Amasya Tavşandağı

0
738

Tavşandağı Köyü; Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlıdır. Aşağıbük (Лъахъэдыгъуей), Ortabük (Дэхъукъуей) ve Yukarıbük (Чэнчыкъуей) köylerinden oluşan yörenin adıdır.
Merzifon merkezine 30 km. uzaklıkta bir Besleney köyü olan Tavşandağı’na, Besleneylerin çıkışlarının 1870’lerin basında gerçekleştiği biliniyor. O dönemde Tavsandağı civarında Ermeniler yaşıyormuş. Yaklaşık elli sene kadar Çerkesler ve Ermeniler dostane ilişkiler içerisinde aynı bölgede yaşamışlar.
Kocapşe de denilen Aşağıbük’te Fezoko, Çürey, Kopruğko, Agej ve Tlauduğ sülaleleri bulunuyor. Köyün en küçük mahallesi olan Kocapşe yaklaşık on haneden oluşuyor. Dohguey denilen Ortabük ise onbeş haneden oluşuyor. Ortabük’e verilen Dohguey adı bir Wubıh sülalesi olan Dohukolar’dan geliyor. Dohukoların dışında köyde Çedgi, Thagucogo, Şınakh sülaleleri bulunuyor.
Yukarıbük ise Kocege ve Kelmizey olmak üzere iki kısma ayrılıyor. On beş haneden oluşan Kocege’de Koşh, Fezoko, Agej, Badi sülaleleri, on haneli Kelmizey’de ise Kelmızıko, Kadıko ve Hurug sülaleleri bulunuyor. Tavşandağı’nda aynı sülaleye mensup haneler genellikle birbirine yakın evlerde oturuyorlar. Fezoko ve Agej sülalelerinin hem Kocege hem de Kocapşe’de bulunması bu yapının bir istisnası olarak görülüyor.
Tavşandağı’na ilk gelen Çerkesler arasında Çedgilerden Yusuf ve Mehmet, Dohukolardan Vubıhnef (Kör Vubıh) namıyla bilinen Ahmet Bey, Koşhlardan Kanşavo, Çüreylerden Hacı Ahmet Bey’i gösterebiliriz.
Tavşandağı köyü, bir Abaza köyü olan Çayırköy ve bir Abzah köyü olan Esentepe (Küçük Yuvala) ile birlikte Merzifon’un üç Çerkes köyünden biridir. Ancak bu iki köyle de aralarında 40 kilometreyi aşan bir mesafe bulunmaktadır.

İklim
Tavşandağı, Karadeniz iklimi ile Karasal iklim arası bir geçiş iklimine sahiptir. Yazları kara iklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, kara iklimi kadar sert değildir.
Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylar olup, ilkbahar en fazla yağış alan mevsimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlıdır. İlkbahar en çok yağış alan mevsimdir.

Bitki örtüsü
Tavşandağı’nda bloklar halinde çam ve kayın ormanları yayılış göstermekte, yüksek rakımlarda sarıçam, karaçam, köknar, ardıç ve kayın, düşük rakımlardaakçaağaç, ıhlamur kızılçam, meşe, gürgen ve yabani kavak gibi türler yetişmektedir.

Gelir kaynakları
Yörenin en önemli gelir kaynağı büyük ve küçükbaş damızlık hayvancılıktır. İkinci önemli gelir kaynağı kuru tarım ürünleri diye tanımlayabileceğimiz arpa, yazlık, siyez, buğday, fiğ yetiştirilmesi ve meraya bırakılan tarlalarda yetişen doğal otların biçilmesidir.
Kendi tüketimleri için soğan, patates, şekerpancarı yetiştirmektedirler. Yörenin doğal ortamında bol miktarda bulunan Kuşburnu kışlık marmelat yapımı ve ticari amaçla toplanmaktadır.
Yöre, doğal kaynaklar açısından zengin su kaynakları ve ormanlara sahiptir. Son yıllarda Orman Bakanlığı’na bağlı işletmeleri kontrolünde ıslah çalışmaları ve gençleştirme amaçlı kesim yapılmaktadır. Islah ve gençleştirme çalışmaları yöre halkınca yürütülmekte olup, mevsimsel iş imkânları ve ekonomik katkı sağlamaktadır.
Köylerde eğitime çok büyük önem verilmektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak kamu ve özel sektörde çalışan, mesleği gereği farklı illerde ikamet eden çok sayıda kişi bulunmaktadır. Ayrıca başta bağlı bulunduğu Merzifon ilçesi olmak üzere özellikle büyük şehirlerde hizmet, ticaret, imalat, tekstil, finans, turizm, reklam, kuyumculuk ve tanıtım sektörlerinde faaliyet gösteren farklı segmentlerde esnaf, kobi, ticari işletme sahibi kişiler bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz