Türkiye kadınlarının müzesi

0
344

Türkiye’nin ilk, dünyanın üçüncü kent kadın müzesi olan İstanbul Kadın Müzesi açıldı. Dünyada sayısı yetmişin üstünde kadın müzesi olmakla birlikte sadece iki tane kent kadın müzesi bulunuyor. İstanbul Kadın Kültür Vakfı (İKKV), özellikle çabuk kaybolan, değiştirilen, reddedilen kadın tarihini görünür kılmak, paylaşmak, öznesi erkek olan tarih yazımındaki değişime katkıda bulunmak ve özendirici yeni bir kültür modeli oluşturmak amacıyla İstanbul Kadın Müzesi’ni hayata geçirdi.

Şimdilik sadece internet ortamında hizmet veren müze, kadın tarihinde önemli yer tutan isimlerin anısını canlı tutma, kent kadın belleği oluşturma, sosyal sorumluluk projeleri düzenleme ve kadın tarihi üzerine yapılan çalışmaların toplanacağı bir bilgi havuzu oluşturmayı amaçlıyor.

İstanbul Kadın Müzesi, İstanbul’un kurulduğu M.Ö 660’tan bugüne kadar sanat ve kültür alanında “ilk”leri gerçekleştiren kadınların yaşamlarına odaklı bir biyografi sergisi sunuyor. Serginin en önemli özelliğiyse, sürekli yeni alanların açılarak bu alandaki ilklerin de yer alabilmesi, dolayısıyla canlı ve büyüyen bir sergi olması. Müzede ilk Rum kantocu da var, ilk Kürt kadın modern dans sanatçısı da, ilk Ermeni kadın dergi yayıncısı  da. Yani İstanbul’un 2672 yıllık tarihine damgasını vurmuş tüm kadınların portleri bu müzede yer alıyor. Zamanla bu temsilci kadınların sayısının çok daha fazla artması öngörülüyor.

Bu sergide Çerkes kadınlar da var:

İlk Çerkes Kadın Besteci: Neveser KÖKDEŞ

Osmanlı İmparatorluğunun ilk profesyonel Çerkes Kadın Yazarı: Hayriye Melek HUNÇ

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Çerkes kadın editörü: Seza POLAR (ÜÇER )

Ressam Mihri MÜŞFİK de var ama Abaza olduğu belirtilmemiş.

İki yıl süren çalışmaların ardından istanbulkadinmuzesi.org adresinde gönüllülük esasına dayalı olarak açılan müze, şimdi gerçek mekanını arıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz