Beraat kararına “siyah” tepki

0
455

Amerika halkı cinayet suçundan yargılanan George Zimmerman’ın suçsuz ilan edilmesine tepki göstererk sokaklara çıktı


17 yaşındaki Trayvon Martin, 26 Şubat 2012’de babasını ziyaret etmek için Stanford’daki bir yerleşim yerine gitmiş, mahalle bekçisi olarak devriye gezen George Zimmerman’la karşılaşmıştı. Üzerinde kapüşonlu bir mont olan Martin’den şüphelenen ve ardından Martin’i silahıyla vuran Zimmerman, mahkemede verdiği ifadede meşru müdafaa hakkını kullandığını söylemişti. Ancak iddia makamı ve davaya katılan müdahil avukatlar, Zimmerman’ın silahsız Martin’den ten rengi nedeniyle şüphelendiği ve bu nedenle ateş ettiğini savunuyordu. ABD Başkanı Obama, “Bir oğlum olsa Trayvon gibi olurdu” demişti.

Siyah nüfus haksızlığa uğruyor

Zimmerman, yargılandığı mahkemede altı kadından oluşan jüri tarafından suçsuz bulundu. Tartışmalı kararın ardından siyahlar, “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atarak ülkenin dört bir yanında sokağa döküldü. Protesto gösterilerinde 2 kişi yaralandı, 9 kişi gözaltına alındı. Martin’i öldüren George Zimmerman ise kayıplara karıştı.
Siyah Amerikalıların yoğun olduğu Bronx’ta toplanan yaklaşık bin kişilik grup, Zimmerman’ın suçsuz bulunmasının nedeninin “ırkçılık” olduğunu savunarak adalet istedi. “Adalet yoksa barış da yok”, “Direneceğiz”, “Trayvon için adalet şimdi” yazılı pankartlar ve sloganlar eşliğinde ilerleyen grup, bir otoyolu kısa süreliğine trafiğe kapattı.
Gösteriye “Occupy Wall Street” eylemcileri de destek verdi. Eylemler sırasında göstericilerin, öldürüldüğü sırada Travyon’un üzerinde bulunan çikolata ve içecekten tükettikleri de görüldü. ABD Adalet Bakanı Eric Holder, silahsız siyah genç Trayvon Martin’in vurularak öldürülmesini “trajik ve gereksizce” olarak niteledi.

George Zimmerman’ın suçsuz bulunması kararı sonrasında ülkede ortaya çıkan ırkçılık tartışmaları, dikkatleri 44.5 milyonluk Afrika kökenli siyahi nüfusa çevirdi.

ABD Sayım Bürosu verilerine göre, 2012 yılı itibariyle 313.9 milyon kişinin yaşadığı ABD‘de nüfusun yüzde 14.2’si siyahilerden oluşuyor. Günlük hayatın her alanında aktif rol alan siyahilerin yaklaşık yüzde 25’i polisten haksız muamele gördüğüne ve gittikleri sosyal mekanlarda haksızlığa uğradığına inanıyor.

Obama’dan açıklama

ABD Başkanı Barack Obama, siyahi genç Trayvon Martin’in öldürülmesinden sonra, ülke olarak biraz “vicdan muhasebesi” yapmak gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili hukuki tartışmaları, yargı uzmanları ve ilgili yetkililere bırakmak istediğini ifade eden Obama, mahkemenin profesyonel bir şekilde yürütüldüğünü ve jürinin kararını verdiğini, sistemin bu şekilde işlediğini söyledi.

Obama, bugün daha ziyade genel durum hakkında, insanların bu karara nasıl karşılık verdiği ve neler hissettiğine dair konuşmak istediğini belirterek, “Biliyorsunuz Trayvon Martin ilk vurulduğunda, ‘o benim oğlum da olabilirdi’ demiştim. Bu, 35 yıl önce olsaydı Trayvon Martin ben olabilirdi demenin başka bir şekli” ifadesini kullandı.

Afrikalı-Amerikan toplumunun, yaşananlara dair büyük bir acı hissettiğini vurgulayan Obama, siyahilerin bu konuya, bir dizi deneyimler ve ortadan gitmeyen bir tarih üzerinden baktığını söyledi.

Obama,  “Bu ülkede, bir mağazada alışveriş yaparken takip edilme deneyimini yaşamayan çok az siyahi vardır. Buna ben de dahilim. Yoldan karşıya geçerken, arabaların kapılarının kilitlenmesi sesini duyma deneyimini yaşamayan çok az siyahi vardır. En azından senatör olmadan önce bu benim de başıma geldi. Bir asansöre bindikten sonra içerideki bir kadının çantasını endişeyle sıkıca kavradığı ve asansörden çıkana kadar da nefesini tuttuğuna şahit olmayan çok az siyahi vardır. Bunlar sıkça oluyor” dedi.

Sayı : 2013 08