Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Hamburg’ta ‘Abhazya Günü’

Abhazya’nın Almanya Resmi Temsilciliği, Abhaz İnisiyatif Grubu ‘Pro Abkhazia’ ve Hamburg Etnoğrafya Müzesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Abhazya Günü’ etkinliği 22 Nisan’da Hamburg Etnoğrafya Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Abhazya’nın tarihi, politik konumu, etnolojisi, dili, kültürü, ekonomisi ve sanatı ile ilgili bilgilerin aktarıldığı ‘Abhazya Günü’ne Abhazya, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Bulgaristan’dan yoğun bir şekilde konuşmacı ve izleyici katıldı.
Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliği Başkanı Taras Şamba, Rusya Bilimler Akademisi Etnoloji Enstitüsü üyesi Yuri Ançabadze, Şair ve Etnolog Denis Çaçkhaliya, Abhazya Ekonomik Gelişim Partisi Başkanı Beslan Butba, Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliği Başkanı Taras Şamba’nın danışmanı Beslan Kobakhiya, Abhazya Gazeteciler Birliği üyesi Aleksander Neproşin, Moskova Abazin diyasporası Komitesi Başkanı Muradin Urçukov, Üniversite Öğrenciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Marat Kamov ve Ass. Prof. Dr. Şenol Yaprak konuşmacı olarak katıldı.
Oldenburg Dükü Huno von Oldenburg, Rusya Federasyonu Hamburg Konsolosu’nun yardımcısı Stankeviç, Abhazya’nın Bulgaristan ve Balkan ülkeleri resmi temsilcisi Ömer Marşan, Alman-Abhaz Derneği Başkanı Christian Tӓuber, Avrupalı Çerkesler Federasyonu Başkanı Levent Sürer ve Avrupa Çerkes Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Faruk Tamzok’un yanısıra çok sayıda Abhaz, Çerkes ve Alman izleyiciler katıldı.
Prof. Şamba, Abhazya Çarlığı, Abhazya’da din ve dinlerin yayılışı, Abhaz halkının zor ve huzurlu tarihsel dönemleri, Rus-Türk (Osmanlı) savaşları ve Kafkas halklarının sürgünü hakkında bilgiler verdi. Buna ek olarak, "Abhazya’nın yakın tarihi, Gürcistan tarafından başlatılan savaş ve savaşın sonuçları ve Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması hakkında bilgiler veren Şamba, 1992 yılında Abhaz halkının trajik bir döneminde kurulan, Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliği’nin dünyanın çeşitli ülkelerinde dağınık yaşayan diasporayı birleştirmekteki rolünü" vurguladı.
Abhazya’dan değişik görüntüler içeren kısa bir film ile başlayan Abhazya Günü, konuşmacıların aktardığı bilgilerin ardından müzik sunumu ve Abhaz mutfağının özel yemeklerinin tanıtımı ile sona erdi.
Konuk konuşmacılar
Prof. Dr. T. Şamba: Abhazların tarihi geçmişlerinin aşamaları; tarihi ve etnolojik kaynaklar; Sürgün ve sürgünün Kuzeybatı Kafkasya halkları üzerindeki etkileri.
Dr. Ançabadze: Abhazya – Kafkas etno-kültür dünyasının bir parçası,
D.K. Çaçkhaliya: Bir Alman gezginin gözü ile Kafkasya,
A.J.Neproşin: Abhazya’nın aristokratik hanedanları,
Dr. Khibla Amiçba: Etnoğrafik ve tarihsel bilgi kaynağı olarak dil, Abhaz ve Abazin dillerinin gelişmesindeki problemler,
Ass. Prof. Dr. Şenol Yaprak: Abhazya ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinin ekonomik sistemi – mevcut durum,
Dr. Beslan Kobakhia: Ülke kaynakları, uluslararası hukukun korunması ve bugünkü sorunların aşılması için yollar,
Muradin Urçukov: Abhazya’nın ekonomisi,
Marat Kamov: Gençlik ve toplumun gelişmesinde gençlerin üzerine düşen görevler,
Dr. Rudat-Avidzba: Gelenesel Abhaz kültürü ve uzun yaşayanların mutfağı.

Sayı : 2012 05

Yayınlanma Tarihi: 2012-05-01 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img