Rusya’nın DTÖ üyeliği Gürcistan’ın elinde

0
472
Rusya ve Gürcistan arasındaki ilişkiler 2008 yılında yaşanan kısa savaşın ardından neredeyse durma noktasına geldi. Ancak iki ülkenin temsilcileri tarafsız bölge İsviçre’de ortak bir anlaşma zemininde mutabakata varabilmek için bir araya geldi. DTÖ üyesi Gürcistan, Rusya’nın muhtemel üyeliğini veto etme hakkına sahip.
17 yıldır süren görüşmelerin ardından Rusya DTÖ üyeliğine gerçekten çok yaklaştı. Dünya Bankası’na göre Rusya’nın üyeliği ülkedeki yabancı yatırımların önünü açarak ekonominin modernizasyon sürecine destek olacak, ekonomik gelişme GSYH rakamlarına da uzun vadede yüzde 11 olarak yansıyacak.
Güney Osetya savaşının ardından iki ülke ilk kez konuyu tekrar masaya yatırdı.
Rus tarafı, DTÖ’ye giriş için Gürcistan’ı ikna edebileceğini düşünüyor. “Gürcistan’ın onayı olmadan Rusya’nın DTÖ üyeliğinin nasıl mümkün olacağının ayrıntılarına girmek istemiyorum” diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “DTÖ’nün iç mantığında” sorunun aşılabileceğini söyledi
Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze’yse Lavrov’un açıklamalarını ‘şantaj ve blöf’ olarak niteledi.
Vaşadze açıklamasında, “Biz Rusya’yla beraber çalışmak istiyoruz ve İsviçre’nin arabuluculuğuyla Rusya Federasyonu’nun Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınmasıyla ilgili oluşturduğu yasal saçmalığın çözüme varmasını bekliyoruz’ dedi.
ABD, Rusya’nın DTÖ üyeliği ve Gürcistan’la ilişkileri konusunda açıklama yapmaktan kaçınıyor. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunan ABD bir yandan da Rusya’nın DTÖ üyeliğiyle oluşacak “ticari fırsatları” heyecanla bekliyor.
Vaşadze, Gürcistan’ın görüşmelerde siyasi ya da askeri konuları gündeme getirmeyerek,
DTÖ’nün karakterine uygun bir şekilde ticari sorunlara odaklanacağını söyledi. Bununla birlikte Gürcistan’a sınırlarda ve terminallerde kontrol izni verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
2006’daki ajan krizinin ardından Rusya’nın Gürcistan’dan şarap ve mineralli su ithalatının yasaklamasının ardından bu ülkeyle serbest ticaret yapılmasına dair masaya oturması pek olası değil. Gürcistan’ın onay vermesi halinde kazanımları olması da muhtemel. Neler olacağını zaman gösterecek. (Rusya.ru)

 

Sayı : 2011 05