Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Yağan’a ‘hain’ suçlaması

Kabardey-Balkar Abhaz Gönüllüler Birliği, Khase başkanı İbrahim Yağan’ın Gürcistan ziyaretini kınadı. Abhaz Gönüllüler Birliği’nin kamuoyuna açık bir mektup ile kınadığı İbrahim Yağan ise Gürcistan’ı halk diplomasisi prensiplerine uygun olarak ziyaret ettiğini açıkladı.
İbrahim Yağan Mart ortalarında Gürcistan’a özel bir ziyarette bulunmuş ve ardından bazı internet sitelerine açıklamalarda bulunmuştu.
Abhaz Gönüllüler Birliği yönetiminin genişletilmiş toplantısında kabul edilen ve Birliğin Başkanı Kazbek Yahogoyev tarafından imzalanan mektupta, “Güzel kelimelerin arkasına saklanarak ve ‘yas çağına’ son verilmesi çağrısında bulunarak Yağan, Kabardey-Balkar Abhaz Gönüllüler Birliğinin, Abhazya’nın savunulmasında hayatını kaybeden Adıge gönüllülerinin hatırasına ihanet anlamını taşıyan adımını haklı çıkarmaya çalışıyor” ifadesi yer alıyor.
Yağan’ın daha önceki açıklamalarının birinde, ölenlerin hatırasının kendisini Gürcistan’a gitmekten alıkoyduğunu ifade ettiği de mektupta belirtiliyor. Ayrıca Abhazya – Gürcistan ilişkilerindeki sorunlar tamamıyla çözüme kavuşturuluncaya kadar, Gürcü-Abhaz savaşına katılmış tek bir kişinin bile, Gürcistan ve Adıgelerin ilişkileri konusuyla ilgilenmeye hakkı olmadığı ifade ediliyor.
Yağan kendisine yapılan kınamaya cevap olarak, ziyaretinin ‘tarihin bu trajik sayfasını’ bitirme isteğine bağlı olduğunu ifade etti: “Yirmi yıl önce gönüllüler Gürcistan, Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyıncaya kadar Adıgelerin Gürcistan’la hiçbir ilişkisi olmayacağı kararını aldı. Ancak geçen 20 yılda durum değişmedi. Savaş hem Abhazya, Gürcistan hem de Kuzey Kafkasya için trajedi idi, tarihin bu trajik sayfasını artık kapatmak gerekiyor.” Tarihte Kabardey’in Gürcistan ile iyi ilişkileri olduğunu ve bugün bu ilişkilerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini düşünen Yağan “Devlet ilişkilerinin çıkmaza girdiği yerde, halk diplomasisi her zaman çıkış aradı” dedi.
Bilindiği gibi Mayıs 2011’de Gürcistan Parlamentosu Rusya İmparatorluğu’nun gerçekleştirmiş olduğu Çerkes Soykırımını tanıdı, 1 Temmuz 2011’de ise Karadeniz kıyısında bir Çerkes Soykırımı anıtı dikilmesi kararını kabul etti. Soykırım anıtının açılışı Mayıs ayında yapılacak. Gürcistan Çerkes Soykımının tanınması süreciyle başlayan, başta Adıgeler olmak üzere Kafkasya halklarıyla iyi ilişkiler geliştirme politikasını uygulamaya devam ediyor. (ajanskafkas)
 
 
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img