Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme yolunda siyasal düzlemde barışa doğru atılan adımlar çerçevesinde 18 Mart’ta, Öcalan’la 3. görüşme gerçekleştirildi
BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Selahattin Demirtaş’tan oluşan heyet, görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın mesajını okudu. Demirtaş, Öcalan’ın mesajlarını şöyle aktardı: “Mevcut çözüm süreci olumlu anlamda ilerleyerek devam ediyor. Hedefimiz tüm Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Çabalarımız da bunun içindir. Bu amaca hizmet edecek çerçevede 21 Mart Newroz kutlamasında bir çağrı yapmak üzere hazırlıklarımı sürdürüyorum. Hazırlayacağım bildiri tarihi nitelikte bir çağrı olacaktır.” Öcalan, daha önce barış görüşmeleri sürecinde Kandil, BDP, Avrupa’ya üç mektup yazmıştı. Mektuplar, adreslerine ulaştırılmıştı. İkinci ziyaretin ardından görüşmelere ait tutanakların basına sızması tartışmalara yol açmıştı. Tutanakların sızmasına yol açtığı belirlenen BDP Parti Meclis üyeleri Rauf Kocaman ve Resul Baykara görevlerinden istifa etti. Partinin basın bürosunda çalışan Ali Özgüç’ün işine de son verildi. Görüşmelerin ardından PKK, elinde tuttuğu 6’sı asker 8 kamu görevlisini de serbest bırakmıştı.
Milyonlar Newroz’da “Barış” dedi
Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde yol haritası niteliğindeki mesajının açıklanacağı Diyarbakır Newroz kutlamaları için 1 milyona yakın kişi, alanları doldurdu. Diyarbakır Newroz alanına Bolivya, İtalya Almanya, İsviçre, Bask Bölgesi’nden, Arjantin, Danimarka, Kıbrıs Norveç’ten parlamenterler ve diplomatlar da geldi. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’nin yanı sıra Bölgesel Kürt Yönetimi ve İran’ın Kürt bölgesinden katılımcıların yanı sıra, Bolivya’nın da aralarında olduğu çeşitli ülkelerden parlamenterler ve sivil toplum temsilcileri de protokolde mitingi izledi. Suriye’den gelen PYD yöneticisi Ayşe Efendi de konuşma yaptı. Mitingi çok sayıda köşe yazarı protokolde izlerken Gülten Kaya, Rakel Dink, Gençay Gürsay, Keziban Hatemi, Hüseyin Hatemi, Osman Kavala da katılımcılar arasında yer aldı. EMEP, SDP, ESP Genel başkanları ile CHP Genel Başkan Yardımcı Gülseren Onanç da mitingi izledi. Mitingin sürpriz isimleri ise magazin ünlüleri Nihat Doğan ile Ayşe Özyılmazel oldu.
Abdullah Öcalan, Kürtçe ve Türkçe okunan mesajında yeni bir sürecin başladığını, silahlı direniş döneminden demokratik siyaset dönemine geçildiğini duyurdu. Öcalan, “Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik yanı ağır basan bir süreç başlıyor; demokratik hakları, özgürlükleri, eşitliği esas alan bir anlayış gelişiyor. Biz, onlarca yılımızı bu halk için feda ettik, büyük bedeller ödedik. Bu fedakarlıkların, bu mücadelelerin hiçbiri boşa gitmedi. Kürtler özbenliğini, aslını ve kimliğini yeniden kazandı. ‘Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun’ noktasına geldik. Yok sayan, inkar eden, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Türküne, Kürdüne, Lazına, Çerkesine bakmadan insandan, bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben, bu çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki; artık yeni bir dönem başlıyor, silah değil, siyaset öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Yüreğini bana açan, bu davaya inanan herkesin sürecin hassasiyetlerini sonuna kadar gözeteceğine inanıyorum. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu mücadeleyi bırakma değil, daha farklı bir mücadeleyi başlatmadır.”çağrısında bulundu.
Karayılan’dan Öcalan’a cevap
Öcalan’ın Diyarbakır’da milyonlara okunan tarihi mesajına KCK de tarihi bir adım atarak katıldı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, “Biz hareket olarak, KCK, PKK ve HPG olarak resmi ve açık bir şekilde ateşkes ilan ediyoruz. Ama eğer güçlerimize saldırı olursa, güçlerimiz kendilerini koruyacaklardır” dedi. “Herkesin bilmesi gerekir ki, bu tarihi döneme biz PKK olarak hazırız. Biz savaşa da hazırız, barışa da hazırız” diyen Karayılan, geri çekilme konusunda, “Eğer Türk devleti, hükümet ve parlamento sorumluluğunu yerine getirir ve geri çekilmeye ilişkin gerekli kararları alırsa biz onu da yerine getireceğiz. Şimdi bu zeminin oluşturulmasını bekliyoruz.” dedi.
