“Suriye Çerkesleri Rusya vatandaşı değildir, dönemezler!”

0
466

Suriye Çerkeslerinin anavatanlarına dönebilmesi için Adıgey “Adıge Xase” tarafından Rusya Federasyonu (RF) Devlet Başkanı V.V. Putin, RF Hükümet Başkanı D. A. Medvedev, RF Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı V. İ. Matviyevko ve RF Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı S. Narişkin’e yapılan müracaatlara, RF Devlet Duması ve RF Dışişleri Bakanlığı’ndan red cevapları geldi.

Adıgey “Adıge Xase”nin yaptığı başvuruya, Milletlerarası İlişkiler Departmanı – A.V. Juravski imzasıyla Duma’dan şu yanıt verildi:

“24 Mayıs 1999 Tarih ve No: 99-F3 sayılı Federal Kanunun 1. maddesinin, 3. bendi şu kişileri ‘yurt dışındaki vatandaşlar’ olarak kabul etmektedir:

‘Rusya Federasyonu toprakları dışında yaşayan ve kurallara göre RF topraklarında tarihi olarak yaşayan halklarla bağı olan kişiler ile onların nesilleri;

Ayrıca, RF ile dini, kültürel ve hukuki bağın oluşması için özgür iradesini kullananlar;

Ayrıca, RF topraklarına geçmişten direkt akrabalık bağları ile bağlı olan kişiler;

Ayrıca, önceden, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) vatandaşı olanlar, eski SSCB’yi oluşturan devletlerde yaşayan kişiler; bu ülkelerin vatandaşlığını alan veya vatandaşı olmayan kişiler.

Rusya devletinin, Rusya Cumhuriyeti’nin, RSFSR, SSCB ve RF ile vatandaşlık bağı olan ve daha sonra yabancı bir devletin vatandaşı olan veya vatandaşı olamayan kişiler, Rusya devleti asıllı (göçmenler)’.

Suriye Çerkesleri, Kuzey ve Batı Kafkasya Adıge Halkları asıllı kişilerin nesilleridir. Bu kişiler, Rusya vatandaşlığını kabul etmediler ve Kafkasya savaşı (1817-1864 yılları) sırasında sürdürülen askeri harekatların bitmesinden sonra, özgür iradelerini kullanarak bölgeden ayrıldılar.

Dolayısıyla, şimdiki Suriye Çerkeslerinin nesillerinin yaşadıkları topraklar, bu kişilerin 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na göç etmelerinden önce Rusya devletine bağlı değildi ve bu kişiler Federal kanunun 1. maddesinin, 3. bendine göre, Rusya devleti asıllı (göçmenler) olarak kabul edilemezler.

Ayrıca, Federal Kanun’un 3. maddesinin, 2. bendi ve 1. maddesinin 3. bendine göre, şu kişiler vatandaş olarak kabul edilmektedir:

‘Kendi tercihiyle, toplumsal veya profesyonel faaliyetleri ile Rus dilinin ve RF Halklarının dillerinin korunmasının desteklenmesine,

Yurt dışında Rus kültürünün geliştirilmesine,

Rus vatandaşlarının yaşadıkları devletler ile RF arasında dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine,

Yurt dışındaki vatandaşların sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi ve vatandaşların haklarının savunulmasına veya diğer yollarla söz konusu kişilerin RF ile dini ve kültürel bağlarının geliştirilmesine hizmet edenler.’

Suriye Çerkeslerinin, Federal Kanun ile ‘yurt dışındaki vatandaşlar’ olarak nitelendirildiğinin delillerle teyit edilmesi talep edilmektedir.

Öte yandan, RF Devlet Başkanı’nın, 11 Temmuz 2004 tarih ve No:865 Sayılı Kararı ile onaylanan RF Dışişleri Bakanlığı hakkındaki yönetmeliğe göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın en önemli meselelerinden biri yurt dışında yaşayan vatandaşlar ile bağlantı ve iletişimin gelişmesine yardımcı olmaktır.

Burada, Rusya Federal Göç Hizmetleri (FMS), RF Devlet Başkanı’nın 14 Eylül 2012 Tarih ve No: 1289 Sayılı yeni Kararı ile onaylanan ve yurt dışında yaşayan vatandaşların gönüllü olarak kendi ülkelerine göç etmelerine yardım eden koordinatör bir organdır.

Yukarıda beyan edilenlerin ışığında söylenebilecek, Suriye Çerkeslerinin ‘yurt dışındaki vatandaşlar’ kavramına dahil edilmeleri konusunun, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Federal Göç Hizmetleri’nin katılımı ile çok yönlü olarak ele alınmasının gerektiğidir.”

“Çerkesleri eşit kardeş halk olarak görmüyorlar”

Adıge Xase Başkanı Adam Bogus, gelen yanıtın, yürütme ve yasama organlarının resmi yaklaşımını yansıttığını belirterek, “Bu mektubun şu anlama geldiğini düşünüyorum: Çerkes halkının korunması Federasyon yönetimi için istenen bir şey değil. Çerkeslerin yasal hak ve menfaatlerine gelecekte de riayet edilmeyecek, bizleri RF’de yaşayan eşit kardeş halklardan biri olarak görmüyorlar. Çerkeslerle ilgili tarihi gerçekler göz önünde bulundurulmayacak, Rusya İmparatorluğu’nun Batı Kafkasya’yı istilasının sonuçları telafi edilmeyecek, Suriye’deki yurttaşlarımıza gelecekte de herhangi bir yardım yapılmayacak” açıklamasında bulundu.

Adıge Xase’nin başvuru dilekçelerinin altında imzası olanlardan Aslan Şazzo, “Eğer Çerkes toplumu bunu sindirirse, bundan sonraki yanıtların hepsi bu şekilde olacak” dedi.

Nalçikli sivil toplumcu Aslan Beşto ise Juravski’nin cevabının, Çerkes sorununun uluslararası alana taşınmasına destek veren ve Çerkes soykırımının tanınması talebinde bulunan sivil toplum hareketlerinin söylemlerinin doğrulanması anlamına geldiğini kaydetti. (kafkasevi, ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz