dert ortakları olduğunu ifade eden Tanbay, ‘‘24 Nisan 1915’te gönderilmeye başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. Büyük çoğunluğu aramızda yok. ‘Büyük felaketin’ vicdanlarımıza yüklediği büyük acı ise olanca ağırlığıyla var. 95 yıldır büyüyor’’ diye konuştu.

Gruptakiler, açıklamanın ardından alkışlar ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü.

Açıklama ve yürüyüş sırasında ara sokaklardan gelerek Türk ve Azerbaycan bayrakları açan ve kalabalığa sözlü müdahalede bulunan bazı karşıt gruplar, polisin uyarısının ardından dağıldı.

Anmaya; Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Aslı Erdoğan, Avi Haligua, Ayhan Bilgen, Ayla Yıldırım, Ayşe Batumlu, Baskın Oran, Cafer Solgun, Cengiz Aktaş, Deniz Zarakolu, Dilek Gökçin, Doğan Tarkan, Eren Keskin, Erol Köroğlu, Ferhat Kentel, Fethiye Çetin, Garo Paylan, Halil Berktay, Hayko Bağdat, Hürriyet Şener, Lale Mansur, Mahir Günşıray, Neşe Düzel, Perihan Mağden, Roni Margulies, Semra Somersan, Ufuk Uras, Yalçın Ergündoğan, Yaman Yıldız, Yıldız Önen ve Zeynep Gambetti de katıldı.

Kışlada Ermeni şehit Er Sevag Şahin Balıkçı, 1915 olaylarının yıldönümünde, Diyarbakır’da birliğinde iddiaya göre ‘şakalaştığı’ arkadaşının kurşunuyla can verdi. Yakınları Sevag’ın, ‘Ermeni katliamı’nın yıldönümü olan 24 Nisan’da şehit oluşunu “Kötü bir tesadüf” diye yorumladı. Baba Garabet Balıkçı “Oğlumu şehit olarak görmüyorum. Bir şehit kaza kurşunuyla ölmez” dedi. Aile, ölümün araştırılmasını istedi.

Sayı : 2011 04