Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Çerkesler adalet peşinde

Çerkesler adalet peşinde

Çerkes aktivistler, Ukrayna’daki vatandaşlara gösterilen büyük ilginin neden Suriye’dekilere de gösterilmediğini merak ediyor.

Çerkesler adalet peşinde

Çerkes aktivistler, Ukrayna’daki vatandaşlara gösterilen büyük ilginin neden Suriye’dekilere de gösterilmediğini merak ediyor.

Rusya; Ukrayna’daki kargaşanın ilk günlerinden itibaren Kırım nüfusuna yardım etmeye başladı. Maddi ve askeri yardımlarda bulundu, yasal konularda destek verdi. İnsan hakları ve sivil toplum kuruluşlarının Çerkes liderleri, Rusya’nın bu eylemleriyle ilgili şaşkınlıklarını dile getirerek, Suriye Çerkeslerinin de Rusya vatandaşı olduğunu hatırlatıp, Rusya hükümetinin bu konuda hızlı hareket etmediğini belirttiler.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valery Hatıjukov:

“Çerkes toplumu, Kırım’daki durumu şaşkınlıkla izliyor. Biz Kafkasyalılar olayları sanki Kafkasya’da olmuş gibi analiz ederiz. Ukrayna’nın halihazırdaki durumuna benzer sorunların Kafkasya’da nasıl çözüldüğü konusunda bir karşılaştırma yaparız. Mesela sorunlarımızdan biri dil. Rusya tarafı, Rusça konuşan nüfusun haklarının ihlal edildiği konusuyla ilgileniyor. Ulusal kültür programları azaltılıyor. Anadillerin öğrenilmesine ilişkin federal yasalar kaldırıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Federasyonu (RF) Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov uzunca bir süre Ukrayna’nın federal yapıya geçmesi gerektiğini tartıştı. Bunda sorun yok ama bu konudaki bizim durumumuza bakalım. Federal yapılar engelleniyor. Direk seçim yok ve seçimler özgür değil. Güya herkes RF vatandaşı ama hakları yok. Rusya giderek merkezileşiyor ve üniter devlet olma yolunda ilerliyor.

Bu konuyla ilgili olarak Suriye Çerkeslerinin durumuyla paralellik kurmamak imkansız. Suriye’de 154 binden fazla Çerkes olduğu biliniyor. Bir insanlık dramı yaşanıyor. Yaklaşık 500 Çerkes hayatını kaybetti. Birçoğu evini yitirdi. 150 yıl önceki trajediyi yeniden yaşıyorlar.

RF kanunlarına göre Suriye Çerkesleri de Kırım’da yaşayan Ruslar gibi RF vatandaşıdır. Ancak Moskova, Suriye Çerkeslerinin sorunları konusunda parmağını bile oynatmıyor. Son olarak Suriyeli öğrencileri Suriye’ye geri göndermekle tehdit ettiler. Rusya yönetimi savaş ve felaket gerçeğini görmezden gelmektedir. Uluslararası yasalara göre bir insanın kendi rızası olmaksızın savaş olan bir yere göndermek üzere sınırdışı yapamazsınız.

” Dünya Çerkes Birliği Başkan Yardımcısı Adam Bogus:

“Suriye’deki savaş başlayalı neredeyse üç yıl oldu ve oradaki Çerkesler ciddi tehlike altında. Bu konuyla aktif olarak ilgileniyoruz. Adıgey Cumhuriyeti olarak Suriye’ye Federasyon Konseyi üyelerinden oluşan bir heyet yolladık.

Çok çalıştık ama ne cumhuriyet yöneticilerine ne de RF yöneticilerine durumun vehametini anlatamadık. Defalarca Duma’ya başvurduk. Dilekçelerimizde, vize uygulamasının kolaylaştırılması, geçici oturma izni sağlanması, Rusya vatandaşlığı verilmesi gibi isteklerden bahsettik. Ne yazık ki üç yıldır devletten hiçbir destek alamadık, aksine durum daha da zorlaştı.

Adıgey Cumhuriyeti kotaları birkaç yıl önce yıllık 2 bin kişiydi. Çerkeslerin gelmesini engellemek için geçen yıl kotaları azalttılar. Bu sene ise, 450 olan kota 300’e indirildi. Bu çok şaşırtıcı çünkü Sovyet dönemi sonrasında hiçbir zaman kotalar indirilmemişti, aksine arttırılırdı.

Yürüyüş yapmak için bölge yönetiminden yedi defa izin istedik ama Suriyeli Çerkeslere destek konusundaki aktiviteler yasaklandı. Şimdi ise tablo şu: Öğrenciler, memurlar ve birçokları Ukrayna’da yaşayan Rusları desteklemek için sokağa çıkıp kitlesel gösteriler yapıyor. Biz Rusya’da yaşayan tüm yerli halkları savunuyoruz, eşit haklara sahibiz ve Rusya hükümeti nezdinde de eşit değerde olmalıyız.

Neredeyse üç yıldır yasal kolaylıklar sağlanması, vizelerin sağlanması için hükümete yalvarıyoruz ama karşılık alamıyoruz. Suriye’de yüzlerce Çerkes öldü. 17 Çerkes köyü yerle bir oldu. 4 bin mülteci aile sığınacak yer arıyor. Şartlar çok trajik ama izin verilmiyor.

Kotalar bittiği için buraya gelemiyorlar. Gürcistan, Abhazya ve Türkiye’ye sığınmaya çalışıyorlar. Ukrayna’kai Ruslar için Rusya bütçesinden milyonlarca dolar harcanıyor. Bu bütçede bizim maaşlarımızdan kesilen vergiler de var. Ama Suriyeli mülteciler için bir ruble bile harcanmıyor. Buraya gelmeyi başaran Çerkesler de devletten hiç yardım almadı. Adalet bunun neresinde?”

Sayı :

Yayınlanma Tarihi: 2014-05-10 00:00:00

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img