2012 BÖYLE GEÇTİ

0
422

OCAK

– “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası kapsamında, hakkında soruşturma başlatılan Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tutuklandı.

-“İkinci Ergenekon” davası kapsamında tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tutuklandı.

-İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, tutuklu sanık Yasin Hayal’e “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bütün sanıkların “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel’i Mc Donalds’ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alan heyet, Tuncel’in tahliyesini kararlaştırdı. Dink davasını karara bağlayan Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ise “Verilen karar beni de tatmin etmedi. Örgüt yok diyemem ama delil durumuna göre karar verdik” ifadelerini kullandı.

-Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ayşe Paşalı’nın katil zanlısı olarak hakkında dava açılan boşandığı eşi İstikbal Yetkin hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

-Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını öngören Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


ŞUBAT

– Özel Yetkili İstanbul Savcılığı’nca, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ifadeye çağrıldı. Bu gelişmenin ardından MİT Kanunu’nda değişiklik yapılarak, MİT mensupları veya kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında “Başbakanın izni” şartı getirildi.

-Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 30 yıllık Dev-Yol ana davasının tüm sanıklar yönünden zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

-Anayasa Mahkemesi, Soyadı Kanunu’nun, evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuğun babasının seçtiği veya seçeceği adı alacağına ilişkin hükmünü iptal etti. Böylelikle boşanan ailelerde çocuğun annesinin soyadını almasının da önü açıldı.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu tamamlandı. Raporda, “Hrant Dink’e yönelik tehlikenin varlığının Emniyet ve Jandarma personelince öğrenildiği, Dink’in korunmasına yönelik istihbarat birimlerinin gerekli çalışmaları yapmadığı ve işbirliğine gitmediği, idari makamların Dink’e yönelik riskleri bilebilecek durumda olmalarına rağmen her kademedeki sorumluların zincirleme eylemleri sonucunda tehlikeyi önlemek için gereken tedbirlerin alınmadığı”na işaret edildi.

– İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin gerekçeli kararını yayınladı. Kararda, “Örgüt var ise nerede, ne zaman, hangi amaç ile kurulduğu tespit edilememiştir” denildi.
-Adana’nın Pozantı Cezaevi’ndeki tutuklu çocukların adli tutukluların taciz ve tecavüzüne uğradığı iddia edildi. İddialar üzerine cezaevine giden İnsan Hakları Derneği (İHD), çocuklarla yaptığı görüşmenin ardından tecavüz ettiği iddia edilen adli tutukluların isimlerini açıkladı.


MART

-Çıplak eylemleriyle tanınan Ukraynalı FEMEN grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Sultanahmet’te eylem yaptı. Eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. FEMEN üyesi kadınlar gözaltına alındı.

-Başbakan Erdoğan, eşi vefat etmiş kadınlara Nisan ayından itibaren iki ayda bir 500 lira ödeneceğini açıkladı.

-Esenyurt’ta bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti.

-İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener, Ahmet Şık, Şait Çakır ve Coşkun Musluk’un tahliyesine karar verdi.

– Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

-Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında ABD’nin Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversiteleri ilk iki sırayı aldı, ODTÜ ilk 100 üniversite arasına girdi.

-Afganistan’da NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı’nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker hayatını kaybetti.

-İstanbul ve birçok kentte 18 Mart’ta kutlanmak istenen Newroz için meydanlara çıkan onbinlerce kişiye polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

-Poşi taktığı için “terör örgütüne üye olmakla” suçlanan ve 25 aydır tutuklu olarak yargılanan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül tahliye edildi.

-Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ogün Samast’a, “tasarlayarak Hrant Dink’i öldürmek” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

-Ankara’da, yurdun çeşitli illerinden gelen KESK üyeleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi ve Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını protesto etti.

-Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Münevver Karabulut’un katili Cem Garipoğlu’na “çocuğa karşı tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek” suçundan verilen 24 yıl hapis cezasını onadı. Daire, Cem Garipoğlu’nun babası Mehmet Nida Garipoğlu’nun beraat kararını da “suçluyu kayırma suçunu işlediği” gerekçesiyle bozdu.

-Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi yasalaştı. Başbakan Erdoğan, kanunla ilgili, “Bizler tarihimize kara bir leke olarak yazılmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat’ın son izini, 28 Şubat’tan 15 yıl sonra, geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah’ın izniyle gönderdik” dedi.


NİSAN

-12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına başlandı. Evren ve Şahinkaya, sağlık durumlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı. Davayı takip etmek isteyen çok sayıda vatandaş, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi Ankara Adliyesi önünde toplandı.

-Akciğer kanseri tedavisi gören senarist ve oyuncu Meral Okay, İstanbul’daki evinde 53 yaşında vefat etti.

-İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul’daki KCK davası kapsamında tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu’nun da bulunduğu 15 kişinin tahliyesine karar verdi.

– 28 Şubat Soruşturması kapsamında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan ve 9 kişi tutuklandı.

– Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mehmet Ağar’a “Susurluk Davası” kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasını onadı.
-28 Şubat Soruşturması kapsamında, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Yıldırım Türker tutuklandı.


MAYIS

-1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Fatih Camisi’nde hayatlarını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Taksim’e çıkan ve kendilerini “Antikapitalist Müslüman Gençler” olarak adlandıran grup 1 Mayıs’ın en dikkat çeken topluluğu oldu.

-Bakırköy’de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 35 yaşındaki yönetmen Seyfi Teoman, hayatını kaybetti.

-Memur konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyeleri, kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Kızılay’a yürümek isteyen Türkiye Kamu-Sen üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti.

