Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Suriye Çerkesleri anavatan yolunda

Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed), Suriye’de yaşayan yaklaşık 100 bin Çerkesin anavatanlarına dönmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için iki eylem yaptı. İlk eylem 31 Aralık’ta gerçekleşti. İstanbul, Ankara, Kayseri, Antalya, Balıkesir, Reyhanlı’daki Çerkesler bulundukları yerlerde basın açıklaması yaptı


31 Aralık’ta Türkiye genelinde yapılan eylemlerin ardından 5 Ocak’ta İstanbul, Antalya, Bursa, Samsun, Maraş, Hatay, Ödemiş, Bandırma, Düzce, Kayseri gibi birçok kentten ve Suriye’den gelen her yaştan yüzlerce Çerkes, Ankaralı Çerkeslerle buluştu. Ankara’da Rusya Federasyonu Büyükelçiliği binası önünde toplandı. “Suriye Çerkesleri Anavatan Yolunda” pankartının açıldığı eylemde “Suriye Çerkesleri ateş altında”, “Vardık, varız, varolacağız », “Dönüş hakkı kotalanamaz”, “Suriye Çerkesleri yalnız değildir” dövizleri taşındı.

“Rusya sesimizi duymuyor”

İlk konuşmayı yapan Kaffed Genel Sekreteri Murat Canlı, 2011 yılından beri Suriye›de yaşanan savaşın binlerce insanın ölmesine neden olduğunu ve en büyük zararı sivillerin gördüğünü, Suriye Çerkeslerinin 1864, 1878 ve 1967 yıllarında üç sürgün yaşadığını, şimdi bir kez daha evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Suriye’deki çatışmalarda, iki taraf arasında sıkışan Çerkesler şimdi yeni bir felaketin eşiğinde. Tarihsel ve doğal haklarını kullanmalarına, anavatanlarına dönüşlerine izin verilmiyor, pek çok bürokratik engel, kota sınırlamaları, uzun ve yerine getirilmesi mümkün olmayan prosedürler dayatılıyor. Bütün girişimlerimize rağmen Rusya Federasyonu üç maymunu oynamaya devam ediyor: Çerkesleri görmüyor, seslerini duymuyor, taleplerine cevap vermiyor.

Bugün burada, bir kez daha ve daha yüksek bir tonla, Rusya Federasyonu’na sesimizi duyurmak için toplandık. Başta Suriye’dekiler olmak üzere, Çerkeslerin anavatanlarına dönüşlerinin önündeki engellerin kaldırılması talebimize ses vermek, destek olmak için gelen tüm Çerkeslere ve Çerkes dostlarına teşekkür ederiz.”

“148 yıllık sürgün sona ersin”

“Çerkes sürgünü sona erecek”, “Suriye Çerkesleri anavatan yolunda”, Susma haykır, savaşa hayır’’, “Suriye Çerkesleri anavatan yolunda”, “Çerkesya’nın kapısı Çerkeslere kapalı” ve “Çerkesya’nın kapısı Çerkeslere açılsın” sloganlarının atıldığı eylem, Kaffed Başkanı Vacit Kadıoğlu’nun basın açıklaması ile devam etti.

Açıklamada Suriye’de yaşanan savaşla Çerkeslerin bölgede büyük sorunlar ve acılar yaşadığı ifade edildi. Kadıoğlu “1864 Çerkes soykırımı ve sürgünü ile Çerkesleri anavatanlarından kopararak dünyanın dört bir tarafına savuran Çarlık Rusyası’nın mirasçısı ve devamı olan Rusya Federasyonu, tarihi ve insani sorumluluklarından daha fazla kaçmamalı. İki ateş arasında kalmış Suriye Çerkeslerinin vatanlarına dönmesinin önündeki her türlü engel derhal kaldırılmalı, kendi imkanları ile anavatanlarına dönemeyen Çerkeslerin acil ve sağlıklı tahliyesi için özel önlemler alınmalıdır. Karanlık entrikalara kurban edilip vatanlarından kopartılan Çerkesler, bir daha bu oyunlara gelmeyecek, ne Suriye’de ne Türkiye’de, bir daha kimsenin projelerine malzeme olmayacaktır” dedi.

Rusya ve Türkiye’ye çağrı yapan Kadıoğlu, ‘Suriye’de yaşayan Çerkeslerin anavatanlarına dönmeleri için özel düzenlemeler yapılması, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanması ve 148 yıldır devam eden Çerkes sürgününün sona ermesi’ talebinde bulundu.

Eylem olaysız sona erdi.

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img