‘Atalarımın kemikleri üzerinde oynamak niye!’

0
478

Adıgey’de Çerkes ulusal davasıyla ilgili bireysel direnişiyle öne çıkan 68 yaşındaki Askerbi Milinov, Çerkes soykırımının yaşandığı tarihi topraklarda Soçi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın oynanmaması çağrısı yaptı. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge ve Koordinasyon Komisyonu Başkanı Jean-Claude Killy’ye gönderilmek üzere bir mektup kaleme alan Milinov, Olimpiyat Oyunları’nın oynanacağı Krasnayo Polyana’da Adıgelerin kanları üzerinde Rus ordusunun zafer yürüyüşü yaptığını hatırlatıp “Büyük bir günah üstleniyorsunuz. Yaradan,i atalarımın kemikleri üzerindeki bu oyunlardan ötürü sizi affetmeyecek” diye seslendi. Nartpress’in yayımladığı mektupta Milinov tarihi trajediye şöyle dikkat çekti: 

“Çerkesler Batı Kafkasya’nın yerli halkıdır. Bizim gelenek, görenek, adet, dil, yaşam tarzımız bu bölgede binlerce yılda oluştu. Adıge (Çerkes) milleti oluşum sürecinde sıkça saldırı hedefi oldu, özgürlük ve bağımsızlığını korudu.

18. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Rusya imparatorluğunun askeri saldırısı halkımız için milli trajedi oldu, sonuçları bugüne kadar halen görülüyor.

19. yüzyılın ortasına doğru Adıgelerin (Çerkeslerin) organize direnişi kırıldı. 21 Mayıs 1864’de Soçi’de Krasnoya Polyana’da çarlık ordusu sivil halkın üzerinde ‘Rus ordusu şerefine’ büyük tören düzenledi. 

1864’den itibaren yerli halkın zorla toplu sürgünü başladı. Karadeniz kıyılarına itilen yüz binlerce insan, soğuk, açlık, hastalıktan öldü. Bir zamanlar Rusya-Kafkasya savaşının resmi tarihçisi olarak kabul edilen Adolf Berje’nin (1828-1886) azaltılmış rakamlarına göre, bir milyondan fazla Adıgenin (Çerkes) 400 bininden fazlası savaşta öldü, 497 bini sürgün edildi, tarihi vatanında yaklaşık 80 bin kişi kaldı. Savaşa katılmış olan Rus subayı Drozdov hatıratında şöyle yazdı: “Bu büyüklükte bir felaket insanlığa nadir rastladı; ancak savaşçı vahşilere etkide bulunmak ve onları dağlık yerlerden sürmek sadece korku ile mümkündü.” Çar ordusu generali Zass kesilen Çerkes başlarını karargahının gerdanlığına asmıştı. Çerkeslerin kafataslarından içecek bardağı yaptı ve arkadaşlarına hediye etti. Valiz içinde yatağının altında boynu vurulmuş Çerkeslerin kafatasları vardı. Hatta Lermontov gibi bir yazar ve şair Rus çarına bir övünç mektubu yazmış, “Dün üç Çerkesi öldürdüm, üç anneyi oğulsuz, üç kadını eşsiz, üç kızı kardeşsiz, üç aileyi geçim kaynaksız bırakarak öldürdüm” demişti. 

Rus amirali Lazarev M. P. (1788-1851) Karadeniz kıyısındaki yerleşim yerlerine yakın mesafeden deniz topu ile ateş açmış, daha sonra çıkarma birliklerini indirerek, yaralı çocuk, yaşlık, kız ve genç çocukları imha etmişti. Benim kahraman özgürlük sever atalarım çarlık ordusunun hangi zorbalıklarına maruz kalmadı ki. Acımasız, insanlığı olmayan çar askerleri ve subayları tüm Adıge toprağında sınırsızlıklar yaptı. 

Askeri hareketler sürecinde gerçekleştirilenler; bölge zapt etme, sivil halkın temel yaşam araçlarını bilinçli yok etme, bahçe ve tarlaların yok edilmesi, hayvanların ele geçirilmesi, sivil köylerin tamamen yakılması. Sivil halkın toplu katliamı gerçekleştirildi: çocuk, kadın, yaşlı. 

Savaş 100 yıldan fazla sürdü. 

Benim asil halkım topraklarından sürüldü, yok edildi. Şimdi Adıgeler (Çerkesler) tüm dünyaya dağıldı ve 50’den fazla ülkede yaşıyor. Bununla birlikte aynı zamanda toplu olarak Güney Federal Bölge’de altı cumhuriyette yaşıyor: Adıgey, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Güney Osetya, Krasnodar Kray ve Stavropol Kray. 

Baylar, benim mesajıma önem veriniz, Paris ve Londra, Ürdün ve Suriye arşivlerini kazıyın, önünüze hiçbir suçu olmayan bir halkın korkunç trajedisi çıkacak. Rusya arşivlerine ise ulaşamazsınız, çünkü Rusya’da Çerkes meselesi kapalı. 

Halkımın o korkunç trajedisini aksettirdim. 

Her bir santimetresi Adıge kanına bulanmış, cani Rusya çarlığı tarafından katledilen hiç suçu olmayan yüzbinlerce Adıge’nin inilti, ağlama, lanetinin üzerinde bulunduğu bu bölgede Olimpiyat oyunlarının nasıl yapılabileceğini anlamıyorum. 

145 yıl önce Adıge jenosidinin gerçekleştirildiği topraklarda Olimpiyat oyunları nasıl yapılabilir. Ve bir tavsiye daha. Rusya’ya yapacağınız gelecek ziyaretinizde yerli halk Adıge büyükleri ile görüşme organize ediniz, şehrimiz Maykop’u ziyaret ediniz, sivil örgüt temsilcileri ile tanışınız, ülkemizin tarihçileri ile tanışınız, önünüze Çarlık Rusya’sının hiçbir dayanağı olmadan- insanlık tarihinin en kanlı ve emperyal emelleri uğruna- bir halkı tamamıyla yok edişiyle ilgili çok acımasız trajedisinin korkunç resmi çıkacak. 

Sayın Rogge ve Killy, büyük bir günah alıyorsunuz, Yaradan sizi atalarımın kemikleri üzerindeki bu oyunlardan ötürü sizi affetmeyecek.” 

(Ajans Kafkas) 

  

Sayı : 2010 02