Savaş, Sürgün, Yaşam

0
567

Çankaya Belediyesi’nin önemli sanat mekanlarından Galeri Uray, yeni dönemin açılışını Çerkes Sürgünü’nün 150. Yılında Sürgün Resimlerini konu alan “Savaş, Sürgün, Yaşam” isimli karma sergiyle yaptı. Çankaya Belediyesi’nin Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı ile birlikte düzenlediği sergide, Kuzey Kafkasya ve Türkiye’de yaşayan günümüz Çerkes Sanatçıları’nın eserleri yer alıyor.

Sergi, 1864 yılında Kuzey Kafkasya’dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülen Çerkeslerin sürgünde yaşadıkları hastalıklar, ölümler ve acıların konu edildiği yağlıboya, suluboya, grafik ve ahşap oyma çalışmaları içeriyor.
Açılışa Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in yanı sıra CHP Ankara İl Başkanı Necati Yılmaz, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış öncesi bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı’na ve sergide resimleri bulunan sanatçılara teşekkür etti. Taşdelen; “Anadolu, acıların ve sevinçlerin birlikte harman olduğu bir coğrafya. Anadolu coğrafyasındaki acılar kolay unutulur acılar değil” ifadelerinde bulundu.
Acının ve gözyaşının ırkı olmayacağını belirten Taşdelen; “Hangi halk acıyı yaşarsa yaşasın aslında o, insanlığın ortak acısıdır. Bizi biz yapanda işte o acıları ortaklaştırmamızdır. Anadolu Halkı bu acıları da sevinçleri de ortaklaştırdı. Anadolu Halkı, 1923’de Cumhuriyet ile büyük bir sevinci de ortaklaştırdı” şeklinde konuştu. Taşdelen; “Ümit ediyorum ki, demokrasinin, özgürlüğün egemen olduğu, hiç kimsenin ötekileştirilmediği bir Türkiye’ye hepimiz kavuşuruz” dedi.
150 yıl önce vatanlarından zorla sürülen bir milyonun üzerindeki Kafkas’ın yaşadığı dramı anlatarak konuşmasına başlayan Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal ise o dönem nüfusu on milyon olan Osmanlı’ya bir milyon Kafkas’ın katıldığını, şimdide Türkiye’de yüzde 6 civarında Kafkas vatandaş olduğunu belirtti. “Çerkes Halklarının 1864 ve sonrasında yaşadığı acıları, ızdırabı Allah hiçbir halka yaşatmasın” diyen Ünal konuşmasını, kültürlerini yaşatmalarına verdiği destek nedeniyle Çankaya Belediyesi’ne ve sergiye emek verenlere teşekkür ederek tamamladı.
(cayyolu.com.tr)

20-30 Eylül tarihleri arasında açık kalan sergide eserleri yer alan sanatçılar:

 

 

Abdullah Bersirov, Alim Germanoviç Paşt-Han, Anatoliy Jilov, Aslan Kuanov, Belgin Aka Özdağ, Feliks Petuvaş, Gaciyev Magamocerif Gaciyeviç, Gennadiy Temirkanov, German

Paştov, Hamit Gış, Hikmet Cerah, Kat Teuçej, Kenan Özgür, Keramettin Dönmez, Meral Fidan, Mine Bağ, Muhammed Ramazanoviç Hahandukov, Nejla Sayacı, Nailya Galimova, Nurbiy Lovpaçe, Ramazan Huajev, Ruslan Şamayev, Setenay Özbek, Sultan Umarov, Valentina Borisovna Aciyeva, Valeriy Zahohov, Yağmur Turhan Bilici ve Zaurbek Bgajnokov.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz