Katliama değil, karanfile ceza

0
544

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliama ilişkin sürdürdüğü soruşturmada görevsizlik kararı verdi. Savcılık dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Roboski aileleri avukatları Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 10 sayfalık itiraz dilekçesinde, savcılığın bu kararının hukuksuz ve insan haklarına aykırı olduğu belirtilerek, kararın kaldırılması talebinde bulundu.

Uludere Savcılığı ayrıca, katliamın 500. günü dolayısıyla anma düzenleyen ailelere para cezası kesti. ‘Roboski aileleri’ saldırının 500’üncü gününde olay yerine yaptıkları anma ziyareti sonrası “Pasaport kanunu ihlal” gerekçesiyle kişi başı 3 bin TL idari para cezasına çarptırıldı. Saldırıda oğlunu kaybeden Zeki Tosun, ailelerin 500. anma gününde olay yerine gidip, yakınlarının arkalarında bıraktığı eşyaları toplamak ve karanfil bırakmak istediklerini belirterek “34 karanfil bırakmaya gittik. Ama her bir karanfile 3 bin TL para cezası kestiler” diye konuştu. Savcılık, aileleri ifade vermeye de çağırdı.

 

Sayı : 2013 07