Beslan katliamı anıldı

0
727

Kuzey Osetya Cumhuriyeti’nin Beslan kentinde yaşanan Beslan faciasında hayatını kaybedenler altıncı yıl dönümünde anıldı. Anma töreni, olayın yaşandığı okulda başladı. Kuzey Osetya Cumhurbaşkanı Taymuraz Mamsurov ve okulun spor salonunda toplanan yüzlerce vatandaş saygı duruşunda bulunarak, çiçek bıraktı. Salonun duvarında ölen vatandaşların yanı sıra, operasyon sırasında hayatını kaybeden özel güvenlik gücü yetkililerinin fotoğrafları asıldı. Anma törenine üç bin kişi katıldı. Akşam saatlerinde vatandaşlar, matem töreni çerçevesinde okul ve mezarlığı ziyaret ederek mum yaktı, daha sonra faciada ölenlerin mezarlarına çiçek bıraktı. Beslan kentinde öğretim yılı üç günlük yas nedeniyle 6 Eylül’de başladı.
Adığe Hase’den Kadirov’a tepki
Çeçenya Parlamentosu’nun geçen ay, Ramazan Kadirov’un talebi üzerine devlet başkanlığı unvanını tarihe gömen kararı yankı yarattı. Çeçenya’da ‘devlet başkanlığı’ sıfatının kaldırılıp yerine ‘başkan’ sıfatının konulmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesine tepki gösteren sivil toplum kuruluşlarından Kabardey-Balkar Adığe Hase Başkanı İbrahim Yağan, sert açıklamalarda bulundu. Yağan, ‘Başkan’ sıfatının iptalini, ‘Cumhuriyet’ statüsünün iptalinin izleyeceğine yönelik kaygısını dile getirerek şunları söyledi: INCLUDEPICTURE “http://www.cherkessia.net/images/spacer.gif” * MERGEFORMATINET
“Rusya üniterizmi, halkın görüşlerini göz önünde tutmayan bir eğilim gösteriyor. Federal yönetim tarafından, federal bölgelerin oluşturulmasında, bölge liderlerinin seçilmesinin iptali ve benzeri pek çok anayasa dışı uygulama herhangi bir referandum yapılmadan uygulandı.
Liderlerin sıfatlarının değiştirilmesi yakışıksız ve anayasa dışıdır.”
Bunun federalizm prensiplerine bir tecavüz olduğunu belirten Yağan, Rusya Federasyonu Anayasası’nın, bu cumhuriyetlerin hak ve özgürlüklerine, toprak bütünlüklerine karşı girişilecek her türlü ihlale karşı garantör olduğunu da hatırlatarak, “Statünün yeniden isimlendirilmesi anayasa dışıdır. Yapılacak değiştirmeler sadece ulusun iradesiyle, referandum yolu ile yapılabilir” dedi. (Cherkessia.net)

Sayı : 2010 09

Yayınlanma Tarihi: 2010-09-01 00:00:00