Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Сэ иджыри сы-истамбылакlуэщ

Сэ иджыри сы-истамбылакlуэщ

Dilin taşıyıcısı edebiyat ise, o dilin damıtılmış hali de şiirdir. Çerkes edebiyatının önemli yapı taşlarından birisi de şiirdir, ama bu şiirler hep anavatan kaynaklı ola gelmiştir. Diaspora Çerkeslerine, içinde yaşadıkları ülkelerin dilinde yazmak daha cazip oldu. Bu alışkanlığı kırmaya ve Adıgecenin hala bu topraklar üzerinde yaşadığına, Türkiye Çerkeslerinin acılarını, umutlarını kendi anadilinde dile getirme yürekliliğini gösteren bir şair var; inatla, sabırla Çerkeslerin kendi dünyalarını, hayatı algılayışlarını anadillerinde dile getirmesini isteyen bir şair var; bu şair ikinci şiir kitabını çıkaran Ş'ejokue Zafer.

Mayıs ayı başlarında Сэ иджыри сы-истамбылакlуэщ (Ben yine İstanbul’a sürgünüm) adlı şiir kitabı ve CD'sini yayınlayan Ş'ejokue Zafer, geçtiğimiz yıl anavatanında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Tıj İlkay'a adadı. Kitabın tamamı Adıgece. Şiirlerinde bir ozanın kendi kendine soruları, kendi kendine konuşmalarını duyumsatan şair; hüzünlerin de, acıların da tutanakçısı olarak Adıgecenin ırmağında dile getirdi.

Kitap ve CD’nin gelirini de Mıyekuape'de yapımı devam eden Tıj İlkay Misafirhanesi’ne bağışlayan Ş'ejokue Zafer, 11 Mayıs’ta Ankara'da, 31 Mayıs’ta İstanbul'da imza ve şiir günleriyle okuyucularıyla buluştu ve bu buluşmalar devam edecek.

Çurmıt Sebahattin

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

28 Ağustos На́нҳәа (Anne) Bayramı

Abhazya’da 28 Ağustos’ta “На́нҳәа (Anne) Bayramı” kutlandı. Abhazlar çok eski çağlarda “aҿamaҿa” yani hasat bayramı kutluyorlardı. Bu bayram tektanrılı dinlerden sonra “Nanҳәa (Anne) Bayramı”na...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img