UNICEF, Suriye’deki çocukların durumunun giderek kötüleştiğini bildirerek sağlık ve eğitim gibi kritik alanlardaki hizmetlerin özel koruma gerektirdiğini açıkladı.
“Okullar ve sağlık kuruluşları çatışmalarda hedef olarak gözetilmeyip kadınların ve çocukların yardım ve destek bulabilecekleri ’barış bölgeleri’ olarak tanınmalıdır.”
UNICEF gerek Suriye hükümetinin gerekse muhalefetteki grupların insani yardımların ihtiyaç duyulan yerlere engelsiz ulaştırılması için açık taahhütte bulunması gerektiğini bildirerek Suriye’de çatışmalar içinde sıkışan sivillerin durumunun giderek kötüleştiğini belirttti ve binlerce çocuğun yaşamını güvence altına almak üzere insani yardımlara erişim sağlamanın önemini de vurguladı.
Çatışmaların artmasının çocukların acil ihtiyaçlarını karşılayacak yardımlara ulaşamamaları anlamına geldiği uyarısında bulunan UNICEF, bu yardımlar arasında aşılar, temiz içme suyu, barınak, eğitim ve psikolojik destek de bulunduğunu bildirdi.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, bazı bölgelerin aylardır kuşatma altında olduğuna dikkat çekti ve “Bu durum aileleri zorlu bir yaşam mücadelesi içinde bırakmaktadır. Suriyeli çocuklar ise uzun bir süredir çok fazla acı çekmektedir ve bu krizin etkilerini daha uzun yıllar üzerlerinde hissedeceklerdir. Hemen, acilen ve herhangi bir sınırlama olmaksızın bu çocuklara ulaşabilmeliyiz. Çatışmalarda yer alan çeşitli taraflar, insani yardımlarda görev yapanların yaşam kurtarıcı yardımlarıyla insanlara ulaşabilmelerine hemen izin vererek bunu sağlayabilirler.” dedi.
Pratik bir örnek
Lake, engelsiz erişimin nasıl yaşam kurtarabileceğine ilişkin pratik bir örnek olarak yakında gerçekleşecek Çocuk Sağlığı Günü aşılama kampanyasını gösterdi.
Kampanyanın Suriye’deki çocukları aşıyla önlenebilir hastalıklardan korumayı amaçladığını hatırlatan Lake, kampanyanın daha önce aşılanmayan 700 bin çocuğa odaklanacağını söyledi.
UNICEF ve ortakları, bu yılın büyük bölümünde Halep, Şam’ın kırsal kesimleri; Humus’un ve Deire el Zour’un büyük bölümü ve Dar’a’nın kırsal kesimlerinde yüzbinlerce çocuğa ulaşmada ciddi güçlüklerle karşılaştı.
Aşılar dahil olmak üzere tıbbi malzemeler kontrol noktalarında alıkonuldu, su şebekelerinin onarımıyla ilgili yaşamsal önemdeki çalışmalar da geciktirildi.
Lake, bu yıl Suriye’de 10 milyon insana temiz içme suyu sağlandığını, son iki yıl içinde kızamık aşısı yapılan çocuk sayısının iki milyonu bulduğunu ancak ihtiyaçların çok daha fazlasını gerektirdiğinin de altını çizdi. (bianet)