Savaşın acı bilançosu

0
479
A Syrian man reacts while standing on the rubble of his house while others look for survivors and bodies in the Tariq al-Bab district of the northern city of Aleppo on February 23, 2013. Three surface-to-surface missiles fired by Syrian regime forces in Aleppo's Tariq al-Bab district have left 58 people dead, among them 36 children, the Syrian Observatory for Human Rights said on February 24. AFP PHOTO/PABLO TOSCO (Photo credit should read Pablo Tosco/AFP/Getty Images)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkedeki iç savaşın başından bu yana ölenlerin sayısının 100 bini geçtiğini bildirdi. Bunlardan 36 binden fazlasının siviller olduğu kaydedildi.


Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 24 Haziran itibariyle, 2011 yılından bu yana Suriye’de yaşanan iç savaşta ölenlerin sayının 100 bin 191’e çıktığını açıkladı. Bu rakamın 3 bin 330’ü kadın, 5 bin 144’ü 16 yaş altında çocuklar olmak üzere 36 bin 661’i sivillerden oluşuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği, 13 Haziran günü yaptığı bir açıklamada, Suriye’de geçen yıl Temmuz ayından bu yana her ay en az 5 bin insanın öldüğünü belirterek, 2011 Mart ayından bu yana ölenlerin sayısının 93 bine çıktığını belirtmişti. Ölenlerden yüzde 80’inin erkeklerden oluştuğunu belirten BM, 10 yaş altında en az bin 700 çocuğun da yaşamını yitirdiğine dikkat çekmişti.

Taraflara silah temin etmek insanlık suçudur”

BM Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye’de çok sayıda kırmızı çizginin hali hazırda geçilmiş olduğunu bildirdi. Uluslararası toplumun Suriye’deki çatışmaları sonlandıramamasının bedeli olarak bu savaşta insanlığın yara aldığını belirten Pinheiro, “taraflara silah sağlamanın çatışmanın sonlanmasına katkı sağlayacağı” inancının bir yanılgı olduğunu kaydetti.
Pinheiro, ABD’nin Suriye rejimi tarafından ülkede kimyasal silah kullandığına ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine, kimyasal silahın nerede kim tarafından nasıl kullanıldığına yönelik hüküm vermek için delillerin toplanma zincirinin kendileri için önemli olduğunu kaydederek, “BM heyetinin Suriye’ye girmesine izin verilmiyor. Bu nedenle kimyasal madde ya da silahı kimlerin kullandığına, nerede ne zaman kullanıldığına, nereden temin edildiğine ilişkin bir şey söyleyemiyoruz” dedi.
Suriye’deki sorunun tek çözümünün Cenevre Konferansı’ndan geçtiğini belirten Pinheiro, silah temin edilen tarafların insanlığa karşı suç ve savaş suçu işleyebilecekleri uyarısında bulundu.

Sayı : 2013 07