Apsuvara grubunun Adıgey, Kabardey- Balkar ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyetlerine dönmek isteyip, bürokratik zorluk ve engeller sebebiyle dönüşü engellenen Suriye Çerkeslerinin Abhazya’ya kabul edilmesi ve Suriye’den dönen Abaza -veya ailesinde Abaza bağı olan- geri dönüşçülerin haklarına sahip olabilmeleri için “Aydgılara Aamta-Dayanışma Zamanı” başlıklı çağrıyla başlattığı imza kampanyasında, Abaza ve Ubıhlardan7 bin imza toplandı.
İmzaları muhataplarına ulaştırmak üzere görevlendirilen Selçuk Sımsım ve Murat Atrışba, 29 Ocak-04 Şubat tarihleri arasında Abhazya’da çeşitli görüşmeler yaptı ve 7 bin imza ile 32 örgütlenmenin destek notunun yer aldığı imza klasörünü, Parlamento Başkanı Valeri Bganba’ya teslim etti.
Bir haftalık süreçte öncelikle, Suriyelilerin adaptasyonları (rehberlik, iş bulma, sosyal ihtiyaçlar vs.) konusunda faaliyet gösteren Türkiyeli, Suriyeli, Abhazyalı ve Ürdünlü soydaşlarla fikir teatisinde bulunuldu ve kampanyanın ayrıntıları anlatıldı.
Eylül 2012’de Sohum’da düzenlenen mitingde “Abhazya’nın özgürlüğü için ölen Adıgelerin anısına saygı gereği, halkımızın ortak tarihsel kaderine bağlı olarak herhangi bir gecikme yaratılmadan vatandaşlık hakları verilmelidir. Bu eylemle Çerkes dünyası ile kardeşlik ilişkilerinin doğrulanması sağlanacaktır” şeklinde açıklamada bulunan Ahatsa hareketi üyesi ve milletvekili Ahra Bjanya ile görüşüldü ve devamında Abhazya’da aktif faaliyet gösteren gençlerden ve gazilerden oluşan bir grupla tekrar bir araya gelindi.
Ardından Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba ile görüşüldü, Çirikba, isteyen Çerkeslerin Abhazya’ya dönüşünün önünde bir engel olmadığını, gelip evlerini alarak/kiralayarak yerleşebileceklerini, çalışabileceklerini belirterek geri dönüşle ilgili kanunlar sebebiyle devletin hazırladığı yardım programına sadece Abaza ve Ubıhların ya da ailesinde (eşi, hanımı vs.) Abaza veya Ubıh olanların dahil olduğunu söyledi. Bununla beraber bir komisyon tarafından onaylanan vatandaşlık taleplerinde, başvuruda bulunan Çerkeslerin öncelikli olarak değerlendirilip, işlemlerinin diğer uluslara göre daha hızlı sonuçlandırıldığını da ekledi.
Milli Güvenlik Sekreteri Stanislav Lakoba ile yapılan görüşmede Lakoba, talebin haklı bir talep olduğunu ve kendisi karar mercii olmamakla beraber, konunun gündeme getirildiği her yerde destekçisi olacağını belirtti.
Milletvekili Valeri Kvarçiya ile görüşüldü ve onun aracılığıyla aynı gün içerisinde Parlamento Başkanı Valeri Bganba ile görüşülerek imzalar teslim edildi. Bganba, diasporadan 7 bin imza toplanmasının öneminin büyük olduğunu, bu konuyu Abhazya’da takip edenlerin de varlığını bildiğini ve konunun mutlaka Devlet Başkanı’na ulaştırılacağını söyledi.
Murat Atrışba ve Selçuk Sımsım Abhazya’daki görüşmeleri şu cümlelerle anlattı:
“Bugün Abhazya’da 170 Suriyeli kardeşimizden çalışabilecek olup da çalışmayan kimsenin olmadığını, bu kişilere Apsadgilah (Vatana Doğru) organizasyonu tarafından iş bulunduğunu, iş temin edilen ailelere maddi yardımın -olması gerektiği gibi- kesildiğini hatırlatarak, Türkiye’ye sığınan ve Adıge Cumhuriyetlerine de dönemeyen kardeşlerimizin seneler de geçse hala yardıma muhtaç, kendi ayakları üzerinde duramayan aileler olarak kalmaya mahkûm olacağını anlattık. Daha uygun şartlarda AdıgeCumhuriyetlerine geçmek isteyenler için, bunun Maraş’tan, Konya’dan değil, Sohum’dan olmasının da büyük bir fark taşıdığını belirttik. Yine diyaloglarda geçen bu taleplerin neden Kafkasya’daki cumhuriyetlere ve RF’ye yöneltilmediği konusundaki sözlere de tüm dünyada yapılan eylemler, çağrılar, yazılan mektup ve dilekçeleri örnek göstererek, bunların defalarca yapıldığını ama ilk kez bu kampanya ile Kafkasya’daki cumhuriyetlerle kıyaslanmayacak pozisyonda olan Abhazya Devleti’ne başvuru yapıldığını belirttik.
Tekrar hatırlatıyoruz ki, bu bir savaş halidir ve Çerkesliğimizin, Abazalığımızın, Kafkasyalılığımızın gerektirdiği şekilde kardeşlerimizin yanında olmak, her Abazayım, her Çerkesim diyen için namus ve şeref borcudur.”(www.aydgilaraaamta.org)
Sayı : 2013 03