Abhazya’dan Bakınca – Sohum’da 21 Mayıs

0
1415
Anma töreni sabah saat 11’de Sohum sahilindeki Sürgün Anıtı’na Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan’ın çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulunması ile başladı. Onları takiben aralarında diaspora mensuplarının ve repatriantların da bulunduğu yüzlerce kişi aynı şekilde Anıta çiçek bırakıp, saygı duruşunda bulundu.
Asıl anma programı akşam saat 19.00’da Eski Parlamento Binası önünde başladı. Burada bir araya gelen ve çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık bir grup kentin içinde yapılan bir yürüyüşün ardından tekrar Sürgün Anıtı’nın önüne geldi. Burada da başka bir grup onları bekliyordu. Abhazya milli marşının söylenmesinin ve sürgünlerde yitirilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Devlet adına Meclis Başkan Yardımcısı Adgur Haraziya bir konuşma yaptı. Onun ardından aralarında Hayri Kutarba’nın da bulunduğu çok sayıda yazar ve tarihçi sürgünü anlatan konuşmalar yaptılar. Tören boyunca ağırlıkla Sürgünü anlatan ağıtları seslendiren sanatçılar sahne aldı. Aynı şekilde Bagrat Şınkuba’nın Sürgün’ü anlatan eseri “Son Ubıh”tan çeşitli bölümler ve repatriant çocukları tarafından sürgün üzerine şiirler okundu. Ardından Türkiye ve Suriye’den gelerek Abhazya Bağımsızlık savaşına katılanlarla ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterilen görüntüler diaspora birliğinin Sohum’a nihai taarruz öncesi son sabahında çekilmişti. Kimileri o gün şehit düşen gencecik fidanların kameraya son kez gülümsemesi  ve onlar Sohum’a doğru koşar adım giderken arkalarından Abazaca dualar okuyan kadınların haykırışları katılanlara duygulu anlar yaşattı.
Anma, üzerine mumlar konulan çelenklerin Karadeniz’e bırakılması, meşaleli yürüyüş ve sahilde büyük bir ateşin yakılması ile son buldu. Geçen yıl birçok konuşma Rusça yapılmışken bu yılki anmada tüm konuşmalar Abhazca’ydı. Anma organizasyonunun geçen yıllara göre daha kalabalık olduğu ve iyi organize edildiği fark ediliyordu. Tabi ki anma töreninin en dikkat çeken katılımcıları çok kısa bir süre önce Suriye’den geri dönüş yapan grup ve onların minik çocuklarıydı.
Haber: Anıt Papba

Sayı: 2012 06
Yayınlanma Tarihi: 2012-06-01 00:00:00