Ayşenur Kolivar’ın geniş bir ekiple yürüttüğü çalışmalarının bir ürünü olan “Bahçeye Hanımeli” adlı albümü Kalan Müzik’ten çıktı. Yüreklere dokunan albümde Kolivar, Çerkeslere ayırdığı bölüme ‘Seteney’ adını vermiş ve ‘Sürgün’ temasını işlemiş.
Yüreklere dokunan bir albüm
Kalan Müzik bir albüm yayınladı. Ayşenur Kolivar’ın geniş bir ekiple yürüttüğü çalışmalarının bir ürünü: Bahçeye Hanımeli… Yüreklere dokunan bir albüm.
Kolivar; Çerkeslere ayırdığı bölüme ‘Seteney’ adını vermiş ve ‘Sürgün’ temasını işlemiş. ‘Çerkeslerin Sürgün Ağıdı’ olarak hafızalarda yer tutan “Yistambılako” yu seslendirmiş, Hava Karadaş ve Sumru Ağıryürüyen’in eşliğinde; Alpay Sürücü düzenlemeye katkı koymuş, Adıgece için Hava Karadaş ve Murat Papşu dil danışmanlığı yapmış, Sebahattin Curmit teşekkürü hak edecek yardımda bulunmuş.
Yistambılako’nun ardından Çerkes halk ezgisi olarak “qafekhix” e yer verilmiş, yani bilindik ifade ile “Ağlayan Kafe” ye. Alpay Sürücü, akordeon ve garmon, Genar Özdemir ise doli ve phaçiç ile eşlik etmiş.
Ayşenur Kolivar, şu sözlerle anlatıyor albümünü:
“Kendimi özgürce anlatabileceğim sesler düşledim, bu sesler beni doğduğum topraklarda buldu.
Nerede arar kendini insan? Kimin ne olması gerektiğine, bitmeyen husumetlerin hükmettiği bu devirde bir hasım seçsem kendime, husumete hapsolmuş bir gölgeden başka ne olurdum hasmımın aynasında?
Gölgelerin suskunluğunda kaybolmamak için, seslerin peşine düştüm.
Peşine düştüğüm sesler kendi hayatlarının sırlarını verdi bana. Nice dillerde yaşanmış hayatlar dinledim, dilini anlamadıklarımın halini anlamaya çalıştım, bildiğim halleri bilmediğim dillerde yaşadım. Kadınlarla diz dize, ömür gibi akan derelerin kıyısında, gurbete giden sevdaların karıştığı dumanlarda, göçüp de dönemeyenlerin viranelerinde dinlediğim hikâyeler, yaşanan ve yaşanamayan hayatları dile getirdi, fikrime can verdi, başka yüreklere yol buldu.
Peşine düştüğüm sesler kendi yüreklerinin ezgilerini verdi bana. Kadim zamanlardan bu âna uzanan bir köprünün ustalarıyla horona durduğum gecelerde, dolunayı beşiğinde sallayan derelerin ninnileriyle daldım düşlere. Düşlerim tarif edilemeyecek acıların ağıtlarıyla kâbuslara yürüdüğünde, “Bazı da yağmur yağar, o da döner güneşe” deyip gözlerini silen bir kadının sesiyle uyandım. Sesi hayatıma, hayatım seslere karıştı, bahtım kendine bir ses buldu.
Peşine düştüğüm sesler kendi hallerinin dertlerini verdi bana. Hayatlarına dair söz hakkı verilmeyenlerin sözleri yüreğimde bir ateş yaktı, yürüdüğüm yolda ışık oldu. Kendimi bu ışıkta gördüm. Anlattıkları hayatların hakkı var üstümde, sesim onların hayatlarında ahenk buldu. Sesleri hiç susmasın, derelerle akıp çağlasın.”
Ayşenur Kolivar kimdir?
Rize-Çayeli’nde doğdu, çocukluğunu ve ilk gençliğini İzmit’te geçirdi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tür Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Müzik ve halkbilimi alanlarında çalışmaya üniversite yıllarında, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde başladı. Müzik çalışmalarını 1993-2000 yılları arasında Kardeş Türkiler Projesi’nde sürdürdü. Doğu Karadeniz müzikleriyle ilgili çeşitli çalışmalarda solist ve vokalist olarak katkıda bulundu. 201-203 yılları arasında ‘Dalepe Nena’ (Kız Kardeşlerin Sesi) adlı kadın müzik grubunda eğitmelik ve solistlik yaptı. 2001’den beri Doğu Karadeniz halk müzikleri konusunda derleme ve icra çalışmaları yürüten Helesa Projesi’nde araştırmacı ve solist olarak yer almaktadır.
Halkbilimi alanındaki akademik çalışmalarında, alan araştırmaları ekseninde, Doğu Karadeniz kültürleri ve özellikle yöredeki kadın kültürüne odaklandı.
2007 yılında yayımlanan ‘Fadime Kimdir’ adlı kitabın editörlüğünü yaptı. Halen İTÜ Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü’nde doktora öğrencisidir ve İstanbul’da bir üniversitede Türkçe okutmanlığı yapmaktadır.
Müzik ve halkbilimi alalarındaki çalışmalarını, Doğu Karadeniz kültürleriyle ilişkili filmlerin müziklerin de bir araya getimeye çalıştı.
Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Sırtlarındaki Hayat’ (2004) adlı belgesel filminin, Özcan Alper’in ‘Sonbahar’ (2008) ve Yusuf Kurçenli’nin ‘Yüreğine Sor’’ (2010) adlı sinema filmlerinin müziklerini yapan ekiplerde yer aldı; Orhan Tekeoğlu’nun ‘İfakat’ (2010) adlı belgeselinin müziklerini hazırladı.
Sayı : 2012 04
Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00