Soçi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları sona erdi

0
417

Eylemciler darp edildi

Kabardey-Balkar’da Soçi Olimpiyatları’nı protesto etmek isteyen yaklaşık 250 kişilik grup, polis engeliyle karşılaştı ve 29 eylemci gözaltına alındı. Suriye Çerkeslerinden 3 öğrenci için sınır dışı edilme kararı alındı. Polisin eylemcilere çok sert davrandığı ve darp ettiği açıklandı.

Şapsığ İhtiyarlar Konseyi eski başkanı Ruslan Gvaşev, hem Rusya, hem de diasporadaki Çerkes aktivistlerinin protesto eylemlerini anlayışla karşıladığını açıkladı.

Gvaşev “ Bunlar ne vahşiler, ne de ekstremistler. Bunlar, haksızlığa tahammül etmeyen, tavırlarını ifade eden kişiler. Çerkes halkı dağıtıldı” dedi.


“Tarihimden ve toprağımdan el çek”

Kayseri’de faaliyet gösteren Kafkas Dernekleri, Rusya’nın Soçi kentinde başlayan Kış Olimpiyatları’na tepki gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Kafkas Dernekleri üyeleri, İngilizce ve Türkçe pankartlarla Rusya’da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları’nı protesto etti. “Rusya, tarihimden ve toprağımdan el çek” , “Sürgün ve soykırımı unutmadık” , “Olimpiyat kan üstüne olmaz” yazılı pankartlarla dikkat çeken ve bazı STK’ların da destek verdiği Kayseri Kafkas Dernekleri adına basın açıklamasını Birleşik Kafkasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Öner yaptı. Öner, Soçi’nin Kuzey Kafkasya halklarının anayurdu olduğunu ifade ederek, “Yüz binlerce insanın cesedi bugün olimpiyat yapılmakta olan Soçi topraklarının altındadır. Olimpiyat alanı adeta bir açık alan mezarlıktır. 2014 Kış Olimpiyatları’nı menfur emellerine alet etmesinden dolayı Rusya’yı protesto ediyoruz. ” Rusya, Kuzey Kafkasya’da kardeşlik, huzur ve dostluk istiyorsa ve bunda samimi ise Çerkeslerden özür dilemelidir” dedi.


“Tutuklamalar gözdağıydı”

Çerkesya aktivistlerinden Khuade Adnan ve Mıyekuape Xase yöneticilerinden Bghane Ali, 8 Şubat Cumartesi akşamı İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde, 9 Şubat günü de Bahçelievler Çerkes derneğin’de, Soçi’de yapılan kış olimpiyatların Anavatana etkilerini ve Rusya’nın uygulamalarını anlatan birer söyleşi gerçekleştirdiler.

Anavatandaki genel durumu değerlendiren, sürgün ve soykırımın 150. yılı dolayısıyla ‘’Mıyekuape Xase’nin her perşembe akşamı, eski bir Çerkes geleneği olan ‘jame ğewuın’ etkinliğini her hafta bir üyenin ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Ali, ‘bu etkinliği her hafta başka bir mahallede sürdürmek istediklerini’ belirtti.

Diasporadaki her demokratik kalkışmanın Anavatana zarar verdiğini ve bundan dolayı zor duruma düştüklerini söyleyen bir anlayışın olduğunu dile getiren Khuade Adnan, “Bunun doğru olmadığına, aksine diasporadaki her eylemin bizim elimizi güçlendireceğine inanıyorum’ dedi.

17 Aralık’ta Anavatan genelindeki tutuklamalarada değinen Adnan, ‘’Bu tutuklamalar bir göz dağıydı, yakalanan bir Vahabistin itiraflarına dayanarak bizleri gözaltına aldılar ama evimizde, bilgisayarımızda ve karakolda hep Soçi’yi sordular’’ dedi.
Söyleşiler katılımcıların soru cevaplarıyla sona erdi.


“Olimpiyat karşıtı protestolar hoşgörüsüz olmamalı”

“Olimpiyat karşıtı protestolar hoşgörüsüz olmamalı”
Kıyıboyu Şapsığ Adıge Xase Başkanı Mecit Çaçıhu, Putin’le görüştükten sonra Kavpolit muhabirine olimpiyatlarla ilgili görüşlerini anlattı. Çaçıhu’ya göre, olimpiyat açılış töreninde Çerkeslere yer verilmemiş olsa da merasimler muhteşemdi.

– Vladimir Putin’le yaptığınız toplantıyla ilgili izlenimlerinizi anlatır mısınız?
– Doğrusu, toplantıya dair izlenimlerim olumlu. Başkanın mükemmel bir aurası var. İlginç, dostane ve zevkli bir görüşmeydi. Soçi’deki kurumların temsilcileri vardı. Ben de Kıyı Boyu Şapsığ Adıge Xase Başkanı sıfatıyla katıldım.

– Sorduğunuz sorulara verdiği cevaplar sizi tatmin etti mi?
– Halkımıza ve Çerkeslerin sadakatine inanıyor olması beni mutlu etti. Bizim için bu çok önemliydi. Çünkü Soçi’nin olimpiyat şehri ilan edilmesinden bugüne dek, halkımız adına her türden provokasyonlar yapıldığı bir sır değildi. Geçtiğimiz yıllarda, ABD ve Türkiye’de ciddi karşı çıkışlar oldu, son olarak da Nalçik’te Olimpiyat Oyunları’nın açılış günü protestolar oldu.
Son derece emin olarak söyleyebilirim ki Kıyı Boyu Şapsığ’daki Çerkesler Olimpiyat Oyunları’nı her zaman savundu ve destekledi. Bu bağlamda, Çerkeslerin büyük çoğunluğunun olimpiyatları desteklediğini belirtmekte yarar var. Biz Kıyı Boyu Şapsığları olarak barış, mutluluk ve uyum düşüncesine katılıyoruz. Başkanın bizim için, derin tarihi ve kültürü olan bilge bir halk demesi de çok önemli.

– Dünyada ve Rusya’da gerçekleştirilen protestolarla ilgili düşünceniz nedir?
– Toplantıda bu konu konuşulmadı, ben de değinmedim. Soçi’deki olimpiyatlardan memnun olmayanlarla ilgili bir fikir belirtemem, çünkü bu onların kişisel hakkı. Protesto ve yürüyüşlere katılan, anavatan dışındaki soydaşlarımızın bencil amaçlar peşinde olmadığını ümit ediyorum. Olimpiyat etkinlikleri Ubıhların tarihsel topraklarında gerçekleşiyor gerçekten de. Ama biz Çerkesler sağduyulu olmalıyız.
Dünya Çerkes Birliği ve Adıge Xase, Adıgelerin tarih ve kültürünün olimpiyatlarda yansıtılması için elinden geleni yaptı. Bence Soçi’de Çerkes kültürü ve tarihi açık seçik olarak tanıtılıyor. Olimpiyat Parkı’nın içinde “Çerkes Evi” açıldı ve burada günde iki gösteri yapılıyor. Bu gösteriler, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti ekibi Kabardinka ve Adıgey Cumhuriyeti ekibi Nalmes tarafından gerçekleştiriliyor. Gösterileri günde üç bin kişiden fazla seyirci izliyor.
“Çerkes Evi”, Krasnodar Bölgesi’nin katkılarıyla kuruldu. Bu davranış, bölge yönetiminin Tuapse, Krasnodar, Armavir ve diğer şehirlerde yaşayan Çerkeslerin yaşam tarzıyla ilgilendiğinin göstergesidir.

– Olimpiyatlarla ilgili şahsi düşüncelerinizi anlatır mısınız?
– Bu etkinliği muhteşem ve büyülü olarak ifade edersem birçok kişi bana katılacaktır. Böylesi bir etkinliğe katıldığım için çok mutluyum. Soçi’den bahsedersek, birkaç yıl içinde, eskisiyle kıyaslanamayacak yeni bir şehir inşa edildi.

– Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde Çerkeslerden söz edilmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
– Herkes Çerkeslerden bahsedileceğini umuyordu. En azından iki üç kelime edilebilirdi ya da “Fischt” stadyumunun adının tercümesinden söz edilebilirdi. Tüm bunlara rağmen bunu ciddi bir eksiklik olarak görmüyorum.
Adıge kültürü konusunda dayatmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyorum, çünkü zaten dünya çapında ünlü… Çerkes unsurundan bahsedilmemesine içerlenmemeli. Dikkat ederseniz, devlet tarihimizdeki en önemli olaylardan biri olan Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda da bahsedilmemişti.
(www.kavpolit.com)

Çeviri: Serap Canbek


Asıl mesele…

Soçi’deki Çerkes Evi’ni görmüştür çoğunuz…

Bir çadır sadece…

Üç beş parça parça tablo duvarlarda… İki üç tane Çerkes giysileri giydirilmiş manken… Bir iki tane köy maketi, biraz Çerkes peyniri hepsi hepsi…

Önünde Ceug yapan kendini bilmezleri, içinde gururla kameralara poz verenleri görmüşsünüzdür…

Bir çadır sadece…

Circassian House koymuşlar adını çadırın…

Soçi’deki İsviçre Evi’nin fotoğrafına bakın öyleyse…

200 yıllık İsviçre-Rusya ilişkilerinin temsili olan eve bakın. Çar Aleksandır, Napolyon’un yenilgisi sonrası, yeniden yapılanan Avrupa’da barışın ve istikrarın garantörü olarak görmüş İsviçre’yi ve başlamış sarsılmaz ilişkileri…

150 yıl önce katledilenlere çadır kurulmuş soykırım topraklarında…

200 yıldır devam eden dostluk için inşa edilen ise görüldüğü gibi resimde…

Hala Çerkeslerin Soçi’de en iyi şekilde temsil edildiğini söyleyenler var…

Sizin onlara söyleyecek sözünüz var mı?

MESELE O ASLINDA…

Atlheskir Janberd Dinçer


Açlık grevleri

Soçi’de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları’na karşı, Çerkes halkının haklarına ve sorunlarına dikkat çekmek için Hatko Schamis, Berlin Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nde açlık grevi eylemi başlattı. Ardından Konya Çerkes Derneği’nden Mıgod Nahide Demir, Hatko Gülay, Naje Ela Tarı ve Berlin Kuzey Kafkas Derneği’nden Cengiz Deniz, 21-23 Şubat tarihleri arasında 3 günlük açlık grevi yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz