“Avrupa Parlamentosu, Rusları kızdırmak istemez”

0
461

Avrupalı Çerkesler Federasyonu başkanı Levent Sürer, 29 Mart’ta New Jersey Totowa’daki Çerkes Kültür Enstitüsü’nün (CCI) konuğuydu. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Sürer, Avrupa’daki derneklerin temel yapılarından bahsetti ve federasyon kurulmasının nedenlerini anlattı. Avrupa’nın belli başlı şehirlerinde dernekler kurulduğunu ve çoğunlukla müzik, dans, yemek gibi konularda yoğunlaştıklarını, federasyon kurulmadan önce derneklerin birbirileriyle iletişim içinde olmadıklarını söyleyen Sürer, federasyon için önceliğin fonlar yaratmak olduğunu belirtti. Avrupa’da anadilin canlandırılması konusuna yoğunlaştıklarını ama çocukların iki ya da üç farklı dil öğrenmek zorunda olmaları nedeniyle bu konunun zorlaştığını vurguladı. Dilin canlandırılması için federasyon olarak, “Avrupa’nın Başkenti” diye adlandırılan Brüksel’de her yıl bir toplantı düzenlediklerini ve Çerkes dillerinin nasıl yeniden canlandırılacağını tartışmak üzere birçok dilbilim uzmanı davet ettiklerini anlattı. Yıllık toplantıların ana başlığı, Çerkeslerin karşı karşıya oldukları sorunlardan biri olarak her yıl değişiyor.

Levent Sürer, fonlardan sonra ikinci büyük sorunun bilgi dağılımı konusunda yaşandığını söyledi. Federasyonun amacının bilgiyi direkt kaynaklardan alıp olabildiğince etkin bir şekilde Çerkes toplumuna yaymak olduğunu ancak teknolojik, coğrafi güçlüklerin ve dil engelinin bunu zorlaştırdığını belirtti.

Devlet desteğinin önemini vurgulayan Sürer, bu konunun özellikle Türkiye gibi Çerkes yoğunluğu olan ülkelerde değerli olduğunu belirtti. “Eğer hükümet isizn yanınızda değilse birşeyler yapmak zorlaşır” dedi. CCI’nin Çerkes Soykırımının tanınması için Avrupa Parlamentosu’na (AP) gönderdiği mektupla ilgili olarak “Bürokrasi bazen engel çıkarabiliyor. Biraz zaman alabiliyor. Diğer bir nokta da Rusya’nın Avrupa’nın çoğuna Gazprom aracılığıyla gaz götürüyor olması gerçeği. Bu nedenle de AP, Rusları kızdıracak bir karar verme konusunda zorlanıyor” dedi.

Levent Sürer’e, federasyonun önümüzdeki 10-15 yıllık süreçteki hedefi konusundaki düşüncelerini sorduğumda, “Eğer federasyonu profesyonel bir kurum haline getirebilirsek yani kendisini Çerkeslerin sorunlarına adamış kişileri günde 8 saat ücretli çalıştırabilirsek, bu güzel bir basamak olacak ve bize kapılar açacak. Saygınlıkk kazandıracak ve ne kadar ciddi olduğumuzu gösterecek. Önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte gönüllülülkten profesyonelliğe geçmeyi hedefliyoruz” diye cevapladı.

Levent Sürer, önümüzdeki iki yıl, iş nedeniyle Chicago’da kalacağını ve Amerika Çerkeslerinin düzenleyeceği bazı aktivitelere katılmayı umduğunu belirtti.

Haber: Canberk Dipshow (New Jersey)

Çeviri: Serap Canbek

 

Sayı : 2013 05