Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Dimitri Medvedev: “Saakaşvili savaş suçlusudur”

“Biz, Güney Osetya ve Abhazya’da sivil halka ve Rusya vatandaşlarına saldıran düşmanın silahlı varlıklarını etkisiz hale getirdik”

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin siyasi arenadan çekilmesiyle Rusya-Gürcistan arasındaki ilişkilerin düzeleceğini öne sürdü.

Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşın 5. yıldönümü nedeniyle özel bir televizyona açıklamada bulunan Medvedev, 2008 yılında alınan savaş kararı ve Rusya-Gürcistan ilişkilerine değindi. Saakaşvili’yi , “savaş suçlusu” olarak nitelendiren ve kendisi için “eli sıkılacak adam değil” ifadesini kullanan Medvedev, 2008 yılında Rus-Gürcü savaşının çıkmasına Saakaşvili’nin yanlış politikasının neden olduğunu belirterek “O dönemde henüz 90 günlük bir devlet başkanı ve ordunun komutanı olarak asla Tiflis’e girilmesi emrini vermedim. Siyasi rejimin değiştirilmesini, Saakaşvili’nin devrilip idam edilmesini istemedim. Biz Gürcistan’la savaşmadık. Saakaşvili’nin kişisel kaderi beni ilgilendirmiyor. Gürcistan’ın kendi geleceğini belirleme hakkı olduğu noktasından hareket ettik. Bana göre, pratik olarak onlar bunu belirledi” değerlendirmesinde bulundu.

Askeri müdahele kararının kendisinin aldığı en zor kararlardan biri olduğunu dile getiren Medvedev, 2008 Pekin Olimpiyatları’na denk gelen o dönemde Rusya’nın çıkarlarını korumak ve başka bir ülkede yaşayan Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için bu kararı aldığını belirtti. Rusya ile Gürcistan arasında devletler ya da halklar arası bir savaş yaşanmadığını savunan Medvedev, “Bu bölgesel hedefleri olan bir barış operasyonu idi… Biz Güney Osetya ve Abhazya’da sivil halka ve Rusya vatandaşlarına saldıran düşmanın silahlı varlıklarını etkisiz hale getirdik” dedi. Orta Doğu’da yaşanan birçok gelişmeye rağmen Kafkaslarda 5 gün süren savaşı unutmasının mümkün olmadığını kaydeden Medvedev, “Askeri operasyonun başlatılması ve Gürcistan ordusuna ateş açılması emrini vermek zorunda kaldım. Sanırım Saakaşvili, Rusya’da yönetim değişince hedeflerine sessizce ulaşabileceği yanılsamasına düştü. ABD ve diğer batılı ülkeler Saakaşvili’ye manevi desteğin yanı sıra maddi destek verdi. 2002-2008 arasında Gürcü ordusu, askeri harcamalarını 50 kat artırarak 1 milyar dolara ulaştı. Bir de NATO üyeliği için başvurunun reddedilmemesi, Saakaşvili’yi koruma kapsamında olduğu yanılsamasına itti.” ifadelerini kullandı.

O dönem Rusya başbakanı olan Vladimir Putin’le olaylar öncesinde görüştüklerini ve askeri müdahale konusunda fikir ayrılıklarının bulunmadığını kaydeden Medvedev, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya ile federasyon veya konfederasyon şeklinde yaşama şansını kaçırdığını kaydetti ve “Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya halkları, yöneticilerine verecekleri yetkilerle nasıl yaşayacaklarını kendileri belirlemeli. İlişkileri ne şekilde geliştireceklerine biz etki yapmayacağız. Ancak biz tabii ki Rusya’nın ulusal çıkarlarını korumaya devam edeceğiz” dedi.

Savaşın yıldönümü vesilesiyle bir başka açıklama da Gürcistan’ın Rusya ile ilişkileri normalleştirmeden sorumlu özel temsilcisi Zurab Abaşidze’den geldi. Abaşidze, 2008 Ağustos olaylarının mağduru olduklarını ama Tiflis’in yaptığı dramatik hataları da kabul ettiğini belirtti.

Gürcistan’ın Rustavi2 televizyonuna demeç veren Abaşidze, çatışmanın sonucunda Rusya’nın Abhazya ve Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıdığını hatırlatarak, “Bu sorunu çözmek çok zor ve bunun için çok fazla güç ve zamana ihtiyaç olacak.” dedi.

Öte yandan Rusya’nın tutumunu değiştirerek bu bölgelerin bağımsızlığını tanıma kararını geri alacağını hiç kimsenin beklemediğini söyleyen Gürcü siyasetçi, “Ancak yavaş yavaş, küçük adımlarla ilerleyebiliriz.” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img