Erdoğan mesajı olumlu karşıladı
Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına ve Öcalan’ın çağrısına ilişkin Hollanda’da basın açıklaması yapan Başbakan Erdoğan, “Doğrusu bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Çağrıyı, daveti olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Aslolan bu çağrının ötesinde uygulamadır. Uygulamada ne olacağı çok önemlidir. Silahlar bırakılmalıdır, eyleme karışmış, karışmamışlar ülkemizi terk etmeli. O zaman bizim güvenlik görevlilerimizin operasyon yapma lüksü yok, biter. Mesajlar bizim söylediğimiz mesajlarla örtüşüyor.” dedi.
Erdoğan, kutlamalarla ilgili de şunları söyledi: “Gönül şunu çok arzu ederdi, onu açıkça söylemem lazım, Diyarbakır’da yapılan böyle bir çözüm süreci mitinginde orada Türk bayrağının, Türk bayraklarının olması gerekirdi.”
Kılıçdaroğlu habersiz
Öcalan’ın Diyarbakır’da okunan mesajı karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sürece dair bilgilendirilmedikleri eleştirisini yaptı. Kılıçdaroğlu; “Masanın bir ucunda Abdullah Öcalan var, diğer ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var. Konuşuyorlar, pazarlık yapıyorlar, bize de soru soruyorlar Ne düşünüyorsunuz? diye. İyi de bilmediğimiz bir konuda yorum yapmak, konuşmak ne kadar doğrudur? Şunun için masaya oturduk, şunun için pazarlık yapıyoruz” denilmesi lazım” diye konuştu.
Bahçeli’den zehir zemberek açıklama
Yapılan barış görüşmelerine ve Öcalan’ın çağrısına en sert tepki MHP kanadından geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çağrıyla ilgili olarak, “AKP hükümetinin bölücü teröre bahşettiği mükâfat ve ödünler Türkiye’yi parçalanmanın ve bölünmenin sınırına kadar getirmiştir. Tüm gelişmeler süreç isimli ihanet, çözülme ve çöküş planının hükümet ve PKK’yla birlikte, karşılıklı paslaşma ve uyum içinde yürütüldüğüne işaret etmektedir. AKP hükümeti, terörist Öcalan’ı meşru bir aktörmüş gibi kabul etmesinin cevabını, PKK’nın karşısında diz çöken ve tamamıyla iradesini devreden tutumunun karşılığını mutlaka görecektir.” diyerek barışın tam karşısında olduklarını gösterdi.
Akil insanlar komisyonu kuruluyor
Abdullah Öcalan’ın PKK güçlerine geri çekilme çağrısı yapmasının ardından, süreci denetlemesi için “Akil İnsanlar Komisyonu” gündeme geldi. Başbakan Erdoğan’ın “havuz oluşturduk” dediği 35 kişilik listenin değerlendirme çalışmaları devam ederken, akil insanların söz konusu 35 isim arasından seçilebileceği belirtildi.
Değerlendirmesi yapılan havuzda Leyla Zana, eski CHP’li Eşref Erdem, AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat ve bölge halkının yakından tanıdığı siyasetçi Haşim Haşimi dikkat çeken isimlerden. Bir dönem Ülkü Ocakları yöneticiliği yapan, işadamı Mahir Damatlar da listede yer alıyor. 18 yıl önce PKK’nin alıkoyduğu 8 askeri Kuzey Irak’a giderek alan Refah Partisi eski Van Milletvekili Fethullah Erbaş, DEP eski Milletvekili Sedat Yurttaş ve CHP eski Milletvekili Ziya Halis, havuzda yer alan diğer siyasetçiler. Gazeteci Mehmet Barlas da havuzda yer alıyor.
Yazar Yaşar Kemal, gazeteci Hasan Cemal de havuz listesinde öne çıkıyor. Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Etyen Mahçupyan, Hilal Kaplan, Hüseyin Gülerce, Mustafa Karaalioğlu, Ömer Laçiner, Oya Baydar, değerlendirilen isimler arasında yer alıyor. Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu ve Hayrettin Karaman gibi ilahiyatçıların yanı sıra değerlendirilen havuz listesinde Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin’in ismi de var. Çözüm sürecine verdiği destekle bilinen ve konserlerinde bunu dile getiren ünlü sanatçı Sezen Aksu, ‘taş atan çocuklar yasası’ için Erdoğan’la görüşen sanatçı Lale Mansur ile BDP’den Tunceli milletvekili adayı olan Ferhat Tunç, havuz listesindeki isimler arasında yer alıyor. Zeynel Abidin Erdem, Diyarbakır Sanayi Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Kaya, listede yer alan iş adamlarından.
Sayı : 2013 04