Don Gallo hayatını kaybetti

0
807

Katolik Kilisesi’nin Che Guevara’sı, Cenevizli Don Andrea Gallo 84 yaşında doğduğu kentte hayata veda etti.

“Ben İsa’nın partizanıyım ve onun gibi ben de ezilenlerin yanındayım ve asla iktidarın yanında olmayacağım” diyen Gallo, sosyalist duruşu sebebiyle Vatikan tarafından yıllar boyu ayrımcılığa uğradı. Toplumun ötekileştirdiği, iktidarın ve sermayenin ayrımcılığına uğrayanlarla birlikte oldu.

Kendisini “kaldırım rahibi” olarak tanımlayan Gallo, kapitalizme yaptığı eleştirilerle tanındı. “Benim için İsa’nın emirleri müziktir, şiddet karşıtı duruştur, ezilenlerin yanında olmaktır, kapitalizme, faşizme ve üstün ırk saçmalığına karşı durmaktır. İsa’nın yolu benim için biraz da anarşidir ve eşitlik, kardeşlik ve özgürlüktür” diyen Gallo, Mussolini faşizmine baş kaldıran bir rahipti.

Son kitabında hümanist Marksizm ile özgür Hıristiyan inancının buluşmasının gerekliliğine dikkat çeken Gallo, Pazar günleri kilisede ayin sonunda Bella Ciao (Çav Bella) söylemesiyle de adından söz ettirmişti. Vatikan’ı ve Suudi Arabistan’ı dünyanın tehlikeli teokratik monarşileri olarak tanımlayan Cenevizli rahip, Kilise’nin İsa gibi fakir olması gerektiği ve ancak böylece halka yakınlaşabileceğini savunuyordu. (demokrathaber)

 

Sayı : 2013 07