Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

1 Ağustos Dayanışma Günü ilan edildi

Rusya Federasyonu’ndaki Çerkes kurumları ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli Avrupa ülkelerinden Çerkeslerin oluşturduğu “Suriye Çerkeslerini destekleme İnisiyatifi”, yayınladıkları bildirilerde başta Rusya’yı, dünya Çerkeslerini ve uluslararası kamuoyunu göreve çağırdı.

M. Hafitse (Kabardey-Balkar Adıge Xase Başkanı), M. Cherkesov (Karaçay-Çerkes Adıge Xase Başkanı), A. Bogus (Adıgey Adıge Xase Başkanı), A. Soht (Krasnodar Bölgesi Adıge Xase Başkanı), M. Chachukh (Krasnodar Bölgesi Karadeniz Kıyısı Şapsığları Adıge Xase Başkanı), B. Derbitov (Kuzey Osetya Mozdok Adıge Xase Başkanı) A. Khurai (Kafkasya Halkları Konseyi Başkan Yardımcısı-Moskova) ve A. Schukov’un (Armavir şehri Adıge Xase Başkanı) ortak imzalarını taşıyan Rusya’daki Çerkes kurumlarının bildirisinde

1 Ağustos’un uluslararası düzeyde ‘Suriyeli Çerkesler için Dayanışma Günü’ ilan edildiği belirtilerek, “Bizler, RF’deki Çerkes kurumlarının üyeleri olarak Rusya’nın ve dünya kamuoyunun dikkatini Suriye’deki Çerkes toplumunun kritik durumuna çekmek istiyoruz” dendi.

Bildiride şu noktalara dikkat çekildi:

*Suriye’deki siyasi durumun şiddetlenmesi, hükümet kurumlarıyla silahlı muhalefetin çatışmaları nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi yüreğimize acı vermektedir.

*Uluslararası toplumun Suriye’deki durumun barışçı yollardan çözülmesini hedefleyen çabaları gözle görülür bir sonuç getirmezken sıradan vatandaşlar büyük can kaybına uğramakta, insan hakları ve özgürlükler ihlal edilmektedir.

*Suriye ihtilafında Rusya Federasyonu, uluslararası hukuk kurallarını ve Suriye halkının siyasi diyalog yoluyla kendi kaderlerini belirleme hakkını savunmaktadır.

*Çerkes toplumunun bireyleri ve RF’li hemşerilerimizden Suriye’de kötüleşen insani durum nedeniyle hükümet liderlerimiz, bölge yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarına Çerkeslerin tahliye ve yerleşimiyle ilgili birçok yardım talebi müracaatı olmaktadır. Maalesef bu başvurular Rus devlet yetkililerinden yeterli desteği almamaktadır.

*RF Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyet Suriye’deki durumu incelemek, Çerkesler ve RF vatandaşlarıyla görüşerek halihazırdaki insani durumu çözüme ulaştırma konusunda tavsiye raporu hazırlamak için Mart 2012’de Şam’a gönderilmiştir. Sözkonusu heyetin oluşturduğu tavsiyeler RF’nin federal yetkilileri tarafından gözardı edilmiştir.

*Rusya Halk Meclisi Suriye’deki Çerkes diasporası ve RF vatandaşları konusundaki kaygımızla ilgilenmiş, RF devlet başkanına ve Kuzey Kafkasya bölge liderlerine tavsiyeleri bildirmiştir. Ancak karşı taraftan tavsiyelere destek adına yine tek bir kelime bile duymadık.

* Hemşerilerimizin çoğu için büyük bir silahlı çatışma içindeyken Suriye’yi terkedip RF’ye gelmek neredeyse imkansızdır. Binlerce kadın, yaşlı ve çocuk son derecede zor insani koşullar içindedir. Hergün yüzlerce insan ölmekte, onbinlercesi de inanılmaz zorluklarla karşı karşıya gelmektedir.

*Suriye’deki hemşeri ve yurttaşlarımızı kurtarmak için acil önlem almak RF’nin görev ve yükümlülüğüdür. Bu önemli siyasi adım, RF yasaları ve uluslararası yükümlülüklerinin yanısıra toplumumuzun ahlaki ve insani değerleri gereğincedir. Rusya’nın uluslararası saygınlığını arttıracaktır.

İnisiyatif’ten çağrı

Şomah Aşemez (Nalçik, Kabardey- Balkar Cumhuriyeti), Bğane Ali, (Maykop, Adıge Cumhuriyeti), Hakan Bulut (Hahu), (Çorum, Türkiye), Abreg Enam, (Münih, Almanya), Pschidatko Nevruz, (Amman, Ürdün), Thauho Nat (Kfar-Kama, İsrail) ve Hatukay Kuban’dan (Brüksel, Belçika) oluşan Suriye Çerkeslerini destekleme İnisiyatifi’nin bildirisinde ise “Bir yılı aşkın zaman geçti ama Suriye’deki kargaşa bitmedi, kısa zaman içerisinde de biteceğe benzemiyor. İki tarafın arasında kalması dolayısıyla Çerkes halkı sürekli kayıplar veriyor. Suriye’deki Çerkes halkının ekonomik gücü, çalışma imkânları sıfıra inmiş durumda” tespiti yapılarak şu öneriler dile getirildi:

“Suriye’den bine aşkın aile Rusya Federasyon’una bağlı Çerkes Cumhuriyetlerine ve Çerkes bölgelerine dönmek istiyor. Bugüne kadar 400 kişinin vatana gelmesi sağlandı. Çerkes Cumhuriyetleri ve Çerkes dernekleri şimdilik kısıtlı imkânlarla yardım ediyorlar. Bu göç halinde ki Çerkes ailelerine yardım ermek, Dünya Çerkes’lerinin bir borcu olduğu açıktır. Kardeşlerine zor durumda yardım etmek insani bir vazifedir. Bu konu üzerine tüm dünyadaki Çerkes dernekleri toplantılar düzenlesinler ve yardım toplasınlar istiyoruz. Görevli seçilen dostlar yardım paralarını gerçek sahiplerine ulaştırabilirler.”

Serap Canbek
Serap Canbek
İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki tahsilinin ardından sigorta sektöründe çalıştı. 2011 yılından beri Jıneps gazetesinde yayın kurulu üyesidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeryüzünde güçlü izler bırakan kadın: Şamirze Ludmila

Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’daki binasının önüne 1994 yılında dikilen ve Avrupa Birliği’ni sembolize eden heykeli yapan sanatçı Ludmila Tcherina’nın babasının Çerkes olduğunu tesadüfen öğrenip de...

Sürdürülebilir kültürel miras

Sürdürülebilir kültürel miras Çocuklar, bir halkın kimliğini ve kültürünü yansıtan anadilleriyle kimlik kazanır ve sosyalleşir. “10 sene sonra bulamayacağımızı düşündüğümüz Adıgabze çocuk seslerini kayıt altına...

Savaşa dair iki film

Abhazya Savaşı’nın 30. yılında, Gürcistanlı yönetmen ve senaryo yazarı Nana Janelidze’nin “Devam Et Lisa” ve Tiflis’te yaşayan Abaza yönetmen Anna Dziapşipa’nın “Sınır Çizgisinde Otoportre”...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img