Kolombiya’da tarihi anlaşma

0
465

Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Silahlı Devrimci Güçler (FARC) arasındaki barış görüşmelerinde kilit öneme sahip toprak reformu konusunda anlaşma sağlandı. Küba’nın başkenti Havana’da bir açıklama yapan her iki tarafın temsilcileri, anlaşmanın Kolombiya’nın kırsal kesimlerinde önemli bir dönüşümü beraberinde getireceğini söyledi.

Havana’daki BBC muhabiri Sarah Rainsford, üzerinde anlaşma sağlanan yoksul köylülerin toprağa erişimi ile kırsal kalkınma konularının FARC’nin silahlı mücadeleye başlamasında önemli bir rolü olduğunu söylüyor.

Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle, “Bu süreci desteklemek Kolombiya’ya inanmaktır.” dedi.

Kolombiya’nın en büyük gerilla grubu FARC, 2012’nin Kasım ayından bu yana hükümetle görüşmeler yürütüyordu. Görüşmelerde önemli mesafe kat edilmesine rağmen, her iki taraf, barış anlaşması sonuca ulaşmadan, anlaşma sağlanan tavizlerin hiçbirinin nihai bir anlam ifade etmeyeceğini vurguluyor.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yarım yüzyıllık bir çatışmayı sona erdirmeye yönelik Havana’da atılan bu temel nitelikte adımı kutluyoruz.” dedi.

 

 

Sayı : 2013 07