Reyhanlı’da katliam: 52 ölü

0
464

11 Mayıs’ta Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde saat 13.45’te şiddetli bir patlama yaşandı. Bunu yaklaşık 5 dakika sonra ikinci bir patlama izledi. Bombalı araçla yapılan saldırıların ilki Reyhanlı Belediye binası önünde meydana geldi. İkinci patlama ise PTT binası önünde gerçekleşti. Bombalı saldırılarda 46’sı Türkiye vatandaşı, 5’i Suriyeli 52 kişi hayatını kaybederken, 222 kişi yaralandı.

Hükümet failleri hemen tespit etti!

Saldırıların ardından hükümet kanadından ve Suriye’den açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yaptığı açıklamada Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırının, Suriye istihbaratı El-Muhaberat’la bağlantılı kişilerce gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini iddia etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise saldırının hedefinin ‘çözüm süreci’ olduğunu öne sürdü. Suriye muhalefeti de saldırılar için Şam’ı işaret etti.

Atalay açıklamasında “Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir.” diye konuştu. İçişleri Bakanı Muammer Güler de saldırıların birinci hedefinin ‘çözüm süreci’ olduğunu öne sürdü. Güler, “Bizim civarımızdaki yerlerde maalesef bu sürecin kendilerine olacak etkilerini de hesap ederek ve Türkiye’deki huzurun zaten hiçbir zaman olmasını istemediler. Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile aşık atmaya onun gücünü denemeye kalkmasın. Onun hesabını görecek bir gücümüz var.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada 51 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili olarak “Bedelini misliyle ödetiriz” diye konuştu.

Suriye muhalefeti Şam’ı işaret etti

Türkiye’nin de desteklediği Suriye Ulusal Muhalefet Koalisyonu da yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı. Koalisyon, Şam’ı işaret ederek, saldırılarla ilgili olarak, “Türk nüfusundan intikam almak ve Suriye halkına verdiği saygıdeğer destekten dolayı Türkiye’yi cezalandırmanın teşebbüsü” olduğunu savundu.

“Siyasi ve ahlaki sorumluluğu Erdoğan’ındır”

Suriye enformasyon Bakanı Ümran el Zubi, “Türk hükümeti sınır bölgelerini terör merkezlerine çevirdi. Suriye’ye silah, patlayıcı, bomba düzenekleri, bombalı araçlar, para ve teröristlerin girişini kolaylatırdı. Halen de buna devam etmektedir. Bu yüzden Türk hükümeti ve Başkanı siyasi ve ahlaki olarak Türkiye, Suriye ve bölge halklarına yönelik doğrudan bir sorumluluk taşımaktadır..” dedi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Şam’daki Ulusal Esad Kütüphanesinde Siyasi İdeoloji Seminerinin açılışında konuşan Zubi, Reyhanlı’daki olayların hesabının Erdoğan ve AKP’den sorulacağını belirtirken, “Türk halkı ve Türkiye’ye bunu yapanların hesabının sorulması gerekiyor” diye devam etti. Zubi, sözlerine “Suriye’de meydana gelen bütün olayların sorumlusu Türkiye hükümetidir, Türkiye’de meydana gelenlerin sorumlusu da Türkiye hükümetidir. Bu yüzden katil ve cellat olarak Erdoğan’a düşen görev, istifa etmektir. Erdoğan, geleceğini Türk ve Suriyelilerin kanları üzerine kuramaz.” dedi.

MOBESE’ler kayıt dışı

Reyhanlı’da gerçekleşen saldırılar sırasında, olayın perde arkasını aydınlatılabilmesini kolaylaştıracak 73 MOBESE kamerasının tamamının saldırıdan birkaç gün önce “sistem arızası” verdiği ve kayıt yapmadığı ortaya çıktı.

Yayın yasağı geldi, emniyet müdürü gitti

Patlamalarla ilgili kamuoyunda belirsizlikler devam ederken, Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi, patlamaya ilişkin görsel, yazılı ve internet yayın organlarında yayın yasağı getirdi. Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı, “delil” niteliğinde bulunan olay yerinin, yaralı ve ölülerin görüntülerinin yayımlandığının tespit edildiğini belirterek, yayın yasağı getirilmesi talebinde bulundu. Talebi değerlendiren Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi, yayın yasağı kararı aldı. Bombalı saldırıların yaşandığı günden 6 gün sonra İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk görevden alındı. Berk’in yerine göreve Duygu Uzundurukan atandı. Öte yandan Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Reyhanlı’daki patlama olayında ihmali görülen bütün kamu görevlileri ile ilgili soruşturma açıldığını bildirdi.

REDHACK’ten şok belgeler

Kızıl Hackerlar olarak da bilinen bilgisayar korsanları grubu Redhack bu kez Reyhanlı saldırılarıyla ilgili belgeler yayınladı. Reyhanlı saldırıları sonrasına ait olduğu iddia edilen belgelerde, Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide yanlısı gruplara ulaştırılmak üzere hazırlandığı öne sürülen bomba yüklü araçlara ilişkin detaylara yer verilirken bu araçların Suriye tarafından arandığı bilgisi dikkat çekiyor. Redhack’in yayınladığı belgelerde ayrıca, söz konusu planların, 25 Nisan tarihinde elde edildiği belirtilen ve Suriye’deki en etkili silahlı muhalif gruplardan El Nusra’nın, üç araca Türkiye’ye yönelik bir eylemde kullanmak üzere  bomba düzeneği yerleştirdiği yönündeki bilgilerle paralellik taşıdığı ibaresi dikkat çekiyor.

12 kişi tutuklandı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay Reyhanlı saldırısı soruşturmasında, 18 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 12’sinin tutuklandığı bilgisini verdi. Saldırıda gelinen noktayı değerlendiren Bakan Güler, “Bu saldırı ile ilgili çeşitli zamanlarda 18 kişi gözaltına alınmıştır. Bunların 8 kişi bir, 4 kişi bir ve 6 kişi bir olmak üzere ayrı ayrı mahkemeye çıkartıldılar. Başlangıçta 4 kişi tutuklanmıştı, sonrasında 3 kişi daha tutuklandı, mahkemeye çıkartılan 6 kişinin 5’i de tutuklandı. Şu anda 12 kişi tutuklu olarak bu soruşturma sürdürülüyor.” diye konuştu.

Ve Erdoğan Reyhanlı’da

11 Mayıs’ta yaşanan katliamdan sonra ABD’ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mayıs’ta Reyhanlı’ya giderek, ilk bombanın patladığı Cumhuriyet Meydanı’nda halka konuştu. Erdoğan, Suriye’deki muhaliflerin Beşar Esad’ı en kısa zamanda düşüreceklerine inandığını söyleyerek; “Bu işin yönetimi Suriye tarafından, onun da belgeleri, bilgileri şu anda elimizde mevcut. Ve süreç devam ettikçe yargıda bunlar daha da netleşecek ve bunları da en kısa zamanda öyle zannediyorum ki bunlar deşifre olur, ortaya çıkar” dedi. Saldırılardan 14 gün gün Reyhanlı’ya gitmesinin eleştirilmesine istinaden Erdoğan; “Başbakan olarak olayın olduğu andan itibaren gelmiş olmam bazı çevreler tarafından farklı olarak değerlendirilebilirdi. Bu işin istismarcıları var. Bu istismarcılara fırsat vermeyin.”

şeklinde konuştu.

Sayı : 2013 06