KAFFED Adıgey Çalışma Grubu, Adıgey Cumhuriyeti Adıge Xase-Çerkes Parlamentosu olağanüstü genel kurul toplantısına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, söz konusu toplantıda alınan kararlar duyuruldu.
Cumhuriyetin Adıge yerleşim birimlerinden seçilen 457 delege ile 400’e yakın davetlinin yanı sıra Adıgey Cumhuriyeti Başbakanı Khumpıl Murat, ilgili bakanlar, milletvekilleri, Adıgey’de yaşayan diğer halkların (Grek, Tatar, Ermeni vs) temsilcileri, DÇB Başkanı Ajakho Kanşavbiy ve DÇB yöneticileri, KBC Diasporayla İlişkiler Komitesi Başkanı, Rusya Federasyonu’ndaki Çerkes-Adığe sivil toplum kuruluşlarının tamamına yakının yönetici ve temsilcilerinin katıldığı toplantının tek gündem maddesinin “Suriye’de yaşayan Çerkes-Adıgelerin vatana getirilmesi” olduğu bildirildi.
Olağanüstü toplantı sonunda, katılımcıların oybirliği ile şu kararlar alındı:
1- Suriye’de yaşayan Çerkeslerin vatana getirilmesinin zorunluluğunu ve aciliyetini dile getiren bir deklarasyon yayınlandı.
2- Adıgey Cumhuriyeti Adıge Xase-Çerkes Parlamentosu Sovyeti’nin; üç cumhuriyetimizin başkanları, hükümetleri, parlamentoları ile Rusya Federasyonu başkanı, başbakanı, parlamento, senato başkanları nezdinde konunun genel kurul adına sürekli takipçisi olmaya yetkilendirildi.
3- Adıgey Cumhuriyeti Adıge Xase-Çerkes Parlamentosu’nda, gelişmeleri halka duyuracak bir enformasyon merkezi oluşturulmasına karar verildi.
Bozkır’la görüşüldü
KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu başkanlığındaki heyet, Suriyeli soydaşların sorunlarını TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’a iletti.
KAFFED heyetinin gerçekleştirdiği görüşmeye, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay da katıldı. Genel Başkan Kadıoğlu, görüşmede Bozkır’a, KAFFED’in anayasa raporunun yanı sıra, daha önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yazılan mektubun bir örneğini ve Suriye’de yaşayan Çerkeslerle ilgili bir dosyayı da sundu. Kadıoğlu, görüşmede Bozkır’a “Suriye’de soydaşlarımız, kardeşlerimiz var. Biz Çerkesler, Türkiye’de olduğu gibi, Suriye’de de kalabalık bir toplumuz. Yaşanan gelişmelerden soydaşlarımız adına endişe ediyoruz, kendilerinden sağlıklı bilgi alamıyoruz” dedi.
Bozkır ise, konuyla yakından ilgilendiğini, parlamenterler arası ilişkilerde konuyu gündemde tutacağını ve komisyonda bu talepleri gündeme getireceği sözünü verdi.
Sayı : 2012 02