Hayriye Köyü-Denizli

0
1385
Çardak ilçesine bağlı Hayriye Köyü’nde Şapsığ, Abzah, Kabardey ve Ubıh kökenli Çerkesler yaşamaktadır.
Köy halkının dedeleri göç döneminde Rumeli tabir edilen Balkanlara yerleşmiş. 93 Harbi başladığında oradaki halk ile birlikte Anadolu’ya tekrar göç başlamış, yurdun çeşitli yerlerinde konaklayarak nihayet Hayriye’ye ulaşmışlar. Yolculuk sırasında salgın hastalıklar ve büyük zorluklarla karşılaşılmış, çoğu yollarda vefat etmiş.
Kayıtlarda Kafkasya’da doğup köy mezarlığına defnedilen dokuz kişi mevcuttur.
Kafkasya’dan göç edenler köyün bulunduğu alana yerleşmek için İmar İskân Müdürlüğü’ne müracaat etiklerinde görevli gelen bir memur köy sakinlerinin misafirperverliği, insancıl yaklaşımları ve dini yaşantılarını görünce “Burası inşallah sizlere hayırlı olur” dileğinde bulunmuş, bunun üzerine köyün adı hayırlı sözcüğünden türetilerek HAYRİYE olarak konulmuştur.
Yazları yayla iklimi hakimdir. Sıcak havalardan bunalan vatandaşlar soluğu burada almaktadır.
Arazi yapısı dağlık ve engebelidir. Dağların önemli bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Diğer kısımlar makidir.
Başta gelen geçim kaynağı tarımdır. Genelde kuru tarım yapılmakta olup, başta buğday olmak üzere; nohut, arpa, anason, ayçiçeği üretilmektedir. Sulu tarımın yapılabildiği yerlerde köy halkına yetecek kadar fasulye, sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Yer yer şeker pancarı üretimi yapılmaktadır.
Tarımdan sonra diğer önemli geçim kaynağı ise hayvancılıktır. Küçükbaş hayvanlığın ağırlıkta olduğu köyde süt ihtiyacını karşılayacak düzeyde büyük baş hayvan bulunmaktadır.
Ormanı, temiz havası, mesire yerleri, misafirperverliği, Çatal Çeşmesi ve Şelalesiyle ünlüdür. Köyün bulunduğu mevkii Hambat ovasının oksijen kaynağı konumundadır. Orman içi dinlenme ve mesire yerleri piknik için çok uygundur. Ayrıca yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı olan Salda Gölü’ne ulaşım imkânı sağlaması önemli bir avantajdır.
Hayriye Köyü’nde  okur yazar oranı %95’tir, yardımlaşma-imece şuuru çok yüksektir.
Çağdaş yaşam şartları ile şehirleşen ama yaşam özellikleri, dayanışma bilinci ve biçimiyle köy olma özelliğini yitirmeden örnek köy olma çabasındadır. (hayriyekoyu.net)

Sülaleler:

Asüm, Becaşe, Biyene, Carme, Çelejikoe, Koepsekoe, Lefku, Mefewdı, Tahrekoe, Seymen, Şhaleho, Teşşu, Teymez, Yeçekoe, Watteh, Yegoaş, Neğho, Şıwşuw, Seggah, Natho, Çemijikoe, Gujnıbuğkoe, Şewelewkoei Thawşe, Basti, Hağur, Ratko

Sayı : 2011 04