K’ona ve Hava Karadaş’la Kafkas ezgileri

0
444

Yağmurun altınca usulca ilerliyordu insanlar, kalabalık içinde kendi müziklerine hasret insanlar. Kalabalıkları aşıp, ara sokaklardan konser salonuna ulaştılar. Alışılagelmiş konser salonlarından farklı bir mekan Garaj İstanbul; son yıllardaki kültür sanat etkinliklerinin önemli buluşma noktalarından biri. Garajın bu akşamki konukları: K’ona, ki Osetyanın tarihsel köklerinden süzülen melodileri, müziğin ilk formuna ulaşma sevdasını taşıyan bir grup; Hava Karadaş, ki Adıge ve Kafkas müziğinin usta yorumcusu. Gecenin ev sahibi, İstanbul’daki pek çok Çerkesin durağı ve Kafkas mutfağının elçiliğini yapan FIÇÇIN.

12 Ocak, salon yavaş yavaş dolmaya başlıyor, insanlar loş ışıklar altında tanıdık birilerini arıyor. Dost gülüşler, şen kahkahalar yerini müziğin ritmine bırakıyor. Açılışı ve gecenin sunumunu yapan Atilla Saral, heyecanını açığa vuruyor: “Pek çok gece ve organizasyon sundum ama bu kadar heyecanlandığımı ve mutlu olduğumu hatırlamıyorum” diyor.

K’ona ve Hava Karadaş birlikte sahneye çıktılar. Hava ve müzisyen arkadaşları uzaklardan, anavatandan (Kuzey Osetya) gelen konuklara veriyor sözü. Osetya’nın dağlarından akan bir nehir gibi duru ve yalın melodiler salonu dolduruyor. K’ona, geleneksel müzik formlarını koruyarak, köklerinden damıttıkları lirik ezgileriyle devam etti şarkılarına. Kadife sesiyle Hava, konuklarını Kafkas valsi ile selamladı. Salonu dolduran yüzlerce müziksevere kafe’nin duygulu, içten nağmelerini şarkılarında duyurdu. Türkiye Çerkeslerinin divası, sesi ve yorumuyla salonu dolduran insanları kendine hayran bıraktı.

Konserin ikinci bölümü ise süprizlerle başladı. Tulumuyla sahneye gelen, Karadeniz ve Laz müziğinin büyük ustası Birol Topaloğlu; son albümlerindeki Çeçence şarkılarıyla, müziğin kardeşliğini her daim savunan ‘ Kardeş Türküler’den Feryal Öney ile Ayhan Akkaya ve Kafkas müziğinin yeni soluklarından Seda Özdemir, geceye renk kattılar.

Sahneyi yeniden paylaşan K’ona ve Hava Karadaş’ın karşılıklı söyledikleri Kafkas ezgilerine salondaki insanların dansları eşlik etti. Ve her Çerkes buluşmasında olduğu gibi, etkinlik biter ama danslar (genel adıyla düğün) bitmez…


K’ona grubu

Etnik Oset halk müziği ile tanınan K’ona grubu, 2010 senesinde biraraya geldi. Ünlü halk sanatçısı ve enstrüman yapımcısı Soslan Mourati’ nin uğraşıları sonucu oluşturulan grup, aynı sene Rusya’da yapılan “Southern Star” yarışmasında 2. oldu. K’ona müzik grubu kendi alanında tek. Yaptıkları müzikle Kafkas dağlarının sihirli ezgilerini, eski Oset müzik geleneğiyle bütünleştirip, Osetlerin ataları Alanlar, İskitler ve Sarmatlara ait melodileri o ruhla günümüze taşıyorlar. Enstrümanları tamamen eski tarz etnik müzik aletlerinden oluşan K’ona grubu, akordeonun yanı sıra ağırlıklı olarak telli çalgılar ve flüt kullanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz