Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kartal’da “Abhaz Kültür Günleri”

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Kartal Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Abhaz Kültür Günleri”, 3-4 Mayıs tarihlerinde Kartal, Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi


”Abhaz Kültür Günleri” kapsamında yapılan etkinliklerde konserler, dans gösterilerinin yanı sıra resim, el sanatları ve fotoğraf sergileriyle Abhaz mutfağından ikramlar yer aldı. Abhaz kültürünün panel ve konferanslarla tanıtıldığı “Abhaz Kültür Günleri”, Park 156 Otel’de tanışma kahvaltısıyla başladı. Kahvaltıda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Abhazya Kültür Bakanı Badra Gunba, Abhazya Parlamentosu Başkan yardımcısı Fazıl Bey Ayüzba ve parlamenterler bir araya geldi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Abhazya Kültür Bakanı Badri Gunba, Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Otar Svijba ve Abhaz delegasyonunun katıldığı tanıtım toplantısında Altınok Öz, “Biz geçmişten beri kardeşlik anlaşmalarının bürokratik temellerden çıkarılıp, yerelin kardeşliğine dönüşmesini istiyoruz. Kartal’da var olan bütün kültürleri yaşatmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bu konuda Kartal Meydanı’nı her kültüre açtık ve uyguladık. Bu teklif söz konusu olduğunda memnuniyetle kabul ettik. Çünkü Kartal’da yaşayan Abhaz yurttaşlarımız var, onların da kendi kültürlerini burada sergilemelerini istiyoruz. Biz Kartal Belediyesi olarak onları Kartal’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Abhazya’ya olan ilgisinin daha doktorluk yıllarından başladığını ifade eden Öz, “1988 senesinde karaciğer ameliyatı olan bir Abhazyalı hastam vardı. 1992- 93 sorunlarını o zamandan beri yakından takip ediyorum” dedi.

Abhazya Kültür Bakanı Badra Gunba, yaptığı konuşmada, “Türkiye’de 500 bin ile 1 milyona yakın Abhaz nüfusu olduğu tahmin edilmektedir. Kartallılara ve Kartal Belediye Başkanı’na bizi ağırladığı için çok teşekkür ediyorum. Abhazya ve Türkiye arasında derin tarihi ilişkiler yıllardır sürüyor. Bu tür etkinliklerin halkları birbirine yakınlaştırdığını, Osmanlı dönemlerinden 1800’ lü yıllardan beri Türk milletiyle Abhazların bir arada yaşadığını, kardeş milletler olduğunu ve tekrar burada olmaktan çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu. Bakan Gunba, Abhazya-Gürcistan arasındaki sorunlar konusundaki soruyu “Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra birçok ülke sorun yaşadı. Bunların arasında Abhazya-Gürcistan sorunu da mevcuttu. Bu sorunların siyasi boyutlarını görüşmek bize düşmez. Ama Abhaz halkı bu dağılma sürecinde  saldırılara uğradı. Kendi bağımsızlığı için mücadele verdi. Abhaz sınırlarını aşan bir durum olmadı. Bizler bağımsızlığımız için mücadele verdik. Ve bizleri bu savaşa zorlayan Stalin’in yanlış politikasıdır. Sovyetler döneminde Abhaz’ların aleyhinde birçok yasa çıkarıldı. Bunlar bizim değil, yönetimlerin meselesidir. 1993 yılının 30 Eylül’ünde Abhazya özgürlüğüne kavuştu. Halen Gürcistan ile sorunlarımız vardır. Fakat seçtiğimiz yol Abhazya’nın bağımsızlık yoludur. Biz hep barıştan yanayız, barış içinde yaşamak istiyoruz” diyerek yanıtladı.

3 Mayıs akşamı Ayhabılar Azar Grubu, Gunda müzik grubu, Ludmila Hitzkurovna, Muşni Lasurya, Gennadi Bebiya ve Lev Avidzba şarkılarıyla sahnedeydi. ‘Abaza’ ve ‘Amra’ dans ekipleri gösteri yaptı.

4 Mayıs günü saat 12:00’de, Abhazya’nın kardeş Kafkas halklarıyla omuz omuza verdiği özgürlük mücadelesinin destanı olan “Bizi Zafere Ulaştıran Şarkılar” filminin gösterimi yapıldı. Ardından Abhazya Kültür Bakanı Badri Gunba, Devlet Sanatçısı-Şair Muşni Lasurya, Filolog-Yazar Arda Aşuba, Ressam Batal Copua’nın katılımıyla “Geçmişten Günümüze Abhaz Kültürü ve Sanatı” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Fotoğraf sanatçısı Ersin Alıok’un objektifinden Abhazya görüntülerinden oluşan serginin de gerçekleştirildiği etkinlikte Abhazya Dışişleri Bakanı Viyaçeslav Çirikba, Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Otar Svijba, Sohum Belediye Başkanı Alyas Labahua’nın katılımıyla “Abhazya’nın Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir panel yapıldı.

“Abhaz Kültür Günleri”, Si Wored ve Gunda müzik grupları ile Ramina Zade, Nodar Sagarya, Rafail Gagulya’dan otantik/klasik Abhaz şarkıları dinletisi, Abaza ve Nart Ekiplerinin gösterisinin yer aldığı “Bahar Konseri” ile sona erdi.

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img