Kafkas Araştırma, Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAF-DAV) tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Çerkesler: Sorunlar ve Olanaklar” konulu uluslararası sempozyum 22-25 Eylül 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Sempozyumun amacı, tarihsel ve bilimsel veriler ışığında dünyanın farklı bölge ve ülkelerinde yaşayan Çerkeslerin demografik, sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan durumlarının tartışılması, mevcut fırsat ve olanakların değerlendirilmesi ve gelecek için öneriler geliştirilmesiydi.
Amaçlardan biri de, Çerkeslerin mevcut durumunun analiz edilmesine, ulusal ve uluslararası düzeylerde bilim -politika çevrelerinde konuyla ilgili farkındalık yaratılmasına katkı sağlanmasıydı.
Sempozyumda, tarihsel ve bilimsel bakış açılarıyla Çerkeslerin yaşadıkları göç /sürgünler, demografik yapıları, sosyo-ekonomik ve politik sorunları dil ve kültürel miraslarının korunması, geliştirilmesi tarih etnoloji gibi konular ele alındı.
Sempozyum dili, İngilizce- Türkçe – Rusça olarak gerçekleştirilerek aynı anda diller arasında çeviri imkanı da sağlandı.
Sempozyumun gerçekleştirildiği 3 gün boyunca, 4 konferans, 1 panel ve toplam 11 oturumda 41 tebliğ sunuldu. Sempozyum süresince çeşitli ülkelerden gelen katılımcılar ile, bu tip konularda daha ne gibi etkinlikler-çalışmalar yapılabileceği konusunda istişareler gerçekleştirildi. Katılımcılar genel anlamda organizasyonun verimli geçtiğini; bundan sonrada beraber ortak çalışmalarda bulunmak istediklerini belirtti. Gerçekleştirilen sempozyumun iki yıl sonra daha geniş katılım ile gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
Sempozyum organizasyonu süresince bazı sıkıntılar ve aksaklıklar meydana gelmişse de genel anlamda beğeni topladı. Öte yandan sepozyum süresince genç dinleyici katılımının yeterli düzeyde olmaması katılımcıları üzen bir detay oldu.
Sempozyuma bildiri sunmak amacı ile katılan konuklar, salı gününden itibaren Ankara’ya geldi ve KAFDAV merkezinde kütüphane ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. 22-24 Eylül tarihleri arasında ise Gazi Park otelde sempozyum gerçekleştirdi. Katılımcı konuklar 25 Eylül de Ankara-Polatlı’da ki Gordiyon Müzesi’ne götürüldü. Müze gezisinin ardından Ankara Çerkes Derneği’nde organize edilen öğle yemeğine katılarak Ankara’dan ayrıldılar.
Sempozyuma katılan Wuneroko Mira, Paştı Madina ve Tabışh Murat ise daha önceden Türkiye’de gerçekleştirdikleri derleme çalışmalarına devam etmek amacıyla Ankara’da kaldılar.
Sempozyumda sunulan bildiri tam metinlerinin, merkezi İngiltere’de bulunan akademik bir yayın kuruluşu tarafından hazırlanarak, Dünya genelinde akademik çevrelere dağıtımı planlanıyor. (Kaffed)
NOT: Sempozyum hakkında geniş bilgi http://21yuzyildacerkesler.org/ web sayfasında yayınlanacaktır.
Sempozyuma bildiri sunan katılımcılar ve ülkeleri;
Gürcistan -2kişi
Rusya (S.Petersburg) -1kişi
Rusya (Adıgey)- 4 kişi
Rusya (Kabardey Balkar) -3 kişi
Rusya (Karaçay Çerkesk) -3 kişi
Rusya (Osetya) -3 kişi
Abhazya -3 kişi
Türkiye -16 kişi
İsrail- 1 kişi
Ürdün – 1 kişi
Japonya – 1 kişi
İngiltere – 2 kişi
ABD -1 kişi
Sayı : 2011 10