Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Duyguların şiirleri

Geçen yüzyılın 80’li yıllarında iki kolektif şiir kitabı yayınlandığında, Fatima Apsova hakkında, “Galiba Abazaların yeni Mira Tlyabiçeva’sı oldu” diyerek bahsetmeye başladılar. İlk Abaza kadın şair ile bu genç şairi kıyaslayan edebiyatçılar, şiirlerin benzer duygusallığını vurguladılar. Daha sonra 1990 yılında, Fatima Apsova’nın yayınladığı “Sabah Yıldızı” kitabına giren şiirlerde de bu özellikler vardı.
Fatima Apsova’nın şiir sevgisi henüz küçük çocukken başladı. 5.sınıf öğrencisiyken ulusal gazetede şiirleri yayınlandı. Babasını kaybeden Fatima hayatının zor olmasına rağmen şiir yazmayı bırakmadı. Okulu bitirdikten sonra Kara-Pago’nun kütüphanesinde 2 yıl boyunca çalışınca edebiyat sevgisi daha da arttı. Fatima, Moskova’nın M.Gorkiy Edebiyat Enstitüsü’ne girdi. Enstitü’de öğrendiği bilgiler kariyerinin temelini oluşturdu. Daha sonra Abaza radyosunda ve Abaza edebiyatının en önemli isimlerinin bir araya geldiği “Komünizm Alaşara” (şimdiki “Abazaşta”) gazetesinde çalıştı. Kali Cegutanov, Bemurza Thaytsuhov, Cemuladin Laguçev, Mikael Çikatuyev, Kerim Mhtse, Mira Tlyabiçeva ve diğer edebiyat ustaları ile tanışan Fatima, seçtiği mesleği daha da çok sevmeye başladı. Edebiyat, Fatima Apsova için ruhunun ihtiyacı haline geldi. Bir süre yazdığı şiirlerin çoğunda çocuk konusu işlendi. Çocuklar için sadece şiir değil öykü ve masallar da yazdı. “Benim Küçük Düdüğüm” ve “Yaramaz Oğlaklar” adlı iki çocuk kitabı yayınlandı.
2000’li yıllar Fatima Apsova için önemli bir dönüm noktası olmuştur. 2005 ve 2011 yılında yayınladığı “Benim Şarkım” ve “Burada Yalnız Değilsin” adlı kitaplarındaki şiirlere tam anlamıyla duyguların şiirleri denilebilir. Duyguların yoğunluğu, hislerin kargaşası şairin ritmini bozar ve duygularını en iyi bir şekilde okurlara aktarabilmek için şiirlerde bazen kafiye bile eksik olabilir. Okurlar ise şairin tüm duygularını çok iyi hissederler.
Daha çok kötülüğün ve zalimliğin egemen olduğu dünyanın bu olumsuz değişimi, şairi endişelendirir. Zamanında masallar yazdığı çocuklar artık büyümüş ve alıştırmaya çalıştığı değerlerin yok oluşunu seyretmektedirler. Beklenmedik gerçeklere alışabilirler mi? Bu yeni şartlarda yaşayabilirler mi? Fatima Apsova’nın lirik kişiliği, bu sorulara cevap arar.
Fatima Apsova’nın şiirlerinin duygusallığı, Abaza şiir dünyasında onu farklı kılan bir özelliktir. (alashara.org)

Yazarın Diğer Yazıları

Vefat

Jineps gazetesi eski yazarlarından, Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği kurucu üyelerinden hukukçu ve yazar Hulusi Üstün vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha...

Ацәыргақәҵа

Ацәыргақәҵа «IS» – иаҳхысыз аамҭа амаӡақәа ҳзаазыртуаз, аха иқәццышәаа ицаз асахьаркыратә ҟазара арҿиамҭақәа ирызкуп. Амцабз иахәхаз ахьыршәыгәқәа ирцәынхаз ахәеи арацәеи заҵәык роуп. Иблит ажәлар...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img