Ğuçe Zamudin ve Jıu Türkiye’deydi

0
517

Çerkes otantik müziği denince ilk akla gelen isimlerden birisidir Ğuçe Zamudin. Hayatını Adıge kültürünün geliştirilmesine, zamanın derinliklerindeki sesleri bulmaya adayan

Çerkes otantik müziği denince ilk akla gelen isimlerden birisidir Ğuçe Zamudin. Hayatını Adıge kültürünün geliştirilmesine, zamanın derinliklerindeki sesleri bulmaya adayan; kaybolmaya yüz tutmuş müzik aletlerini, geleneksel keçe ve hasır dokumaları bugüne ulaştıran bir usta, bir kültür insanı.

Mıyekuape'deki evi adeta bir müze. Adıgey'i ziyaret eden herkes bir şekilde Zamudin’in evine uğrar, orada tarihle, kültürle, müzikle yeniden yoğrulur. Meraklı bakışları, meraklı soruları Derviş edasıyla sakin sakin cevaplar uzun uzun anlatır.

Her müzik aletinin hikayesi onun dilinde bir sanata dönüşür. Şiçepşıne, Kamıl, Pkheçıç, Ğo… Pek çok otantik Adıge müzik aleti onun dokunuşlarında dile gelir; tarihin derinliklerinden, insan ruhundan, hayatın sonsuz ırmağında bir melodi olur ve akar günümüze.

Ğuçe Zamudin, kaybolmaya yüz tutmuş olan müziklerin izini tek başına sürse de daha çok insanın emek vermesi, yeni neslin bu çabaya katılması için JIU muzik grubunu kurdu.

Jıu, hem otantik çerkes muzik aletlerini kullanarak hemde geleneksel Adıge yaşantısından süzülüp gelen müzikleri dinleyiciyle buluştururak büyük beğeni kazandı. Çıkardıkları cd’lerle Adıgey dışında da bilinir oldular. Özellikle Şıçepşıne'nin yeniden müzik kültürümüze kazandırılmasındaki emekleri, hepimizin diline pelesenk olan 'Abzakhıme ya zeko wored'… Jıu ve Zamudin’le özdeşleşti.

Ve nihayet kısa bir Türkiye turnesiyle diaspora Çerkes'leriyle buluştu. 2 Mayıs’ta İstanbul , 3 Mayıs’ta Ankara ve 4 Mayıs’ta Eskişehir'de verdikleri konserlerle büyük beğeni topladılar.

Çurmıt Sebahattin

Sayı : 2014 06

Yayınlanma Tarihi: 2014-06-10 00:00:00