Suriyeli Çerkesler ‘çıkış’ arıyor

0
380

Suriye’deki Çerkes toplumu temsilcileri Rusya Federasyonu’na bağlı olan Kafkasya cumhuriyetlerinden Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes yönetimi ile bir dizi görüşmelerde bulundu. Suriye’deki çatışmada tarafsızlığı korumaya çalıştıklarını belirten heyet, “ancak, pek çok Çerkesin kamu kurumlarında görev yapıyor olması durumu her geçen gün daha da zorlaştırıyor” dedi


Anavatana dönüş talebinde bulunan Suriyeli Çerkesleri temsil eden bir grup, ilk olarak Adıgey’e geldi. Hükümete yakın kaynaklarca da doğrulanan ziyareti gerçekleştiren heyetin, dönüş için daha önce Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes yönetimlerine başvuruda bulunmuş olanlar arasında yer aldıkları kaydediliyor.

Geri dönüş ile ilgili temaslarda bulunan Suriyeli Çerkesler, aralarında Kosova’dan 13 yıl önce dönen Adıgelerin yerleştirildiği Mafehable köyünün de bulunduğu Adıge köylerini ziyaret ettikten sonra Kabardey-Balkar’a geçtiler.

“Kavkazskiy Uzel”in haberine göre, Suriye’deki Çerkeslerin temsilcileri Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te Uluslararası Çerkes Birliği ofisinde gazetecilerle bir araya geldi. Temsilcilerin ifadelerine göre; Suriye’den ayrılmak isteyen Çerkeslerin sayısı artıyor, Esad yönetimi ve muhalefetin karşı karşıya gelişinde Çerkesler tarafsızlığı korumaya çalıştı, ancak birçok Çerkesin yönetim kurumlarında görev yapıyor olması nedeniyle durum her geçen gün zorlaşıyor.

Beklenti arttı

Anavatana dönmek isteyen Çerkeslerin binden fazla olduğu, ancak bazı şehirlerdeki çatışmalar ve kamu kurumlarının çalışmaması nedeniyle uluslararası pasaport almanın mümkün olmadığını kaydeden temsilciler, “Ziyaretimiz öncesinde anavatana dönmek istediğini belirtenlerin sayısı yaklaşık olarak bini buldu. Çoğu kimse karar veremiyor. Evlerini ve tüm taşınmazlarını bırakacak olmaları insanları engelliyor, çünkü şu anda hiç bir şey satmak mümkün değil” dediler.

Suriye’den gelen temsilcilerden biri “Suriye konusunun BM’de görüşülmesi esnasında Rusya’nın göstermiş olduğu tavrı önemli olarak değerlendiriyoruz. Bu tavır, Suriye’nin Irak veya Libya’ya dönüşmesine izin vermemeye yönelik objektif bir tavır” ifadesinde bulundu.

Temsilcilerin ifadesine göre, şu anda Suriye’deki Çerkes toplumu RF yönetiminden beklenti içinde. Bu beklenti, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in “Suriye’deki Çerkeslere yardım etmeliyiz” sözleri ve Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanokov ile yapılan görüşmenin ardından daha da arttı.

Suriye’deki Kafkasyalıların sayısının yüz binden fazla olduğunu, bunların arasında Abaza, Karaçay, Çeçen, Oset ve Dağıstanlıların olduğu, ancak çoğunluğun Adıgelerden oluştuğunu belirten Suriyeli temsilciler, Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanokov’un kendilerini sıcak karşıladığını, yardım sözü verdiğini anlattı.

Yakın ilgi

Adıgey ve Kabardey-Balkar’dan sonra Karaçay-Çerkes’i ziyaret eden heyet Karaçay-Çerkes Başkanı Raşid Temrezov’un talimatıyla Başbakan Eldar Salpagarov tarafından karşılandı.

Buradaki görüşmelere Başbakan Yardımcısı Nurbi Çukov ve DÇB Başkan Yardımcısı Hafitse Muhamed ve Rusya Adıgeleri Kültürel Özerkliği sivil toplum örgütü başkanı Aleksandr Ohtov katıldı. Ohtov, Suriyeli Çerkeslerin gündeme getirdikleri her türlü konuya tatminkar yanıtlar aldığın belirterek, “Misafirler sıcak karşılamadan ve Karaçay-Çerkes yönetiminin Suriye’de ateş altındaki Çerkeslere gösterdiği yakın ilgiden ötürü memnun kaldılar” dedi.

Bir önceki gün Karaçay-Çerkes Başkanı Raşid Temrezov’un konuyla ilgili görüşmek üzere kendisini kabul ettiğini belirten Ohtov, ülke yönetimin geri dönüş için uygun şartların oluşturulması için her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Karaçay-Çerkesli insan hakları aktivisti Anatoli Balkaraov da heyetin anavatandaki yaşam koşulları ile yakından ilgilendiğini ifade etti. Balkarov “Suriye’den gelen heyet özellikle ülkemizin tarım ve hayvancılık politikaları ve bu alanları düzenleyen yasalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istedi. Zira Suriye’deki Çerkes toplumu arasında tarımla uğraşan çok kişi var. Suriyeli Çerkesler orada çok daha verimsiz koşullarda tarımla ilgilenebildilerse, buradaki uygun toprak şartlarında tarımın gelişmesine büyük katkıda bulunabilirler” dedi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz