Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü

0
461

Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü

Düzce Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi

Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri kapsamında, Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ek kontenjanla alınan öğrenciler 2013-14 eğitim öğretim dönemini başarılı şekilde sürdürüyor. İlk dönem 20 olan öğrenci kontenjanının, gelecek yıl, 2014-15 döneminde kontenjanı yükseltilerek 30 yeni öğrenci alınması planlanmıştır.

Düzce Adığe Kültür Derneği'nin, başından itibaren büyük katkılarıyla açılan Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü hızla gelişiyor. Bölümün hedefi, akademik kadrosuyla Çerkes toplumunun başta dili ve tüm sosyokültürel yaşam (Adığe Xhabze) özelliklerinin en çok Adığelerin yaşadığı Türkiye'de tüm toplum tarafından keşfedilmesini ve yaşatılmasını sağlayacak bilimsel çalışmalardır. Tüm bu çalışmalarda amaç, Türkiye'deki kültür zenginliğinin ortaya çıkması ve farklı kültürlerinde uyumlu şekilde yaşatılmasını sağlamaktır. Gelişmelerin daha kaliteli şekilde devam etmesi için, öncelikle toplumuza çok iyi şekilde bölümün önemini tanıtmak gerekiyor. Bu nedenle tüm toplumumuzu bilgilendirebilmek için DERNEKLERİN de tanıtım konusunda özel katkılarını bekliyoruz. . — Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün gelişim süreci Bölümün açılmasına vesile olan gelişme; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Düzce kentini ve Düzce Üniversitesini ziyareti esnasında, Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'na kültürlerin yaşatılması için çalışmalar yapılmasını önermesiyle başlamıştır. Rektör Sivrikaya Şerifoğlu'nun başlattığı çalışmalar sonucu, Kafkas Dilleri ve Kültürleri kapsamında Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü açılarak Türkiye'de bir ilk gerçekleşmiş oldu. Bu gelişmeyle gelecekte Türkiye'nin çok kültürlülüğünü yaşatan bir şehir olarak Düzce küçük bir Türkiye örneği olarak tarihe geçmiş olacak.

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç, gelişmeleri şöyle anlattı; "Rektörümüzün verdiği direktifler sonucunda kısa zamanda gerekli izin ve kararları alıp eğitim-öğretime başladık. Rektörümüzle Adiğe Cumhuriyeti'ne gittik. Oradaki üniversite rektörüyle diyalog kurduk. Buraya üç hocamız geldi. Şu anda Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümünde 17, Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümünde de 12 öğrenci var. Ek kontenjandan ötürü sayımız bu sene biraz az. Seneye daha çok öğrenci olacağını düşünüyorum. Çerkes Dili ve Edebiyatı Türkiye'de ilk, Gürcü Dili ve Edebiyatı ise ikinci olarak üniversitemizde açıldı".

2013 Mart ayında beş günlük bir programla Adığe Devlet Üniversitesi'nin davetlisi olarak Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç, Yabancı Diller – İngilizce Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen ve Düzce Adığe Kültür Derneği Başkanı Murat Caymaz'dan oluşan heyet Adığe Cumhuriyeti'ne gitti. Yapılan kapsamlı çalışmalar ve iki üniversite arasında imzalanan protokol neticesinde, öğretim görevlileri konusunda anlaşmalar yapılmıştır. Adıgece öğretmek için Adığe Cumhuriyeti'nden Filoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Khachemizova, Doç. Dr. Susana Shkhalakhova ve Doç. Dr. Ruzana Doleva geldi. Adıgece dilinin yapısı, alfabe farkı ve telaffuzun zorluğu nedeniyle öğrencilere biraz zor geldiğini ama yapabildiklerini belirtip, daha önce hiç bilmeyenlerin öğrenmesinin kolay olmadığını, fakat Çerkes dilini ve kültürünü merak eden herkesin öğrenebileceğini ve bu bölüme gelmesini istiyorlar. Bölümde Adıgece'nin yanında Rusça da öğrenileceği için mezunların donanım açısından avantajlı olacaklarını ekliyorlar.

Düzce Adığe Kültür Derneği Yönetim Kurulu da Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için olağan üstü bir gayret gösterdi. Bölümün amacı, öğrencileri, iyi bir Adığece eğitimi ile beraber seçmeli dersler ile Dilbilimi (Linguistics) veya Toplumdilbilimi (Sociolinguistics) alanlarına yönlendirmek. Diğer bir deyişle, öğrenciler dilbilimi üzerine veya dil ve toplum ile ilgili sosyal araştırmalar yapmaya odaklanabilecekler. Öğrenciler bunları öğrenirken, "Adığe Xhabze" yani Adığe Yaşam Felsefesi'nin diğer toplumlar üzerinde etkileri ile toplumlararası sosyal ilişkiler, inançların etkisiyle geçirdiği değişimlerle de, din sosyolojisi ve tarihi süreç içinde değişimlerle kapsamlı olarak sosyolojik gelişmeler alanlarında örnek teşkil edecek araştırmaları öğrenme fırsatları olacak.

Bu gelişmelerin Çerkes toplumu için ne kadar önemli olduğunu dikkate alarak, DERNEKLERLE yapılacak tanıtım çalışmalarında, Çerkes Kültürünün yaşatılması ve yeni nesillere ulaştırılması için hep birlikte çalışmak zorundayız. Bunu yaparken, toplumsal kazanımlarımızın ne kadar önemli olacağını düşününce, kaybettiklerimizi yeniden kazanmamız ve hiçbir zaman kaybedilmemesi gereken Adığe Dili ve Xhabze (Adığe Yaşam Felsefesi) gibi değerlerin farkında olacağımız için de, motivasyonumuzu her zaman canlı tutmamıza vesile olacaktır. Adığe toplumunun bireyleri olarak bizim de, imkanlarımız dahilinde kültürümüzün yaşatılması, yeni nesillere aktarılması ve sosyo-kültürel ilişkilerin geliştirilmesi adına birtakım sorumluluklar yüklenmemiz gerekir. Bu bağlamda grup çalışmasının amacını birkaç maddede özetleyebiliriz:

1) Adığe kültürünü yaşatmak ve yeni nesillere en iyi şekilde aktarmak.

2) Adığe kültürünü tanıtmak ve diğer kültürlerle olan ilişkilerini geliştirmek.

3) Bilimsel, entellektüel ve sosyo-kültürel anlamda güçlü Adığe gençliği yetiştirmek.

Üniversite öğrencileri ile Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için, gelecekteki sosyalbilim ve dilbilimi açısında daha kapsamlı bilimsel çalışma yapacak olanlara örnek olabilecek bir projeyi sayın Dr. Faruk Ermemiş gerçekleştirmek için, şimdiden çalışmalara başladı. Adığe Dilbilimini, Kültürünü ve Sanatını yaşatabilmek amacıyla, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü'nde, tüm kaynakların bulunabileceği "Adığe Bilim, Kültür ve Sanat Evi" araştırma merkezini kurmak için bölümümüzle işbirliğini başlattı. Öğrencilerin, uygun şartlarda barınabilecekleri yerleri temin etmek, sosyolojik çalışmalarını rahat yapabilecekleri ortamı hazırlamaya çalışmak gibi özetlenebilecek bir çalışma.

Tüm bu değerleri muhafaza etmek ve yeni nesillere aktarmak için, örnek projelerde olduğu gibi, toplumsal dayanışma ve DERNEKLERLE beraber sürekli çalışmamız gerekiyor. Çalışmalara katılan ve katkıda bulunan herkese, maddi ve manevi tüm katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ederiz.

İletişim:

Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın

Düzce Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü Düzce

E-mail: fehmialtin@duzce.edu.tr

Sayı : 2014 05

Yayınlanma Tarihi: 2014-05-10 00:00:00