Vali Çağırınca Asker Gelecek

0
515

2010’da yürürlükten kaldırılan Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü (EMASYA) protokolünün yerine İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında, toplumsal olaylarda asker kullanımını düzenleyen yeni bir protokol imzalandı. Protokole göre, vali talimatıyla eylemlere müdahalede askerler görevlendirilebilecek. Milliyet’ten Tolga Şardan’nın haberine göre protokol, 14 maddeden oluşuyor ve valinin yazılı veya sözlü talimatı üzerine askeri birliklerin toplumsal olaylara müdahalede kullanılmasını öngörüyor.

 

Protokole göre;

* Askeri birliğin görevde kalış süresi askeri birlik komutanının görüşü alınarak vali tarafından belirlenecek.

* İçişleri Bakanı, bir veya birden çok ilde çıkan olayları kontrol, kuvvet kaydırması, emir komuta ilişkileri ve diğer hususların uygulanması için bir valiyi geçici olarak görevlendirecek.

* Valinin isteği üzerine olayları önlemek veya müdahale etmek amacıyla gelen askeri kuvvetin müstakilen görevlendirilmesi durumunda, verilen görev askeri kuvvet tarafından kendi komutanının sorumluluğu altında onun emir ve talimatlarına göre yürütecek.

* Genel kolluk kuvvetleri ile yardıma gelen askeri kuvvet arasında işbirliği ve koordinasyon, yardıma gelen askeri birliğin komutanının da görüşü alınarak vali tarafından sağlanacak. Askeri birliğin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleri ile birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanınca üstlenilecek.

Jandarma birlikleri, valilerin “daimi kuvveti” sayılarak protokole dahil edilmedi.

 

Sayı : 2013 07