Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Aşağıbeyçayır Köyü (Şıpşhable)- Kayseri

Kayseri’ye 92 km, Pınarbaşı’na 9 km. uzaklıkta bulunan bir Kabardey köyüdür. Pınarbaşı’na yakınlığından dolayı "Buğurbaş olarak adlandırılan Aşağıbeyçayır, batı yönünde Şirvan Dağı, doğuda ise Torosların devamı olan Hınzır Dağı çerçevelenmiş dar bir vadide yer almaktadır.
Aşağıbeyçayır, Büyük Çerkes Sürgünü sonucunda Anadolu’ya gelen Kabardey aileler tarafından kurulmuştur.
Zamantı Irmağı’nın bir kolu olan Yedioluk Çayı köyün içinden geçmektedir. Arazisi tarıma çok elverişli olmadığından, ilk zamanlardan itibaren daha çok at yetiştiriciliği ve hayvancılık yapılmaya başlanmıştır. Bunun yanısıra uzunca bir süre çevre köylerle birlikte, Uzunyayla’nın kerestelik ağaç ve odun ihtiyacını sağlayan ormancılık etkinliği yürütülmüştür. Bugün Aşağıbeyçayır’ın tarımsal üretimi, endüstriyel ve ticari amaçlı olmaktan çok köyde yaşayan ailelerin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Özellikle sulu tarım yapılan kısıtlı miktardaki arazinin de zirai ilaçlama, yanlış sulama yüzünden verimliliğini kaybetmesi nedeniyle, köyde daha önceleri yetiştirilen patates ve fasulye üretimi de neredeyse bitme noktasına gelmiştir.
At yetiştiriciliğinin ekonomik değerini yitirmesi, tarım arazilerinin azlığı ve ulaşım olanaklarının kıtlığı şehre göçün diğer köylere oranla daha erken başlamasına neden olmuştur. Köyden ayrılanların büyük çoğunluğu İstanbul, Kayseri ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlere yönelmiştir. Fakat, bütün Aşağıbeyçayırlıların gönlünde köylerinin yeri ayrı olduğu için, yılda en az bir kere köye giderek eski şenlikli hatıralarını yaşatmaya çalışmaktadırlar.
Aşağıbeyçayır’ın bir diğer özelliği de ‘Gouguej’dir. Ormandan süzülerek gelen ve köyün yakınlarındaki dere kenarında toprağın üstüne çıkan bu pınar, Aşağıbeyçayırlılar kadar çevrede yaşayanlarca da meşhur bir su kaynağıdır. Bu suyu böylesine önemli kılan tadı veya ölçüm değerleri değil, pınarın başında yıllardan beri süregelen sosyal hayattır.
Aşağıbeyçayır, geleneklerin hala yaşatıldığı, anadilin konuşulduğu ve Xabze’ye gereken değerin verildiği bir Uzunyayla köyüdür.
Köydeki sülaleler: Şıpş, Bağ, Kuruve, Nexuş, Gonepş’ey, Kumuk, Kanşokue. Daha önce köyde yaşayan Aradze sülalesinden şu anda köyde kimse kalmamıştır.
 
 

Sayı : 2012 03

Yayınlanma Tarihi: 2012-03-01 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img