Düzce Üniversitesi bir ilke imza attı

0
889

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü bünyesinde açılan “Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı” hakkında, Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği* Başkanı Murat Caymaz ile konuştuk.

-Süreç nasıl başladı?

-Uzun zamandır dernek bünyesinde kendi aramızda bunu konuşuyorduk. “Adige Dili Bölümü açılabilir mi? Rektöre böyle bir teklifle gitsek nasıl karşılar? Rektör kabul etse Üniversite Senatosu’ndan döner” sorularını sorduk ve üzerinde değerlendirmeler yaptık.

2012 Şubat ayında Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ile görüştük. Önerimizi anlattık, bizi olumlu karşıladı. Böyle bir bölümün Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılabileceğini söyledi. Resmi işlemlere uygun olarak önce Senato’da oylandı, oradan YÖK’e gitti. YÖK onayladı ve bölüm resmi olarak 2012 yılında açıldı. Biz aslında bölümün adının Adige Dili ve Edebiyatı olmasını istedik ancak bunun uygun olmadığını ve Çerkes Dili ve Edebiyatı olarak açılabileceğini söylediler. Çerkez değil Çerkes olması gerekiyordu ama yine de böyle bir bölüm açılmış olması çok önemli.

-Adige Devlet Üniversitesi’nin davetlisi olarak Maykop’a gittiniz, nasıl geçti görüşmeler?

-2013 Mart ayında, Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç, Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen ve ben Maykop’a gittik. Dernekten yalnızca ben vardım. Beş günlük bir programdı, dolu dolu geçti. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştük. Bizi çok güzel ağırladılar. Adige Devlet Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Hunego Reşit bizi misafir etti.

Rektör Şerifoğlu bir konuşma yaptı. Düzce Üniversitesi tanıtıldı. İki üniversite arasında protokol imzalandı. Protokol gereği Maykop’ta da Türk Dili Bölümü açılması gerekli, bu konu gündeme getirildi. 14 Mart Adige Dil Günü nedeniyle üniversitede konferans düzenlendi, ona katıldık.

Buradan giden heyetle dönüşte konuştuğumuzda, görüşmelerden çok memnun olduklarını belirttiler. Bizi gerçekten çok iyi ağırladılar, hatta Funda hanım, “Görevim gereği yurtdışına çok sık ziyaretlerde bulunuyorum, hiç bu kadar iyi ağırlanmamıştım” dedi. Onların memnuniyeti bizi daha da çok sevindirdi.

-Buradan heyet gitti, oradan buraya geliş olacak mı? Bir planlama var mı?

-Evet. Onlar da buraya gelecekler. Kasım ayının son haftası Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hunego Reşit Düzce Üniversitesi’ne gelecek. Burada da bir program hazırlandı.

-Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne Maykop’tan hocalar geldi mi? Kimler var?

-Evet geldiler. ADÜ üç hocayı görevlendirdi. Prof. Dr. Mira Khacmemizova, Doç. Dr. Ruzana Doleva ve Doç. Dr. Susana Shkhalakhova. Dil derslerine onlar girecekler ama Türkçe dersler için de buradan hocalar görevlendirilecek. Başvurular var, henüz tamamlanmadı.

-Kaç öğrenci kayıt yaptırdı?

-Ek kontenjanla öğrenci alındı. Yirmi öğrenci kayıt yaptırdı, bir öğrenci de okul birinciliği kontenjanından alındı yani toplamda bölümün yirmi bir öğrencisi var. Oldukça yüksek bir puandan bölüm açılmış oldu, bu bölümün kalitesini arttıran bir şey, ancak bir sonraki öğrenim döneminde öğrenci alımlarında puanın yüksek olması sıkıntı yaratabilir.

-Süreci nasıl yorumluyorsun?

-Olumlu bir gelişme. Konuyu gündeme getirdiğimizde birçok kişi ‘olmayacak bir şey, hiç niyetlenmeyin’ demişti. Ama Rektörün bizi dinlemesi, anlaması, buna ihtiyaç olduğunu fark etmesi sonucunda bölüm açıldı. Adige dili ve Adige kültürü için bölümün ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Abaza Derneği ile ilişkilerimiz çok iyi. Onlar da Abaza dili için çalışıyorlar.

Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü de açıldı, on altı öğrenci de bu bölüme kayıt yaptırdı. Bu süreçle Kafkasya ile ilişkilerimiz de yoğunlaşacak.

*Derneğin adı 27 Ekim günü yapılan Genel Kurul’da Adige Xase olarak değiştirilmiştir.

Yeni Açılan Bölümler İlk Öğrencilerini Aldı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü, 2013- 2014 eğitim öğretim yılında Çerkez Dili ve Edebiyatı ile Gürcü Dili ve Edebiyatı programlarına ve Tarih bölümüne ilk öğrencilerini aldı.

Öğrenciler lisans eğitimleri sonucunda Çerkez Dili ve Edebiyatı ve Gürcü Dili Edebiyatı Uzmanı unvanı alacaklar. Ayrıca bu yıl ilk kez açılan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne de 31 öğrenci yerleşti.Türkiye’de ilk kez Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nde açılan Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne ek kontenjandan 21, Kafkas Üniversitesi’nden sonra Türkiye’de 2. kez açılan Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne ise 16 öğrenci yerleşti.

http://www.duzce.edu.tr/index.php/component/content/article/45-haber-duyuru/1004-yeni-aclan-boeluemler-lk-oerencilerini-ald.html