Demokrasi İçin Çerkes Girişimi, (DİÇEG) Taraf gazetesi yazarı ve İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Kentel ile “Çaresizlik ve Mücadele Alanı Olarak Kültürel Kimlikler” konulu bir panel düzenledi.
Kentel, 6 Mayıs akşamı İKKD Bağlarbaşı salonunda gerçekleşen panelde şu noktaya temas etti: “Ulus devletler tarafından dayatılan kimlikler, ‘hatıraların’ kısa sürede yok edilememesinden dolayı hiçbir zaman ‘diğerlerinin’ üzerine tam olarak oturmuyor. Bu sebepten, ‘Çerkes değilsin’ ya da ‘Kürt değilsin’ denilen insanlar Çerkes ya da Kürt taraflarının daha fazla farkına varıyorlar.”
Ferhat Kentel, DİÇEG panelinin ardından Taraf gazetesindeki köşesinde “Çerkesler ve ‘yer’ edinmek” başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Yazısında şu cümleler yer aldı:
“Geçtiğimiz günlerde ‘Demokrasi İçin Çerkes Girişimi’nin (DİÇEG) düzenlediği bir toplantı, insanın ‘yer’ ile ilişkisi hakkında benim için ders doluydu.
Birtakım ‘yerler’ ile ilişkimiz çok şey anlatıyor. Kendimize dair sürekli bir yer edinmeye çalışıyoruz… Kafamızı sokacak bir ev, evde kendimize ait bir yerimiz olsun istiyoruz. Evimizi, odamızı süslüyoruz; kendimize dair işaretler, hatıralar serpiştiriyoruz sağa sola; ‘tanıdık’ yapmak istiyoruz yaşadığımız yeri ve de kullandığımız mekânları… Biraz olsun ‘ben’ diyebilmek için… Bu ‘ben’in dağılmaması, kaybolmaması, ‘yer’ini bilmesi için bir ‘düzen’ kurmaya çalışıyoruz; kitapları, CD’leri alanlarına, konularına göre ayırıp ilgili raflara, bardakları bir tarafa, tabakları başka bir tarafa diziyoruz.
Hem bütün biricikliğimizle kendimiz olmak istiyoruz hem de benzerliklerimizi paylaştıklarımızla birlikte olmak, ‘biz’ olmak istiyoruz.”
Sayı : 2011 05