Çırçır (Kaledes) Köyü-Sivas

0
2229
Çırçır, Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı ve ilçeye 34 km. uzaklıkta yer alan bir Abhaz – Aşuwa köyü.
Çırçır köyünün halkı 1864 Çerkes sürgününden önce Abhazya’dan kara yoluyla gelmiş, ilk olarak Sivas Eğri Köprü bölgesine yerleştirilmek istenmiş. Fakat bu bölge geldikleri bölgeye pek benzemediğinden, aralarında seçilen bir heyetin uzun arayışlarından sonra bugünkü bölgeye yerleşmişler. Köyün adının nereden geldiğiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, Thamadelerden edinilen bilgilere göre şırıl şırıl akan çeşmeden esinlenilerek ÇIRÇIR adı verilmiş. Bu çeşme hayırseverler tarafından restore edilmiş ve halen köy çeşmesi olarak kullanılmakta.
Sürekli ikamet etmekte olan köy halkının yanı sıra; iş sahasının olmaması, tarım alanlarının zamanla ekonomik sebeplerden dolayı elden çıkartılması nedeniyle dışarı giden genç nüfus çoğunlukla yurtdışı, İstanbul, Tokat, Sivas, Ankara, İzmir ve değişik illerde yaşayan Çırçırlı sayısının 2000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Buna mukabil düğün, nişan, bayram, cenaze vb. buluşmalarda kültür üst düzeyde yaşatılıyor.
“Toplumu ayakta tutan değerleridir” felsefesi gereği Kuzey Kafkas adet, gelenek ve görenekleri halen yaşatılıyor. Her yıl Temmuz ayında yurtiçi ve yurtdışından gelen Çırçırlıların katılımıyla birlik, beraberlik, dostluk ve iletişimin devamını sağlamak maksadıyla piknik düzenleniyor. Piknik kapsamında yapılan toplantı ve sosyal etkinlikler dışında ferdi ve şirket bazındaki destekleyicilerin maddi  katkılarıyla köyün güzelleştirilmesi adına küçük çaplı ihtiyaçlar karşılanıyor.
Aynı amaçla Haziran ayında İstanbul’da ikamet eden Çırçırlılar da piknik düzenliyor. Pikniklere katılımı daha etkin hale getirerek köy ihtiyar heyetinin başkanlığında oluşturulacak güçlü bir fonla maddi nedenlerle eğitim ve öğrenimini yapamayan öğrencilere burs, ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak; köy odası ve muhtarlık binası, toplantı, düğün, nişan sünnet için çok amaçlı tesis yapmak için yatırımlar yaparak gelecekte örnek gösterebilecek daha güçlü, daha bilgili bir nesil yetiştirmek arzusunda Çırçırlılar.
Çırçır’da düz arazi yapısı hakim. Bölgedeki en yüksek dağ en Yıldız Dağı. Çevresinde bulunan ufak tepeler köy halkının çalışması neticesinde ağaçlandırılıyor. Köy Temmuz ayı sonlarına kadar yeşillik içinde…
Genel olarak karasal ikliminin etkisi altında olmakla beraber, çevrede yapılan sulama göletlerinin sayesinde eskiye nazaran biraz daha ılıman.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı. (www.kaledes.com)

Köydeki Sülaleler

Arxağ, Buğaşe, Dumey, Ebey, Gugu, Hate, Hokgan, Hran, Karaşey, Karoha, Kgardan, Khupşı, Kuj, Maramkul, Mbaz, Memyhağ, Mıd, Noğay, Şawey, Tavuş.

 

Sayı : 2011 08