– Kürtaj tartışması başladı. Başbakan Erdoğan, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı’nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, “Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok” dedi. Erdoğan, daha sonra AKP Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi’nde, kürtaj ve sezaryene karşı olduğunu yineleyerek, “Bu ifademe karşı çıkan bazı çevrelere ve medya mensuplarına sesleniyorum. Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz ‘Uludere’ diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere’dir. Bu milleti dünya sahnesinden silmek için sinsice bir plan olduğunu bilmek durumundayız, asla bu oyunlara prim vermemeliyiz” dedi.


HAZİRAN

-Anayasa Mahkemesi, Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın onaylandığına dair kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

– Özel Yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat Soruşturması’nı yürüten savcıların itirazı üzerine, nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Orgeneral Teoman Koman ve emekli Korgeneral Kamuran Orhon tutuklandı.

-Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi’nin adli suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu “C Blok 15 numaralı koğuşu”nda gece çıkan yangında, koğuşta kalan 18 kişiden 13’ü hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

– Türk askeri uçağı düşürüldü. Başbakanlık Resmi Konutu’nda güvenlik zirvesi yapıldı. Toplantıya dair yazılı açıklamada, “Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır” denildi.

– KCK soruşturması kapsamında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu konfederasyon ve bağlı sendikaların 58 yöneticisini gözaltına aldı. 28 KESK yöneticisi nöbetçi mahkemece tutuklandı.

– 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz tutuklandı.


TEMMUZ

-“Şike davası”nda karar açıklandı. Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ile Yusuf Turanlı “tutuklulukta geçen süreleri gözetilerek” Metris Cezaevi’nden tahliye edildi.

– Kamuoyunda “3. Yargı Paketi” olarak anılan kanun tasarısı yasalaştı. Kanunla özel yetkili mahkemeler kaldırıldı.

-Samsun’da yaşanan sel felaketinde 13 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 5’nin yaşamını, TOKİ konutlarının bodrum katlarında yitirdiği açıklandı.

-Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, “3. Yargı Paketi” doğrultusunda, “Bahçelievler katliamı” davasının hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu tahliye edildi.

– HSYK, “3. Yargı Paketi” kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi. Bu kapsamda, 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi.

-Sezaryen düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, tıbbi zorunluluk olması halinde doğum sezaryen ameliyatıyla yapılacak.

-KCK’ye yönelik soruşturma kapsamında 140’ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davada, Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık tahliye edildi.

– Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan, “Her şeyden önce Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye’nin bölünmesine kesinlikle karşıyız” dedi.


AĞUSTOS

-Türkiye sinemasının usta yönetmeni Metin Erksan, 83 yaşında vefat etti.

-CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık’tan Tunceli’ye dönerken PKK üyesi 2 kişi tarafından kaçırıldı. Aygün 14 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

-Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında vefat etti.

– Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK’liler BDP milletvekillerinin 50 araçtan oluşan konvoyunu durdurdu. Biri kadın 5 PKK’li, vekillerle sohbet etti. Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, “bunun bir yol kesme değil, teröristlerle buluşma” olduğu iddiasıyla inceleme başlattı.


 

EYLÜL

-Afyonkarahisar’da askeri mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Patlamada 25 personel hayatını kaybetti.

-Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde yüzlerce PKK ve KCK tutuklusu açlık grevine başladı.

-BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın oğlu Sedar Sakık (25), Ankara’da evinin balkondan atlayarak intihar etti.

– Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 olarak bilinen yeni sistem uygulamaya girdi.

– İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ocak 2010’da bir gazetede haber olarak yer alan “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan

soruşturmada, kararını açıkladı. Mahkeme, 365 sanıktan 325’ine ceza verdi.
-Feshedilen HAS Parti’nin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti’ye katıldı.

-“Bozkırın tezenesi” Neşet Ertaş, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti.


EKİM

-Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde “işkence ve kötü muamele” sonucu öldüğü iddiasına ilişkin davada 3 Metris cezaevi görevlisi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

– Şanlıurfa’nın Akçakale ilçe merkezine Suriye tarafından atılan top mermisi nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 10 kişi de yaralandı. Başbakan Erdoğan, olay sonrası “Biz asla savaş meraklısı değiliz. Ancak savaştan da uzak değiliz. Buradan bir kez daha Esed rejimine ve onu destekleyenlere sesleniyorum; Türkiye’nin sabrını sınamaya kalkmayın” dedi.

– Barış ve Demokrasi Partisi 2. Olağanüstü Kongresi’nde Selahattin Demirtaş genel başkanlığa yeniden seçildi.

– Ankara Valiliği’nce yasaklanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanlara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.


KASIM

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevleri sona erinceye kadar Parlamento’daki komisyon faaliyetlerini askıya alacaklarını, sadece Genel Kurul’a katılacaklarını bildirdi.

-12 Eylül’den beri sürdürülen açlık grevleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sona erdirildi.

– 12 Eylül davasında Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, teknoloji yardımıyla hakim karşısına çıktı.

– Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

– Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

– Kamu Denetçiliği Kurumu’nun başına Hrant Dink’in 301. maddeden yargılandığı dosyayı inceleyerek ceza alması kararına imza atan Mehmet Nihat Ömeroğlu getirildi.


ARALIK

-Başbakan Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul’a gelen Vladimir Putin ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde görüştü.

– Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesinin BM’de “üye olmayan gözlemci devlet statüsü”nü kazanmasının ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi..

– Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen faillerinin bulunmasına yönelik adım atılmadığı Roboski katliamı yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz